De Broekervaart gaat officieel van start

8 augustus 2022 - De Broekervaart, de gratis bootverbinding tussen fietsbrug De Krul in Heerhugowaard (N242) en het Havenplein en/of de sluis in Broek op Langedijk, wordt 20 augustus om 10.30 uur feestelijk geopend door wethouder Falco Hoekstra. De wethouder geeft aan de Prins Hendrikkade in Broek op Langedijk het startsein voor de eerste officiële afvaart. Die dag is ook de Langedoikermarkt in Broek in Langedijk.

De Broekervaart gaat deze zomer vier zaterdagen in augustus en september varen. De routes variëren per zaterdag. De Broekervaart sluit daarmee aan op een aantal zomerevenementen in gemeente Dijk en Waard. Wethouder Hoekstra nodigt iedereen uit om deze zomer een keer mee te varen met De Broekervaart. “Dijk en Waard kent heel veel mooie locaties en evenementen. En wat is er nu mooier om die via het water, dat een belangrijke rol speelt in onze gemeente, te ontdekken. Dus stap aan boord en laat u verrassen!”

Vaardagen

De eerste vaardag is 20 augustus, tijdens de Langedoikermarkt. Daarna vaart de Broekervaart op 27 augustus, deze dag is in Noord-Scharwoude ook de beddenrace, en op 3 september als het ook Lichtjesavond is. De laatste vaardag is 10 september tijdens de Open Monumentendag. 

De Broekervaart verbindt het Stationsgebied van Heerhugowaard en de haven van Broek op Langedijk. De Broekervaart zorgt voor verbinding tussen de kernen van Dijk en Waard en sluit aan bij andere plannen van gemeente Dijk en Waard, zoals de visie Kanaalpark waarin meer recreatieve activiteiten uitgangspunt zijn. 

Bezoekers en inwoners van Dijk en Waard kunnen gratis met De Broekervaart mee en zo de vele mooie plekken van de gemeente beter leren kennen. Vanaf De Broekervaart zien de passagiers Dijk en Waard vanaf een andere kant. Ontdek bijvoorbeeld het Rijk der Duizend Eilanden, de havens en de rijke cultuurhistorie van Dijk en Waard.

Akkerschuiten

Dit jaar is het, naast de rondvaart over het kanaal, op een aantal dagen ook mogelijk om met een akkerschuit mee te varen. De akkerschuiten vertrekken op 20 en 27 augustus achter de sluis in Broek op Langedijk. Dan is er op het veld achter het sluisgebouw ook entertainment; op 20 augustus van 11.00 uur tot ca. 16.00 uur en op 27 augustus van 12.00 uur tot ca. 17.00 uur. Kinderen kunnen zich laten schminken en is er livemuziek van Artquake (www.art-quake.com). Op 10 september, tijdens Open Monumentendag, is het mogelijk om vanaf de Twuyvermolen in Sint Pancras naar het Poldermuseum in Heerhugowaard te varen.

Meer informatie over De Broekervaart, de vaardagen en -tijden, vindt u op broekervaart.nl. Op deze website staat ook informatie over de eerdergenoemde evenementen.