Blauwalg geconstateerd in de Noorderplas

Er geldt een waarschuwing voor blauwalgen in de Noorderplas. Je loopt dus kans op huidirritatie en maag-/darmklachten als je hier gaat zwemmen.

Nieuw bord

Gemeente Dijk en Waard plaatst na het weekend een nieuw bord over de waarschuwing bij de Noorderplas. In de tussentijd hangt er een flyer met de waarschuwing op de borden die er nu al staan.

Over de Noorderplas

De Noorderplas ligt in Langedijk. Van oorsprong was het een gebied met talloze eilandjes. Het wordt ook wel het ‘Rijk der duizend eilanden’ of Oosterdelgebied genoemd. De waarschuwing geldt alleen voor de Noorderplas. De website zwemwater.nl toont de precieze locatie.

Veilig zwemmen in Dijk en Waard

Je kunt op dit moment veilig zwemmen bij het Strand van Luna en de strandjes van Geestmerambacht. Dit zijn twee van de drie officieel aangewezen zwemlocaties in de gemeente Dijk en Waard. Ideaal om verkoeling en ontspanning te vinden aan het water. Er is regelmatig onduidelijkheid over de kwaliteit van het zwemwater in Park van Luna. Dit zwemwater is helaas ingedeeld in de waterkwaliteitsklasse 'slecht'. Deze klasse is bepaald op basis van één piekoverschrijding van bacteriën in 2021, maar geldt daardoor wel voor een periode van vier jaar. Dit gaat dus niet over de actuele kwaliteit van het zwemwater. Je kunt nu prima zwemmen in Park van Luna.

Heb je zwemplannen en wil je van tevoren weten wat de actuele zwemwaterkwaliteit van de zwemlocaties is? Check dit dan voor je bezoek op de website zwemwater.nl.