14 woningen Rivierenwijk-Zuid aangesloten op warmtenet

31 oktober 2022 - Wij willen u graag uitnodigen om op maandag 7 november van 16.45 uur tot 17.15 aanwezig te zijn bij de viering dat er 14 particuliere woningen in de Rivierenwijk-Zuid aangesloten zijn op het warmtenet. De woningen zijn met behulp van een gemeentelijke Pionierssubsidie aangesloten op het warmtenet van HVC.

Wethouder Schoemaker van gemeente Dijk en Waard en Marco van Soerland, directeur Warmte van HVC, zijn aanwezig bij een bezoek aan een van de aangesloten woningen. Zij overhandigen een cadeau aan de eigenaar. Na het bezoek is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Bijzonder project

De Rivierenwijk-Zuid is al bijzonder omdat de gemeente samen met HVC, Woonwaard en de netbeheerder intensief heeft samengewerkt om de hele wijk klaar voor de toekomst te maken (nieuwe riolering en drainage, warmtenet, nieuwe bestrating en groen en 500 corporatiewoningen aardgasvrij). Maar wat het extra bijzonder maakt is dat de gemeente het in deze wijk mogelijk heeft gemaakt dat particuliere woningen ook aardgasvrij gemaakt konden worden. En dat is een uitdagend vraagstuk. Want hoe ga je al die individuele woningeigenaren, met al hun individuele wensen en belangen, helpen om, liefst gezamenlijk, op een betaalbare en efficiĆ«nte manier over te stappen? Daar hebben we in dit project de eerste lessen mee opgedaan. Al met al was dit een uniek project waarin we een groot deel van de wijk aardgasvrij hebben weten te maken. 

Veertien extra woningen aardgasvrij

In september vorig jaar organiseerden de gemeente en HVC een gezamenlijk webinar waarin de Pionierssubsidie voor particuliere woningeigenaren in de Rivierenwijk-Zuid werd aangekondigd. Na het webinar en een huis-aan-huis-actie meldden zich 23 woningeigenaren voor een woningopname. Op basis van deze woningopname ontvingen zij een rapport waarin stond wat er nodig was om hun woning aan te sluiten op het warmtenet en de aardgasaansluiting vaarwel te zeggen.

Eind vorig jaar ontvingen alle deelnemende woningeigenaren een aanbod van de gemeente, HVC en ToekomstTechniek. In veel gevallen was dit een aanbod om voor een eigen bijdrage van 2.200 euro de woning aardgasvrij te laten maken en over te gaan op het warmtenet. De overige kosten, circa 10.000 euro per woning, werden gefinancierd met behulp van subsidie.

Veertien woningeigenaren maakten uiteindelijk gebruik van het aanbod. Met hen werd in februari de overeenkomst ondertekend en de woningen zijn in de periode van juli tot en met september aardgasvrij gemaakt.