Lokale maatregelen

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal te controleren, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Dat lukt alleen als we de basisregels blijven opvolgen en de maatregelen naleven.

Basisregels Landelijke maatregelen

Naast de basisregels en landelijke maatregelen kijkt de gemeente welke maatregelen in Dijk en Waard genomen moeten worden om het virus onder controle te krijgen. U vindt ze hieronder.

Er geldt voor veel plekken een coronatoegangsbewijs. Deze kunt u verkrijgen als u bent gevaccineerd, negatief getest bent, of een ‘herstelbewijs’ heeft. Meer informatie over dit coronatoegangsbewijs vindt u op de website van de Rijksoverheid .

Hulp nodig?

Heeft u geen smartphone of toegang tot internet? Dan kunt u bellen het met het landelijke telefoonnummer 0800-1351 of u kunt contact opnemen met de bibliotheek . Zij kunnen u mogelijk helpen met het verkrijgen van een (papieren) QR toegangsbewijs.

Om uzelf en uiteindelijk de mensen om u heen te beschermen tegen het coronavirus, is vaccineren de belangrijkste stap. Op die manier krijgen we samen, stapje voor stapje, meer vrijheid terug. Elk goedgekeurd vaccin is op veel mensen getest. Zo weten we zeker dat het ons goed beschermt en veilig is.

Booster

De boostervaccinatie is een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. U kunt de extra prik 3 maanden na uw laatste vaccinatie of coronabesmetting krijgen. Iedereen vanaf 18 jaar kan een boostervaccinatie inplannen. Een afspraak maken kan op coronavaccinatie.nl

Vaccinatielocaties en meer info

Heeft u een vaccinatie oproep gehad? Bekijk de vaccinatielocaties in onze regio op de website van de GGD . Meer informatie vindt u op  coronavaccinatie.nl , bijvoorbeeld over de verschillende vaccins en de volgorde waarin wordt gevaccineerd. Ook zijn er antwoorden te vinden op veelgestelde vragen.

Hulp bij digitale coronazaken

Hulp nodig bij het maken van een (digitale) afspraak voor een (booster)prik? Of bij de CoronaCheck-app? De bibliotheek kan u op weg helpen om de app te gebruiken, het coronabewijs te printen of een afspraak te maken.

Bekijk inloopspreekuren bibliotheek

Mondkapjes zijn verplicht op alle publieke locaties, zoals de supermarkt, in het openbaar vervoer en ook in het onderwijs. Daarnaast is het advies dat u ook buiten een mondkapje draagt wanneer het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Het gebruik van zelfgemaakte en stoffen mondkapjes wordt afgeraden. Het advies is om medische mondneusmaskers (wegwerpmondkapjes) te dragen. Medische mondneusmaskers van type II of IIR hebben de voorkeur.

Vanaf zaterdag 15 januari zijn winkels, sportlocaties, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers onder voorwaarden tot 17.00 uur geopend. Essentiële winkels (zoals supermarkten en drogisterijen) zijn open tot 20.00 uur. Ook dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open. Horeca, musea, bioscoop en theater blijven nog gesloten. Evenementen zijn niet toegestaan.

Regels rondom sporten en corona vindt u op de website van de Rijksoverheid . Heeft u vragen over sporten in Heerhugowaard? Stel ze via het Sportloket

Heeft u vragen over sporten in voormalig Langedijk? Stel ze via Sportloket@langedijkactief.nl of kijk op de website actiefsportenevents.nl  

Sinds 1 december 2020 is de tijdelijke coronawet van kracht. De wet vervangt de noodverordeningen, waarin de maatregelen sinds maart 2020 werden opgenomen. Noodverordeningen zijn namelijk voor kortdurende (crisis)situaties. Maar de coronacrisis duurt langer. Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen vervangen door de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19.   Lees verder