Donderdag 8 februari: de raad hoort meer over grondbeleid en praat over gemeenschappelijke regelingen

Op donderdag 8 februari is er politieke avond. In het gemeentehuis van Zuid-Scharwoude wordt de raad via een spel meegenomen in het nieuwe grondbeleid. In het gemeentehuis van Heerhugowaard gaat het over de acht gemeenschappelijke regelingen. Wilt u ook iets zeggen over iets dat op de agenda staat? Neem dan contact op met de griffie via griffie@dijkenwaard.nl. U bent natuurlijk ook van harte welkom. Of kijk vanaf 20.00 uur mee via de livestream op bestuur.dijkenwaard.nl

In gemeentehuis Zuid-Scharwoude (de Binding) praat de raad over:

Grondbeleid

Voor de gemeente is een nieuw grondbeleid opgesteld. Hier hoort de raad deze avond meer over. Dit gaat via een interactief spel met diverse situaties. Zo ziet de raad wat er allemaal bij grondbeleid hoort. Op dinsdag 5 maart deelt de raad standpunten over het grondbeleid. De avond is te volgen via de livestream. Maar u ervaart het beter als u er bij bent.

In gemeentehuis Heerhugowaard praat de raad over:

Gemeenschappelijke regelingen

Dijk en Waard maakt deel uit van acht gemeenschappelijke regelingen. In zo´n regeling werken gemeenten samen om taken samen uit te voeren. Denk aan belastingen, vuilverbranding en de brandweer. Net als de gemeente, heeft ook een gemeenschappelijke regeling een begroting. En daar mag elke raad van een gemeente die meedoet iets van vinden. Dat doen ze onder andere door een zienswijze op de kadernota te geven. In de kadernota staan de kaders voor de begroting. Als de gemeenschappelijke regeling alle zienswijzen op de kadernota heeft ontvangen, maken zij hun ontwerpbegroting voor 2025.

Deze avond praat de raad over de zienswijzen van de Omgevingsdienst, Cocensus, GGD Hollands Noorden en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Ook praat de raad over het ontwerp beleidsplan, dekkingsplan en meerjarenontwikkelplan van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

De zienswijzen van de andere gemeenschappelijke regelingen gaan als hamerstuk door naar de raadsvergadering van dinsdag 13 januari. Ze worden dus in principe niet besproken op 8 februari. Wil een raadslid daar toch over spreken. Dan kan dat deze avond worden aangegeven.

In oktober 2023 nam de raad al een besluit over de wetswijziging Wet gemeenschappelijke regeling. Deze wijziging heeft bij een aantal gemeenschappelijke regelingen tot wijzigingen gezorgd. De raad bespreekt ook of deze wijziging goed is meegenomen.  

Meer informatie