Een inkijkje in het leven van Nathen (18): jong, ambitieus én mantelzorger
Zondag 10 november was de dag van de Mantelzorger. Op die dag worden alle mensen die langdurig en intensief voor een naaste zorgen in het zonnetje gezet. De 18-jarige Nathen Snijder uit Heerhugowaard is zo iemand. Hij zorgt al vanaf zijn zevende voor zijn moeder.
Druk leven
Nathen staat positief en vrolijk in zijn drukke leven. Hij zit in Gymnasium 6 van het CSG Jan Arentsz in Alkmaar, hij heeft een zaterdagbaan in een fietsenwinkel en is op sociaal gebied ook zeer actief. Hij speelt regelmatig Dungeons & Dragons met vrienden, hij danst op hoog niveau, hij helpt mee met The Halloween Event als scare actor en hij is vrijwilliger bij het Mixtream festival en jongerencentrum Kompleks. “Ja, ik ben veel weg,” beaamt Nathen lachend, “maar mijn moeder vindt het juist fijn dat ik mijn eigen leven heb. En er blijft genoeg tijd over voor huishoudelijke taken.”
Kantelpunt
We spreken hem in het jongerencentrum, waar hij open en luchtig over zijn taken thuis praat. Nathens moeder is chronisch ziek, hij helpt, dus hij behoort tot de jonge mantelzorgers, waar je tot je 25ste onder valt. Ondanks zijn jonge leeftijd, kan je hem bijna een veteraan noemen. “Mijn moeder had al langer klachten, maar toen ik zeven was, werd de diagnose MS gesteld,” vertelt Nathen. “Rond mijn tiende had mijn moeder een slechte dag en moest ze met een rollator lopen. Dat was het kantelpunt en kwam het besef ook bij mij als kind hoe ziek ze is. Ze heeft een redelijk stabiele vorm. Bij variant 4 en 5 zit je meestal in een rolstoel. Mijn moeder heeft variant 2. Dat wil zeggen dat ze de ene dag alles kan en de andere niks.”
Mantelzorger op je zevende
Had je op je zevende door dat het bij jou thuis anders was? “Als kind besef je helemaal niet wat een zieke ouder betekent. Ik moest thuis wat meer doen dan mijn klasgenootjes, maar dat vond ik niet raar. Mijn ouders hebben me altijd verantwoordelijk opgevoed en ik had op zaterdag taken die ik gewoon moest doen. Het heeft altijd als vanzelfsprekend gevoeld. Mijn moeder kon bepaalde dingen niet, dus ik hielp. Nog steeds doe ik voornamelijk huishoudelijke taken. Nu ondersteun ik tijdelijk met naar de wc-gaan, want mijn moeder heeft haar arm gebroken. Ik ben nu dubbele mantelzorger!”
Met moeder mee op MS kamp
Op mijn tiende ging ik ook voor het eerst mee met een MS kamp van het Nationaal MS Fonds. Op dat vakantiekamp is iedereen mantelzorger van een broer, zus of ouder met MS. Daar dacht ik: ohja, dat ben ik ook! Je zit daar met gelijkgestemden, er is een groepsgesprek met elkaar en je hoort van anderen hoe zij er mee omgaan. Er is zelfs een spreekuur van een arts waar je heen kan.”
Altijd in je achterhoofd
Je weet nooit welke dag je moeder iets kan en welke niet. Ben je er dan ook altijd mee bezig? “Het zit altijd in mijn achterhoofd, maar ik dat weerhoudt me niet om plannen te maken. Ook als mijn moeder een slechte dag heeft, kunnen mijn plannen meestal doorgaan. Ik heb een vader thuis die ook helpt. Als kind keek ik weleens uit naar bijvoorbeeld een dagje dierentuin en dan viel het tegen als het opeens niet door kon gaan. Maar ondanks dat ze niet alles kan, is mijn moeder er wel altijd voor me. Ik denk dat onze band er juist sterk door is geworden.”
Jonge lotgenoten
Heb je het gevoel dat je genoeg steun krijgt? “Ja en nee. Eens per maand krijg ik een soort nieuwsblad per mail. Ik lees dat niet veel, omdat ik het niet zo interessant vind. Ik zou daarin meer verhalen van anderen willen lezen, hoe zij met hun taak omgaan of hoe je contact met elkaar krijgt. Er zijn af en toe activiteiten voor jonge mantelzorgers en die kunnen wat beter gecommuniceerd worden.” Die activiteiten zijn heel belangrijk, vindt Nathen: “Er is een paar keer een lasergame-avond geweest, we hebben laatst pizza gegeten en film gekeken hier in Kompleks. Er wordt niet veel gepraat over de thuissituaties, maar je weet gewoon dat de verbondenheid er is en je bent even weg van de zorgen thuis. Ik zou dat liefst elke maand een keer hebben en dan steeds op een andere dag, zodat iedereen wel een keer kan. Van de zomer is er gesupt, maar dat was helemaal niet gecommuniceerd. Veel van die activiteiten worden verzorgd door de jongerenwerkers van MET. Die doen veel inloopmiddag en een Social Sunday, maar die zijn voor iedereen toegankelijk. Specifieke momenten hebben met mantelzorgers is makkelijker.”
Eigen toekomst
Hoe ziet Nathen zijn eigen toekomst? “Ik sta nu ingeschreven voor drie opleidingen aan de VU. Twee met een numerus fixus – Criminologie en Psychologie - en één open: Rechtsgeleerdheid. Natuurlijk dacht ik bij het kiezen wel aan mijn moeder, maar misschien wel meer aan het onmogelijk kunnen vinden van een kamer en gewoon aan de juiste opleiding. Gelukkig waren die allemaal in Amsterdam. Als ik niet meer thuis zou wonen, dan moeten we naar een andere oplossing kijken, zoals thuiszorg. Die ruimte is er gelukkig altijd om mijn eigen plan te trekken.”
Mantelzorgcompliment
Mantelzorgers verlenen onbetaalde zorg aan een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg is intensief en zeker niet vanzelfsprekend. Als u mantelzorger bent in de gemeente Dijk en Waard kunt u tot 31 december 2024 het Mantelzorgcompliment aanvragen. Mantelzorgers onder de 18 krijgen een digitale waardebon, waarvan een cadeau kan worden gekozen op een website. Mantelzorgers boven de 18 krijgen een bedrag van 200 euro.
Meer informatie: Mantelzorgers in het zonnetje: vraag nu een mantelzorgcompliment aan | Gemeente Dijk en Waard.