Michel en Sanne winnen een ton

Via het insect- en egelvriendelijke voortuintje loopt wethouder klimaatadaptatie en biodiversiteit Ester Leibbrand naar de voordeur van Michel en Sanne. Zij wonnen een van de tien regentonnen van de gemeente Dijk en Waard en gebruiken de ton inmiddels al volop.

Binnen speelt hun zoontje Quinn-Zyon lekker op het vloerkleed. Bij de eettafel hangt een grote groene fotoprint aan de wand. Bladprint op de gordijnen in de keuken en overal planten. In de paradijselijke achtertuin is Michel is net bezig met de laatste klusjes. Het is duidelijk: Sanne en Michel houden van groen.

Groene oase, minder plassen

Net twee jaar woont het gezin in de wijk Land van Luna. “Een ruim opgezette, groene wijk”, vinden zij beiden. “Met het park van Luna om de hoek en een groen speelterreintje voor de deur, zitten we hier perfect”, vult Michel aan. Ook hun achtertuin is groen, met gras, mooie bloeiers, coniferenhaag, vijgenboom en aardbeiplantjes bij de speeltafel van hun zoontje. ”Daar kozen we echt voor, een groene tuin. Dat ziet er veel leuker uit en regenwater zakt sneller weg dan op tegels”, vertelt Sanne daarover.

Planten krijgen regenwater

“Een regenton hadden we nog niet”, vervolgt Sanne. “Deze is lekker compact en staat niet in de weg. Misschien plaatsen we er nog eentje, bij de overkapping. Handig in droge periodes.” De laatste tijd is het nogal nat. “Nog diezelfde nacht nadat ik de ton plaatste, zat-ie helemaal vol”, vertelt Michel daarover. Wethouder Ester Leibbrand vult aan: “De tonnen in deze actie vangen alweer flink wat regenwater op. Dat kan in drogere tijden prima worden gebruikt om de planten water te geven.”

Samen maken we Dijk en Waard groener

Binnen de gemeente kijken we naar hoe we regenwater kunnen opvangen en afvoeren. “Dat doen we bijvoorbeeld met wadi’s, een verlaging in de grond waar water naartoe kan stromen en wegzakt”, vertelt Ester. “En met waterdoorlatende tegels bij een aantal parkeerplekken, op verschillende plekken in de gemeente. We volgen de resultaten hiervan. Goed waterbeheer wordt steeds belangrijker, omdat we soms het vele water niet kwijt kunnen en tegelijkertijd een zoetwatertekort dreigt. Zorgvuldig omgaan met het water dat er is, is dus van belang. Daar moeten we samen goed over nadenken en aan werken.”

Over de Win een ton-actie

De actie Win een ton was een gezamenlijk initiatief van Samen Blauwgroen: een samenwerkingsverband tussen 26 gemeenten uit de regio, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN. In Dijk en Waard werden tien regentonnen verloot. Ruim 700 inwoners uit Dijk en Waard vulden de quiz in om kans te maken. De winnaars hebben de ton inmiddels ontvangen. Alle andere deelnemers ontvingen een kortingsbon voor de aanschaf van een regenton.