Reisdocument verlengen? Doe het nu en doe het digitaal!

In 2014 is de geldigheidsduur van reisdocumenten verhoogd van 5 naar 10 jaar. Hierdoor gaan veel reisdocumenten binnenkort verlopen die moeten worden verlengd. Ook worden er dan steeds meer aanvragen gedaan.

Ilona van Duin- Schilder is op het gemeentehuis in Heerhugowaard werkzaam als senior medewerker Publiekszaken. Zij is het eerste aanpreekpunt voor medewerkers van de balie. Ook zelf is ze regelmatig te zien achter een van de loketten, wanneer ze bijspringt bij drukte.

Piek die vijf jaar duurt

Zij vertelt hoe het werk van haar, en dat van haar collega’s bij Publiekszaken, de komende jaren flink zal toenemen, én hoe u kunt helpen dat te verlichten: “Vanaf maart komt er een piek, die vijf jaar duurt, in de aanvragen van reisdocumenten. We gaan nu naar een fase toe waarin we maandelijks het vijfvoudige aan aanvragen moeten verwerken. Dit vergt veel van de afdeling, maar we zijn er helemaal klaar voor. Het helpt ons natuurlijk wel als de aanvragen zoveel mogelijk digitaal voorbereid worden door inwoners én als zij de andere burgerzakendiensten zoveel mogelijk online afnemen.”

Digitaal regelen

Zaken die makkelijk digitaal geregeld kunnen worden zijn verhuizingen, emigratie, aanvraag uittreksel, afschrift burgerlijke stand, verklaring omtrent gedrag, rijbewijs aanvragen, geboorte en overlijden doorgeven. In een wereld waar alles sneller gaat, is het prettig dat u niet voor alles hoeft langs te komen op het gemeentehuis en zelf kan plannen wanneer u iets regelt, ongeacht de openingstijden van ons loket.

Instructiefilmpje

Veel inwoners regelen hun zaken al digitaal. Dit kan allemaal heel eenvoudig op dijkenwaard.nl/reisdocument. Daar vindt u ook een instructiefilmpje die u door de diverse stappen heen helpt. Het online voorbereiden helpt in het aanvraagproces, zodat iedereen aan de balie sneller geholpen kan worden. “Als mensen er online nog niet helemaal uitkomen met de voorbereiding, mogen ze altijd met ons bellen.”

Gewoon doen!

Tip van Ilona voor mensen die dit nog spannend of ingewikkeld vinden? “Gewoon doen! Probeer het bijvoorbeeld de eerste keer samen met iemand anders te doen, die kan dan helpen als u iets niet snapt. Daarnaast kunt u ook altijd bellen, en kijken we graag mee of uw aanvraag goed is verwerkt.”