Succesvolle eerste Veteranendag Dijk en Waard

Aanstaande zaterdag is het Nederlandse Veteranendag. Gemeente Dijk en Waard verzorgde afgelopen zaterdag al een eigen lokale Veteranendag. Veteranendag Dijk en Waard is een uiting van respect en waardering die onze veteranen verdienen. Het is een traditie uit voormalig gemeente Langedijk die nu voor Dijk en Waard wordt voortgezet.

Tijdens de eerste editie van Veteranendag Dijk en Waard was er zaterdag 18 juni volop ruimte voor onderlinge ontmoeting.  In totaal 95 veteranen woonden de bijeenkomst in het gemeentehuis in Heerhugowaard bij. Er werd veel bijgepraat en verhalen en anekdotes uitgewisseld. Niet alleen tussen de veteranen zelf, maar ook tussen de aanwezige naasten van de veteranen. Gastspreker was historicus Arie Kaan, hij ging in op de periode tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië. 

Tentoonstelling

Bij de Veteranendag Dijk en Waard liet een tentoonstelling de gezichten en informatie zien van zeventien Dijk en Waardse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen; dertien uit Langedijk en vier uit HHW. De Langedijker foto’s en info waren eerder al te zien op de Langedijker Veteranendag in oktober 2021. De tentoonstelling was nu uitgebreid met de foto’s van vier Heerhugowaardse gevallen soldaten. Familie van deze gevallenen waren ook uitgenodigd voor de veteranendag.  Een van de Heerhugowaardse gevallenen, de heer Nicolaas Gerardus Klaver werd postuum onderscheiden met het mobilisatie oorlogsherinneringskruis, welke door zijn neef Nico in ontvangst werd genomen.