Dementie

Steeds meer mensen krijgen dementie of komen in contact met mensen met dementie. Denk maar aan mantelzorgers, familie, vrijwilligers bij verenigingen, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Onze gemeente wil dat mensen met dementie zich zo lang mogelijk thuis voelen. Wij willen dat zij zo goed mogelijk door anderen begrepen en geholpen worden.

Samen met maatschappelijke partners zetten wij ons in om iedereen in de gemeente bewust te laten zijn van dementie in zijn of haar directe leefomgeving. Een dementievriendelijke gemeente maakt het onderwerp bespreekbaar, biedt informatie, traint inwoners of bedrijven en organiseert gepaste zorg.

De komende jaren delen we zoveel mogelijk informatie over dementie, waardoor inwoners in onze gemeente meer kennis en ervaring opdoen. We sporen mensen aan om online trainingen te volgen, of misschien een workshop. Ook motiveren we zoveel mogelijk organisaties en ondernemers om ‘dementievriendelijk’ te worden. Naast het organiseren van veel trainingen, zal ons beleid ook gericht zijn op het:

  • maken van een ‘Sociale kaart’ voor een overzicht van vraag en aanbod;
  • verbeteren van zorgprocedures;
  • aanbod van activiteiten;
  • verbeteren van vervoer;
  • aandacht schenken aan het gebied van wonen;
  • aandacht schenken aan dementie in het verkeer.

Ook u kunt nu al iets doen. Zo kunt u bijvoorbeeld korte online trainingen (van 15 minuten) volgen. Via korte video’s krijgt u snel meer inzicht en kennis over wat dementie is, hoe u het kunt herkennen en u hoe u het beste kunt handelen. Maar u kunt zich ook aanmelden voor een gratis workshop, om met meerderen online training (van 2 uur) te volgen.

Volg de gratis training

Een dementievriendelijke gemeente maken we samen. Het uitvoeringsprogramma ‘Dementievriendelijke samenleving’ is erop gericht om zoveel mogelijk organisaties, ondernemers en inwoners dementievriendelijker te maken. Samen met de onderstaande organisaties zetten wij ons de komende jaren in om ook u te betrekken bij een dementievriendelijke gemeente.

Wilt u meer weten over dementie? Op de websites van onze samenwerkingspartners vindt u meer informatie over hun diensten. Ook de onderstaande links zijn waardevol.