Afvalcoach Sylvia helpt inwoners Dijk en Waard met al uw vragen over afvalscheiding

Sylvia Paulus is de afvalcoach van gemeente Dijk en Waard.

Sinds kort heeft gemeente Dijk en Waard een afvalcoach. Ze heet Sylvia Paulus, woont in Alkmaar en is sinds 1 augustus officieel werkzaam voor onze gemeente. Maar wat doet een afvalcoach eigenlijk? “Heel kort: ik adviseer, informeer, signaleer en ik geef tips op het gebied van afvalscheiding en gescheiden inzameling. Waar nodig kom ik ook thuis bij de mensen om voorlichting en ondersteuning te geven."

Onwetendheid of onwil

"Het lange antwoord is dat er achter het verkeerd aanbieden van afval vaak een heel verhaal zit. Dit kan onwetendheid zijn: soms denken mensen dat ze het afval goed scheiden, maar klopt het niet helemaal. Ook kan het zijn dat inwoners verkeerd zijn geïnformeerd. Zo zijn er nog steeds hardnekkige misverstanden in omloop over afvalinzameling. Alles zou op een grote hoop terechtkomen. Dat is dus niet waar. Heel soms is er sprake van onwil. Dan hebben inwoners geen zin om hun afval netjes te scheiden of worden er verkeerde en soms zelfs schadelijke stoffen in de afvalbakken gegooid. Mijn taak is om alle inwoners te helpen om hun afval beter te scheiden.”

Kosten besparen door afvalscheiding

In Nederland hebben gemeenten de taak om het restafval te verminderen en recycling te bevorderen. Door afval beter te scheiden, blijft er minder restafval over en hebben we meer bruikbare grondstoffen. Dit heeft weer een positief effect op de circulaire economie en is goed voor het milieu. Daarnaast kan de gemeente hierdoor de stijgende kosten het hoofd bieden. Wat is Sylvia’s bijdrage daaraan? “Nou, echt niet door in alle afvalbakken te kijken hoor! En ik bel ook niet aan bij mensen om even hun afvalbak te controleren. Maar ik ben wel aanwezig in de wijk en loop rond bij openbare afvalinzamelpunten om vragen te beantwoorden en om tips te geven. Binnenkort wil ik ook starten met inloopuurtjes in de diverse buurthuizen en op het gemeentehuis. Wanneer en waar, dat volgt later. En mensen mogen me altijd mailen!”

Wat moet waar?

Vragen die ze nu al veel krijgt, zijn wat er precies in de oranje PMD-bak (plastic, metalen (blik) en drinkpakken) mag en wat niet, hoe je gft+e (groente-, fruit- en tuinafval en etensresten) scheidt, en wat bij het restafval hoort. “En dat laatste is dus steeds minder! Als mensen nog steeds een overvolle restafvalbak hebben en de twee andere bakken halfvol aan de weg gaan, dan klopt er iets niet. Maar ik begrijp heel goed dat het soms onduidelijk is wat waar moet en dan veranderen de regels ook nog eens. Op www.afvalscheidingswijzer.nl vindt u antwoord op de meeste vragen.”

Voorbeelden

Om wat voorbeelden te noemen: drinkkartons van sap, melk en chocomel, conservenblikken en cupjes van waxinelichtjes en aluminiumfolie mogen dus in de PMD-bak. Spuitbussen van slagroom en deodorant mogen niet in die afvalbak vanwege de drijfgassen die er nog in kunnen zitten. Die spuitbussen gooi je weg bij het restafval. Het plastic dopje kan in de PMD-bak. Papier met een aluminiumlaagje kan niet bij het oud papier omdat dit het recyclingproces verstoort. Daarom hoort dat bij het restafval. Papier met een dun waslaagje dat schoon en droog is, mag weer wél bij het oud papier. En voor wat betreft de bak voor gft+e zijn er ook nogal wat onduidelijkheden. Wist u bijvoorbeeld dat ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee u voedsel hebt opgedept - bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus - ook in de groene afvalbak mogen? En koffiepads en theezakjes met label en touwtje ook. Koffiecups voor de koffiemachines mogen weer niet in de groene afvalbak.” Die doe je dan bij het PMD? “Nee bij het restafval! Koffiecupjes mogen niet in de PMD-bak omdat er koffiedrab in zit. Daardoor kunnen ze niet als PMD gerecycled worden. U kunt gebruikte aluminium koffiecups wel bij sommige winkels inleveren voor recycling.”

Vergissingen

Niet gek dat er nog veel vergissingen worden gemaakt, toch? “Helemaal niet! En daarom ben ik er dus!” Een andere taak van de afvalcoach is het signaleren van problemen. Als er bijvoorbeeld vaak verkeerd afval in een bepaalde afvalbak wordt gevonden, kan Sylvia dit rapporteren. Ook kan ze zoeken naar oplossingen, zoals extra voorlichting of aanpassingen aan de afvalinzamelingssystemen.

Zwerfafval

Door mensen te wijzen op de juiste gescheiden afvalinzameling, komt er ook minder zwerfafval op straat terecht. Dit zorgt voor schonere wijken en een prettiger leefklimaat. “En dat willen we toch allemaal, dat onze straten schoon zijn en de perken en speeltuintjes niet vol troep liggen? Ik zie bij de afvalinzamelpunten in de wijk ook regelmatig afval liggen dat gewoon naar de glasbak of de papierbak kan. Ook zie ik nog te vaak grof afval staan dat niet is aangemeld, zoals meubilair, matrassen of soms volledige inboedels. Dan denk ik echt: Tjonge, dat moet je toch niet willen! Aan de andere kant ga ik altijd uit van het beste in de mens en hoop ik maar dat men niet beter weet. Gelukkig gaat het meestal wel goed en kan ik degene die zoiets doet erop aanspreken.”

Zo min mogelijk restafval 

Het uiteindelijke doel van de afvalcoach is om te zorgen voor een Dijk en Waard waarin afval goed wordt gescheiden en zo min mogelijk restafval overblijft. “Steeds meer mensen begrijpen hoe ze hun afval moeten scheiden en waarom dit belangrijk is voor de toekomst en het milieu. Het is een uitdaging, maar door ons afval beter te scheiden dragen we samen bij aan een schoon en prettig leefklimaat.” Heeft u een vraag aan Sylvia? Mail naar afvalcoach@dijkenwaard.nl. Houd onze social mediakanalen in de gaten want binnenkort beantwoordt Sylvia de meest gestelde afvalvragen. Antwoorden op wat in welke afvalbak thuishoort vindt u ook op de Afvalscheidingswijzer.