Binnenkort op reis? Check op tijd de datum op uw reisdocument

Experts uit de reisbranche geven tips over uw reisdocument

Maureen van Berkel laat al 17 jaar klanten genieten van de mooiste reizen via haar reisbureau The Travel Club. In haar kantoor, het voormalige huis van haar oma, ontvangt ze iedereen die graag op reis wil. Vanuit het kantoor op de G. Rietveldweg geeft Doets Reizen advies over reizen naar Amerika en Canada. Zowel Maureen van The Travel Club als Doets Reizen geeft daarbij ook passend advies over het gebruik van een paspoort of ID. Want wist u dat bij sommige landen uw paspoort nog minimaal zes maanden geldig wanneer u terug naar huis gaat?

Hoe lang is uw paspoort nog geldig?

Maureen geeft aan dat dit bij sommige mensen niet bekend is. “Zo komt het voor dat wanneer u naar Turkije gaat, u nog door de douane komt, maar bij de gate alsnog wordt tegengehouden omdat uw paspoort nog maar vijf maanden geldig is. En deze zes maanden geldig moet zijn bij het terugreizen. U wil op dat moment liever niet meemaken dat u niet mee mag op de vlucht.”

Reizen naar verre bestemmingen: check de regels

Ook voor landen als Thailand, Indonesië en Suriname geldt dat het reisdocument nog minimaal zes maanden geldig moet zijn bij het terugreizen. “Suriname wordt veel bezocht voor familiebezoek, en duurt dus vaak langer dan een gemiddelde vakantie. Het is dan van belang dat het paspoort ook bij de terugreis nog zes maanden geldig is.”, aldus Maureen.

Vanuit Doets Reizen worden reizigers naar de Verenigde Staten vooraf goed voorbereid. Zij ontvangen een e-mail met informatie over het aanvragen van een ESTA. Een ESTA is een elektronische reistoestemming die nodig is voor reizigers die onder het Visa Waiver Program (VWP) naar de Verenigde Staten reizen. Het VWP is een programma waarmee burgers van 40 landen, waaronder Nederland (en België), zonder visum naar de VS kunnen reizen voor toerisme of zaken voor maximaal 90 aaneengesloten dagen. Een cruciale voorwaarde voor het verkrijgen van een ESTA is dat uw paspoort geldig moet zijn gedurende je gehele verblijf in de Verenigde Staten.

Als u naar de Verenigde Staten of Canada reist, moet u - om toegelaten te worden - ervoor zorgen dat uw paspoort op z'n minst nog geldig is tijdens het geplande verblijf in de Verenigde Staten. Doets Reizen adviseert om een geldigheidsduur van 3 tot 6 maanden aan te houden. Mocht je om welke reden dan ook later dan gepland terugkeren, dan is je paspoort in ieder geval nog geldig. Doets Reizen tipt: Controleer uw paspoort minstens 3 maanden voor vertrek, want dan kunt u nog op tijd een nieuw paspoort aanvragen.

Welk reisdocument is er nodig?

Maar ook bij cruises waarbij er verschillende landen worden aangedaan is het raadzaam goed te bekijken welke regels er gelden per land. Is er een paspoort of ID nodig, en tot wanneer moet deze geldig zijn bij vertrek. Maureen: “Nu Engeland niet meer bij Europa hoort, vergeten sommige reizigers dat er toch echt een paspoort nodig is om hier naartoe te reizen.”

“Door vooraf voor mijn klanten in te checken, kan ik dit nog tijdig dubbelchecken. Voor mensen die zelf inchecken is dan ook mijn tip om op dat moment extra te checken tot wanneer het paspoort of ID-bewijs nog geldig is bij het terugreizen”, vertelt Maureen.

Paspoortenpiek

Het tijdig aanvragen van een nieuw reisdocument is in deze periode extra van belang. Vanaf maart 2024 verlopen veel meer reisdocumenten in Nederland doordat er in 2014 de geldigheidstermijn is verschoven naar tien jaar. Ook wel de ‘paspoortenpiek’ genoemd. Met de zomervakantie voor de deur, een goed moment om toch de vervaldatum op de reisdocumenten nog eens extra te checken.

Afspraak maken?

Staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan kunt u een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen. Maak hiervoor eerst een afspraak en bekijk welke voorbereidingen er nodig zijn. > klik hier om een afspraak te maken.