Veelgestelde vragen
Werkzaamheden
We kunnen de werkzaamheden niet in één keer in de hele wijk uitvoeren. Daarvoor is er te veel werk te verrichten. Daarom is de wijk in achten opgedeeld. Zo zorgt de gemeente ervoor dat u zo min mogelijk overlast heeft en uw woning bereikbaar blijft.
Deskundige gemeentelijke ingenieur, Julita Abramowicz, geeft uitleg:
“Wat we gaan doen, is eigenlijk best ingewikkeld. Wij leggen drainage aan, dan komen er leidingen in de grond voor het warmtenet, er komen aansluitingen van het warmtenet naar de woonhuizen, er zijn extra elektriciteitskabels nodig voor de zonnepanelen op de huizen van Woonwaard, enzovoort. Voor al die ingrepen moet de straat open. Maar omdat alles onder en boven elkaar en door elkaar heen loopt, kan het niet allemaal tegelijk.
Als we zouden besluiten dat we de straat maar één keer open zouden willen maken, dan zou het een hele puzzel zijn om alles op elkaar af te stemmen. In dat geval zou je straat zomaar maandenlang afgesloten kunnen zijn. Nu we hebben besloten om het per onderdeel te doen, heb je wel vaker overlast maar het is steeds van korte duur. En na de klus wordt steeds de huidige bestrating weer teruggelegd. Pas als dit afgerond is en het warmtenet in de wijk is klaar, kan de herinrichting beginnen en dan komt ook de nieuwe bestrating.”
De gemeente vindt het belangrijk dat u mobiel kunt blijven tijdens de werkzaamheden. Laat het ons daarom op tijd weten en geef uw situatie aan ons door. Dit kan wanneer u bericht van de aannemer hebt gekregen en weet wanneer ze in uw straat gaan beginnen. Contact opnemen mag met de gemeente via de pagina Contact.
Aardgasvrij
De gemeente heeft van het Rijk de taak gekregen om álle woningen, utiliteitsgebouwen en bedrijvenpanden in de gemeente aardgasvrij te maken. Het Rijk wil van aardgas af omdat dit beter is voor onze planeet. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.
Warmtenet
Het warmtenet is een ondergronds netwerk dat bestaat uit goed geïsoleerde leidingen waardoor warm water stroomt. Dat warme water komt van de bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar.
Het warme water wordt gebruikt om woningen en gebouwen mee te verwarmen. Een warmtewisselaar in de woning brengt de warmte over naar de leidingen binnen de woning. Daardoor komt er warm water uit de kraan en worden de radiatoren verwarmd. Na gebruik gaat het afgekoelde water via de leidingen terug naar HVC. Hier wordt het water opnieuw verwarmd.
Het warmtenet in Heerhugowaard is onderdeel van het warmtenet in de regio Alkmaar. Dit netwerk is ruim 30 kilometer lang en ligt in Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk. Inmiddels zijn ruim 6.000 woningen en bedrijven aangesloten op het warmtenet en komen er de komende jaren steeds meer bij. Verwarmen via het warmtenet is tot 95% schoner dan verwarmen met aardgas. Daarom is in 2018 het warmtenet in de regio Alkmaar verkozen tot het duurzaamste warmtenet van Nederland.
Warmte-afleverset
De leidingen voor de aansluiting op het warmtenet lopen via uw voortuin, onder de gevel door uw woning in, naar de warmte-afleverset. De warmte-afleverset vervangt uw CV-ketel. Deze afleverset wordt geplaatst in de meterkast of in een andere omkasting op de begane grond. In sommige gevallen moet de meterkast hier voor aangepast worden. De afleverset is iets kleiner dan een cv-ketel
Nieuwe leidingen
Vanaf de afleverset komen er twee nieuwe leidingen naar de plek waar nu uw cv-ketel staat. Zo kan uw huidige verwarmingssysteem worden gevoed door de nieuwe warmtebron. De meeste radiatoren zijn geschikt voor een aansluiting op het warmtenet. Sommige design-radiatoren niet. In dat geval zal die radiator vervangen moeten worden.
Tapwateraansluiting
Uw warm tapwateraansluiting staat op de plek waar nu uw cv-ketel. Deze wordt straks verplaatst naar de begane grond. Zo heeft u sneller warm water.
Gat in dak
Er zit nu een gat in het dak voor rookgasafvoer. Dit is straks niet meer nodig en wordt dicht gemaakt.
Groep in meterkast
U gaat straks koken op een inductiekookplaat. In de meeste gevallen zal een extra groep in de meterkast moeten worden gemaakt. In sommige gevallen moet uw aansluiting op het elektriciteitsnet worden aangepast van 1-fase naar 3-fase. Dit is nodig om de kookplaat aan te kunnen sluiten. Ook heeft u voor het koken op inductie speciale pannen nodig.
Het warmtenet levert warmte van dezelfde temperatuur als op dit moment door uw radiatoren stroomt. Wanneer u bent aangesloten op het warmtenet is uw woning net zo snel warm als nu.
Staat uw vraag er niet tussen?
Heeft u nog vragen over de werkzaamheden? Of wilt u als particuliere huiseigenaar ook aardgastvrij wonen? Neem dan contactop met de gemeente. Voor andere vragen kunt u terecht bij de betrokken organisaties.
- HVC: voor vragen over de aanleg van het warmtenet of uw warmtenet-aansluiting. Meer informatie vindt u op warmtenetheerhugowaard.nl.
- Woonwaard: voor vragen over huurwoningen van Woonwaard.
- Duurzaam Bouwloket: voor vragen over de verduurzaming van uw woning? Meer informatie vindt u op duurzaambouwloket.nl.