Gemeente helpt biodiversiteit met mooie bloemen
Gemeente Dijk en Waard zet in op groen. Want een afwisselende groene omgeving is een mooie en prettige omgeving. Waar het kan, vervangen we tegels door groen en kijken we hoe we de openbare ruimte slim kunnen vergroenen. Op geselecteerde plekken, zaaien we bloemen in waarvan het eindresultaat na twee jaar in volle glorie voor jaren te zien is. Om hiervoor te zorgen, maaien we na de bloei. Zodat de aanwezige bloemen hun zaden hebben laten vallen zodat deze planten volgend jaar weer opnieuw opkomen. Bekijk het maaibeleid voor meer informatie.
Bloemen in plaats van onkruid
In de gemeente Dijk en Waard zijn ook in het voorjaar 2023 verschillende bloembedden ingezaaid. Daar waar voorheen gras of plantsoen was, komt een wildmengsel aan bloemen. Het duurt ongeveer twee jaar voordat het eindresultaat echt goed te zien is. “We hebben eenjarige en tweejarige soorten ingezaaid’, vertelt Peter Zwaan. Hij is toezichthouder groen en coördineert dit project. De gemeente wijst jaarlijks een aantal stukken eigen grond aan, gras of plantsoenen waarin het onkruid niet meer beheersbaar is. Deze worden ingezaaid met wilde bloemen zoals bijvoorbeeld klaproos. Peter vervolgt: “Hiermee helpt de gemeente de biodiversiteit een handje. Er komen meer verschillende soorten bloemen, daar hebben insecten en vogels ook weer baat bij.”
“Normaal gesproken zaaien we al eerder”, vertelt Peter, ”de grond was voorbereid maar door de regen was de grond te nat om te zaaien. In de eerste week van mei konden we gelukkig aan de slag. Na het zaaien is het werk nog niet klaar, goed maaibeleid is belangrijk zodat dit kan uitgroeien tot een mooi, bloeiend stuk groen. Daarnaast kijken we welke bloemen het goed gaan doen op welke bodem. Bij volgende inzaaiingen doen we daar weer ons voordeel mee. Met het inzaaien helpen we de natuur en zorgen we voor kleur en beleving voor onze inwoners, mens en dier.”
In 2023 zijn bloemen ingezaaid in:
Kasteelstraat, Oudkarspel
Schoutebosweg, Heerhugowaard
Stern, Broek op Langedijk
Magnolialaan, Sint Pancras
Grasveld wordt bloemenzee
Het grasveld bij de nieuwbouw aan de Dr. Wilminkstraat in Zuid-Scharwoude is omgetoverd in een weelderige bloemenzee. ‘Bewoners blij’, zegt Stéan Gerards, werkvoorbereider Groen bij de gemeente Dijk en Waard, “en goed voor de biodiversiteit: de verschillende kruiden trekken meerdere insecten aan”. Tussen de bloeiende kruiden staan tijdelijk nog houten paaltjes. “Dit is het maaipad dat regelmatig wordt gemaaid. De rest maaien we één keer per jaar. Het maaisel ruimen we op de grond kan verschralen en de bloemrijkheid groot blijft en het veld volgend jaar ook weer prachtig bloeit.’
In afstemming met de buurt
Op het grasveld stonden enkele bomen maar verder groeide er weinig. Binnen de herontwikkeling van de buurt is het grasveld aangepakt. “Omdat het er leuker uitziet natuurlijk maar ook omdat het beter is. Een bloeiend veld neemt namelijk meer water op en houdt het langer vast dan kortgemaaid gras. Voor insecten is het ook een fijne plek”, vervolgt Stéan Gerards. Voordat de werkzaamheden startten, zijn de omwonenden geïnformeerd over de plannen. “Iedereen reageerde heel positief, een aantal wensen van bewoners konden we ook uitvoeren omdat dit ook paste in het plan’. In de 2100m2 zijn kruiden geplant die in Nederland voorkomen, de weegbree, boterbloem, margriet en kamille bijvoorbeeld.
Een bloemenzee van 2100m2
Het veld is omgetoverd tot een geweldig veld met het gehele groeiseizoen bloeiende bloemen. Om dat mogelijk te maken werd het huidige veld gefreesd in een droge periode. Hierdoor droogt het gefreesde gras met wortel en al uit en is de grond zaaiklaar. De grond werd goed waterdoorlatend gemaakt. Er zijn extra bomen en bloeiende heesters geplant. “Hoge, bloeiende heesters zorgen voor afwisseling en beschutting tijdens een wandeling. En net als de bomen bieden ze vogels en insecten nestelgelegenheid, bescherming en eten.”.
Zelf aan de slag?
Veel tuinen in Nederland zijn betegeld. Door tegels te ruilen voor groen, wordt je tuin veel comfortabeler: regenwater zakt sneller weg en groen geeft verkoeling tijdens hitte. En een groene bloeiende tuin ziet er natuurlijk mooi uit. Kijk op www.dijkenwaard.nl/biodiversiteit voor meer informatie.