Kilpaden; historisch stukje Centrumwaard
De herinrichting van de Middenweg is een geschikt moment om ook aandacht te besteden aan de historie van het gebied. Een interessant verhaal gaat over de historische kilpaden.
Wat zijn kilpaden?
Lieve-Lotte Groeneweg, beleidsmedewerker Erfgoed van de gemeente Dijk en Waard: “Voor het ontstaan van de kilpaden moeten we terug naar de 18de eeuw toen er nog weinig bewoning was in de polder Heerhugowaard door de slechte vruchtbaarheid en onbeheersbare waterstanden. Dit veranderde in de 19de eeuw met de komst van een stoomgemaal. Het gebied werd toen beter controleerbaar en werd geschikt voor tuinbouw. De Kilpolder in Heerhugowaard had zogenoemde killen of kilpaden. Een kil is een stuk land dat hoger lag ten opzichte van het omliggende land. Dit waren 19de-eeuwse onverharde landwegen met enkele boerderijen die van de centrale wegen naar de weilanden of akkers liepen. Deze boerderijen zijn allen gesloopt tijdens de bouwopgave in de jaren ’60.”
Waar bevinden zich de oude kilpaden?
“Er waren vier paden die van noord naar zuid liepen: de Eerste, Tweede, Derde en Vierde Kil, aldus Lieve-Lotte. Ze liepen vanaf de Middenweg richting de Westertochtsloot (Killen = rode lijnen, Middenweg = gele lijn, Westertochtsloot = blauwe lijnen).
De Cromhoutstraat markeert de eerste kil en de Van Loonstraat de tweede kil.De derde kil liep ongeveer bij de Van Foreeststraat en de vierde kil bij de Nuyenburglaan. De meeste boerderijen en arbeiderswoningen bestaan tegenwoordig niet meer en de kilpaden zijn mee veranderd. Toch kunnen we de erfenis van deze paden nog steeds terugvinden in het huidige stratenpatroon.”
Informatiepanelen
Lieve-Lotte: “Inwoners en bezoekers kunnen straks kennis maken met de interessante historie van de kilpaden via informatiepanelen. Deze tekstborden komen aan of dichtbij het begin van elk kilpad in het groen te staan. We plaatsen de panelen in het najaar in gemeentegrond, voordat we de beplanting aanbrengen.” In de volgende nieuwsbrief meer over de kilpaden."