Nieuwe lichting energiecoaches aan de slag in Dijk en Waard

Gemeente Dijk en Waard beschikt over een nieuwe lichting energiecoaches die inwoners geheel kosteloos kunnen helpen bij het verduurzamen van hun huis. Geïnteresseerde inwoners kunnen een beroep doen op de energiecoaches via het Duurzaam Bouwloket.

Een energiecoach komt bij de mensen thuis, bespreekt hun situatie en kijkt waar nog energiewinst te halen is. Het bezoek en de tips van de energiecoach zijn helemaal gratis en is voor zowel mensen die een woning huren als voor huiseigenaren.

Nieuwe aanvragen

“De gemeente biedt sinds april 2022 energiecoaches aan. Mede door de energiecrisis kregen  we enorm veel aanvragen voor hulp van energiecoaches binnen. De vraag was veel groter dan het aanbod en er ontstond een wachtlijst. Er zijn nu nieuwe energiecoaches opgeleid, waardoor we meer inwoners kunnen helpen”, aldus Mischa de Bruijn, adviseur duurzaamheid van gemeente Dijk en Waard. “Met de nieuwe energiecoaches kunnen we de wachtlijst wegwerken en nieuwe aanvragen in behandeling nemen.”

De nieuwe energiecoaches willen inwoners met vragen over het verduurzamen van hun woning  helpen. Arie van Wageningen, één van de nieuwe coaches, zegt: “Ik wil graag als energiecoach aan de slag omdat ik zelf ervaar dat mensen vragen hebben over zaken als ventileren en isoleren en de mogelijkheden om te besparen.”

Vrijwillig

“De energiecoaches doen hun werk vrijwillig vanuit onze organisatie Wonen Plus Welzijn. Zij zijn speciaal opgeleid door het Duurzaam Bouwloket om een gedegen energieadvies te kunnen geven”, aldus Linda Strijbis, coördinator energiecoaches. “Denk bijvoorbeeld aan kleine aanpassingen, zoals het gebruik van ledlampen of een waterbesparende douchekop”.

Voor huiseigenaren geven de energiecoaches ook advies over tot grotere aanpassingen,  zoals isolatie en warmtepompen. Ontvangt u graag tips en advies? Vraag dan een energiecoach aan via www.duurzaambouwloket.nl/dijk-en-waard. Een bezoek aan huis van de energiecoach duurt ongeveer één à anderhalf uur.

Energiecoach worden

Weet u al veel van energiebesparing of zou u het willen leren, zodat u zelf als energiecoach aan de slag kan gaan? Mail dan naar langedijk@wonenpluswelzijn.nl of heerhugowaard@wonenpluswelzijn.nl. In januari beginnen nieuwe trainingen (vier bijeenkomsten) op de maandagavond. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.