Actuele waterkwaliteit Strand van Luna in orde

Voor het hele zomerseizoen geldt een negatief zwemadvies voor het Strand van Luna. Toch kunnen mensen die verkoeling zoeken hier veilig zwemmen. De actuele waterkwaliteit, die wekelijks binnen de ballenlijn wordt gemeten, valt nagenoeg altijd binnen de vastgestelde normen. Indien de actuele waterkwaliteit toch een keer onvoldoende blijkt te zijn, wordt dit op een bord onderaan het algemene informatiebord aangegeven. Dit bord staat op locatie. Is er geen mededeling op het onderbord? Dan kunt u gewoon veilig zwemmen.

1 keer per jaar, voor de start van het badseizoen, wordt voor iedere zwemplek de kwaliteitsklasse voor het komende jaar bepaald. De kwaliteitsklasse wordt vastgesteld op basis van de meetgegevens van de laatste 4 seizoenen. Het zegt dus iets over het gemiddelde van de afgelopen 4 jaar, maar niet over de actuele kwaliteit van het zwemwater.

Binnen de normen

Het zwemwater van het Strand van Luna wordt tijdens het badseizoen elke week op een vaste locatie binnen de ballenlijn gemeten. Deze waarden vallen nagenoeg altijd binnen de vastgestelde normen. In de afgelopen 4 jaar is een aantal keer incidenteel de waarde sterk overschreden. Het lijkt er op dat dit veroorzaakt werd door uitwerpselen van ganzen nabij het meetpunt. Deze uitschieters veroorzaakten een bovengemiddelde waarde waarop de waterkwaliteit, en hiermee het negatieve zwemadvies voor komend zomerseizoen, gebaseerd is. Recente metingen liggen ver onder de normlijn. Met andere woorden: het zwemwater nu (actuele kwaliteit) is prima. Net als het zwemwater binnen de ballenlijn in de Noorderplas en de zwembaaien in het Geestmerambacht.

Actuele waterkwaliteit controleren?

Wilt u meer informatie over schoon en veilig zwemmen in Dijk en Waard? Ga dan naar zwemwater.nl. Klik op de betreffende zwemlocatie en vervolgens op het tabblad ‘meetgegevens’ voor de actuele waterkwaliteit.