Behoefte aan meer informatie over verduurzamen woningen
Bewoners hebben behoefte aan (meer) informatie over het verduurzamen van hun woning. Zij willen niet alleen informatie over warmteoplossingen, maar ook over energiebesparende maatregelen, zoals het beter isoleren van woningen.
De informatiebehoefte is door bewoners uitgesproken tijdens het traject Verduurzaming Oostertocht in 2022. De gemeente Dijk en Waard heeft vorig jaar samen met bewoners aandacht geschonken aan de mogelijkheden voor het verduurzamen van woningen in de wijk Oostertocht (Heerhugowaard). Dit proces werd begeleid door het adviesbureau Over Morgen, dat werkt aan oplossingen voor een toekomstbestendige leefwereld.
Versnipperd
Bewoners geven aan dat informatie over het verduurzamen van woningen vaak versnipperd wordt aangeboden en niet goed te vinden is. De gemeente is van plan om samen met het Duurzaam Bouwloket structureel meer aandacht te schenken aan het verduurzamen van woningen. Niet alleen voor de bewoners van Oostertocht, maar voor alle inwoners van Dijk en Waard.
Ook verscheen op vrijdag 7 oktober 2022 een speciale editie van Gemeentenieuws (pdf, 1 MB). In deze editie werd aandacht besteed aan het uitgevoerde traject in Oostertocht, maar ook aan verduurzamingsmogelijkheden in het algemeen.
Conclusie
Woningen in Oostertocht massaal aansluiten op het warmtenet, is op korte termijn geen voor de hand liggende oplossing. Dat was een conclusie tijdens het traject van een werkgroep van bewoners, gemeente en samenwerkingspartners van de gemeente, zoals HVC. Voor veel wijkbewoners is een (hybride) warmtepomp interessant, met name omdat veel woningen in Oostertocht al relatief goed geïsoleerd zijn. Hierop overstappen kan verstandig zijn als bijvoorbeeld de cv-ketel aan vervanging toe is. Ook vloerverwarming nemen op het moment dat zich hier een logisch moment voor aandient (bijvoorbeeld een verbouwing), kan slim zijn.
Het advies aan wijkbewoners is om op deze manier stap voor stap verder te gaan met verduurzamen. De gemeente heeft geen jaar vastgesteld wanneer de wijk van het gas afgaat. Duurzaam Bouwloket, het energieloket van de gemeente, kan bewoners adviseren. Via Duurzaam Bouwloket kunnen bewoners ook een afspraak maken met een energiecoach van de gemeente.
Verslag
Verduurzaming Oostertocht is een project dat in de eerste helft van 2022 is uitgevoerd. Na een startbijeenkomst en een enquête in de wijk hebben bewoners deelgenomen aan werkgroepen die waren gekoppeld aan de thema’s Warmtenet, Techniek en Financiën en Collectieve Aanpak.
Vlak voor de zomerperiode hebben de werkgroepen hun traject afgerond. Het traject is beschreven in een verslagdocument (pdf, 52 MB).