Femke en Onno winnen maandprijs NK Tegelwippen

“Hier zie je straks gras en een paar fruitboompjes”, vertelt Femke enthousiast. Samen met Onno en dochter Epi staat zij in hun tuin. Het gezin ruilde ruim 20m2 aan tegels in voor groen. Sinds de verhuizing van Haarlem naar Heerhugowaard zijn ze hard aan het werk: in huis én in de tuin. De maandprijs van het NK Tegelwippen die wethouder Ester Leibbrand langsbrengt, komt dus goed terecht: een gouden gieter en een tuinbon van € 100,-.

Tegoedbon voor een vaste plant

Per vierkante meter gewipte tegels, kregen Femke en Onno ook een tegoedbon voor een vaste plant, zoals iedereen die meedoet met het NK Tegelwippen. Die planten staan al in de tuin, maar het werk is nog niet klaar. Er ligt nu nog veel grind, naast het pad en als afscheiding van de perkjes. Femke: “Langs het huis werkt dat prima tegen opspattend water, alleen de verdwaalde steentjes maken grasmaaien een hele klus. Het grind maakt dus binnenkort plaats voor nog meer gras en planten.”

Vogels in plaats van sirenes

Met Pasen verhuisde dit vrolijke gezin van Haarlem naar Heerhugowaard. “We zochten een huis met buitenruimte”, vertelt Femke daarover. “Eerst in Haarlem, maar dat was te duur. Dit huis hadden we eerder gezien en stond al vier maanden te koop. Ondanks dat we onder de vraagprijs boden, werd ons bod geaccepteerd. Gelukkig!” Heerhugowaard bevalt heel goed. Onno vult met een lach aan: “Nu worden we ’s morgens wakker van de vogels, in plaats van sirenes.”

Oude spullen krijgen nieuwe bestemming                                                                       

Het oorspronkelijke deel van Femke en Onno’s nieuwe huis is van 1890, dus er was veel te klussen. “Bij het verwijderen van de gipsplaten kwamen we geen isolatie tegen, maar wel vele lagen behang”, vertelt Onno. Het huis is inmiddels prima geïsoleerd. Delen van de verwijderde, oude, eiken vloer kreeg een nieuwe plek. “Voor ons was dat hout niet opnieuw bruikbaar”, gaat Femke verder. “En iemand kon een aantal planken prima gebruiken voor zijn boot. Ook onze klinkers uit de tuin iemand anders goed nog van pas. Mooi toch?!”

Trots op meer groen

Wethouder klimaatadaptatie en biodiversiteit Ester Leibbrand is enthousiast: “Mooi om te zien dat Femke en Onno graag vergroenen. Als iedereen dit doet, zijn we goed bezig. Voor water, insecten en andere dieren. Daarom doet de gemeente ook dit jaar weer enthousiast mee aan het NK Tegelwippen. Daar ben ik trots op, ook op de mensen die bij de gemeente werken en dit mogelijk maken.”

Extra prijzen bij NK Tegelwippen voor inwoners Dijk en Waard

Hoe groener Dijk en Waard hoe beter, mooier en leuker. Daarom geeft de gemeente Dijk en Waard extra prijzen weg bij het NK Tegelwippen. Voor elke ingeleverde gewipte vierkante meter aan tuintegels ontvangen deelnemers een tegoedbon: goed voor een gratis tuinplant. In te wisselen bij deelnemende tuincentra en kwekerijen in de gemeente. Wie ook de achterkant van de tegoedbon invult, maakt ook nog kans op de extra maandprijs: een gouden gieter met tuinbon ter waarde van  € 100,-. Meer informatie vindt u op www.dijkenwaard.nl/tegelwippen

Femke en Onno krijgen van de gemeente nog een tip over hun toekomstige fruitboompjes: niet elke fruitboom kan zichzelf bestuiven. Let hier dus op, of zorg dat je in elk geval twee appel- en perenbomen neerzet. “Ah”, zegt Onno, “mijn sluimerende imker-ambities kan ik dan nu toch echt gaan uitvoeren!”