Geslachtswijziging aanvragen

U kunt de gemeente vragen om het geslacht dat op uw geboorteakte staat te wijzigen. Dit kan alleen als u in Dijk en Waard bent geboren. Als u dat wilt, kunt u tegelijk uw voornaam veranderen.

Hoe werkt het?

De gemeente wijzigt uw geslacht (en naam) op uw geboorteakte. Daarna wordt dit ook aangepast in de Basisregistratie Personen (BRP). Vanaf dat moment kunt u een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.

Uw oude paspoort, ID-kaart of rijbewijs zijn na de aanpassing niet meer geldig. Deze documenten moet u inleveren. Houd er daarom rekening mee dat u een nieuw paspoort, ID-kaart en/of rijbewijs moet aanvragen.

Voorwaarden

  • U bent 16 jaar of ouder.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U bent in Dijk en Waard geboren. Bent u geboren in een andere gemeente? Vraag de wijziging bij die gemeente aan.
  • U heeft een verklaring van een aangewezen deskundige. De aangewezen deskundigen zijn te vinden op de website van het CIBG.

Wijziging aanvragen

Om uw geslacht op uw geboorteakte te wijzigen, moet u langskomen op het gemeentehuis. Voor een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Burgelijke Stand.

U neemt het volgende mee naar de afspraak:

  • een geldig identiteitsbewijs.
  • de verklaring van een aangewezen deskundige (zie de voorwaarden).

24 uur na de wijziging door de gemeente kunt u op mijnoverheid.nl zien dat de deze is verwerkt.

Kosten

De wijziging is gratis. Houd er wel rekening mee dat u een nieuw paspoort, ID-kaart en/of rijbewijs moet aanvragen.

Bij de gemeente kunt u uw geslacht van man naar vrouw veranderen of andersom. Wilt u een andere aanduiding op uw geboorteakte? Dan kunt u een verzoek doen bij de rechtbank. Voor deze procedure heeft u een advocaat nodig. Er zijn uitspraken van rechters waarbij de aanduiding van het geslacht op de geboorteakte is gewijzigd in ‘(O) - geslacht nog niet vastgesteld’ of ‘(X) - genderneutraal of non-binair’.

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u uw geboorteakte laten aanpassen in gemeente Den Haag. Dit kan alleen als u een geldige verblijfsvergunning heeft en minimaal een jaar in Nederland woont. Meer informatie vindt u op de website van gemeente Den Haag.