Twee rotondes op Oosttangent worden halve turbo-rotondes

Vanaf 12 september start BAM Infra Regionaal Amsterdam in opdracht van gemeente Dijk en Waard met de vervanging van twee rotondes op de Oosttangent. Het gaat om de rotonde Haringvliet-West-Frieslandsingel en de rotonde Dijk van Kyoto-Lotte Beesedijk. Op donderdag 25 augustus organiseert de gemeente een inloopavond over de werkzaamheden van 19.00 tot 20.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis Dijk en Waard.

Uit eerder verkeersonderzoek blijkt dat aanleg van twee gedeeltelijke turbo-rotondes bij Haringvliet en Dijk van Kyoto de verkeersdoorstroming zullen bevorderen. De rotondes zullen in één rijrichting verbreed worden tot twee rijbanen. De rotonde Haringvliet krijgt de extra rijstrook op Oosttangent in de rijrichting De Draai-Heerhugowaard Zuid. De rotonde bij Dijk van Kyoto krijgt een dubbele rijbaan in de zuidwestelijke richting (Alkmaar-Heerhugowaard).

Afsluitingen en omleidingen

De werkzaamheden duren per rotonde ongeveer een maand. In september wordt er gewerkt aan de rotonde Haringvliet, in oktober is de rotonde Dijk van Kyoto aan de beurt. 
Aan elke rotonde wordt in drie stappen gewerkt. In stap 1 blijft de rotonde overdag open en in de nachten worden verkeersregelaars ingezet. Tijdens stap 2 blijft de rotonde grotendeels open voor zowel auto’s, fietsers als voetgangers. Een deel van de rotonde wordt bij stap 2 vernieuwd. Alleen rechtdoor rijden en rechts afslaan op de rotonde is dan mogelijk. Tijdens stap 3 wordt de rotonde volledig afgesloten voor autoverkeer. Deze afsluiting duurt ongeveer vier dagen. Tijdens het gehele project geven borden de omleidingsroutes aan.

Overlast

Tijdens de werkzaamheden is er enige geluidsoverlast. Vooral als het asfalt vernieuwd wordt. De werkzaamheden zijn vooral overdag, hoewel sommige avonden en nachten doorgewerkt wordt. Door te werken in de nacht, probeert BAM de hinder voor het verkeer overdag zoveel mogelijk te beperken. 

Meer informatie

Op donderdag 25 augustus van 19.00 tot 20.30 uur is er een inloopavond voor meer informatie over de werkzaamheden Oosttangent. Er zijn ook tekeningen te zien. Binnen de aangegeven tijden kunnen belangstellenden binnenlopen in de raadszaal van het gemeentehuis Dijk en Waard, Parelhof 1 te Heerhugowaard.

Tijdens de werkzaamheden houden de gemeente en BAM Infra inwoners op de hoogte via persberichten, dijkenwaard.nl/oosttangent, Gemeentenieuws Dijk en Waard, sociale media van gemeente Dijk en Waard (Facebook, Instagram en Twitter) en de Bouwapp. De Bouwapp is via de appstore te downloaden. Zoek na het downloaden bij ‘Ontdek’ naar ‘Oosttangent Heerhugowaard’. Via deze app ontvangen inwoners actuele informatie, foto’s, de planning en de voortgang van de werkzaamheden.

Werkzaamheden aan belangrijke routes

Herinrichting Oosttangent is onderdeel van het project verbeteren van structuurwegen in Dijk en Waard. Het werk aan deze wegen is gepland vóórdat het werk aan de spooronderdoorgang Zuidtangent start. Zodat tijdens de aanleg van de spoorwegonderdoorgang andere belangrijke routes open blijven. Zo blijft Dijk en Waard goed bereikbaar.