Wat doet drainage eigenlijk?

Drainage wordt aangelegd om grondwaterstand te verlagen. Wij leggen in de Rivierenwijk-Zuid de drainage aan omdat er klachten waren. Tegelijk worden woningen op het warmtenet aangesloten en de buurt opgeknapt. Het is nu even vervelend dat de straten opgebroken zijn. We proberen het zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Daarom werkt de gemeente met HVC samen. Zij leggen het warmtenet én wij leggen meteen de drainage.

Hoelang duurt het voordat de drainage zichtbaar effect heeft?

Wij verwachten dat er pas na 2 tot 3 jaar een blijvend zichtbaar effect is. Dat komt doordat de bodem uit klei bestaat. De grondwaterstand mag niet te snel verlaagd worden. Dat is niet goed voor bouwwerken die niet op palen staan, straten en bomen. De bodem en het groen moet de tijd krijgen om aan de nieuwe situatie te wennen. De woningen in deze wijk staan op palen. Die zullen er geen last van hebben. Het water wordt afgevoerd naar de sloten rond de wijk. Het is schoon water dus dat is alleen maar fijn voor de natuur in de slootkant en sloot.

Ik zie nog steeds plassen op de grasvelden, hoe kan dat?

De plassen op grasveldjes zijn vooral het gevolg van het natte weer van de wintermaanden. Deze zullen grotendeels verdwijnen als het mooier weer wordt, maar ook doordat de drainage zijn werk doet.

Julita Abramowicz, senior projectleider gemeente Dijk en Waard.