In buurthuis Link-In vallen alle labels weg
Het gezicht van buurthuis Link-in, is onbetwistbaar de goedlachse Rkia Fattah.
Buurthuizen zijn het kloppende hart van onze wijken en dorpen. Hier ontmoeten we buren, doen we mee aan leuke activiteiten, halen we informatie, en werken we samen aan een sterke, hechte gemeenschap. Of u nu komt voor een kop koffie, een sportles, een cursus, of om u in te zetten als vrijwilliger — het buurthuis is er voor iedereen. Wij gaan elke maand bij een ander buurthuis in Dijk en Waard langs en vertellen hun verhaal.
Deze keer is dat: Link-In in de Rivierenbuurt in Heerhugowaard.
Het gezicht van buurthuis Link-in, is onbetwistbaar de goedlachse Rkia Fattah. Al wil ze daar zelf niet al teveel van weten want ze doet al haar goede werk niet alleen. “Noem alsjeblieft ook mijn collega’s Dick en Herbert, Annet, Hans, Wendy en Gloria! Zonder hun inzet was dit buurthuis al lang gesloten.” Link-in wordt van oorsprong gebruikt voor dagbesteding en ambulante ondersteuning voor de in de Rivierenwijk woonachtige cliënten van Esdege-Reigersdaal. “Link-in is in 2014 in buurthuis De LINK in de Molenwijk opgezet voor deze mensen, die vaak te maken hebben met eenzaamheid en sociaal isolement”, vertelt Rkia. “In Link-In bieden we dagbesteding in de vorm van een huiskamer en wijkgerichte activiteiten. Bijkomend voordeel was dat de overlast op straat verminderde, doordat deze cliënten voortaan een plek hadden om naartoe te gaan. Voor een kop koffie, een praatje, maar ook voor praktische vragen over bijvoorbeeld huisvesting en toeslagen.”
Niet alleen cliënten weten het buurthuis te vinden. Ook oudere buurtbewoners, bewoners van het AZC en andere mensen uit de wijk komen er graag.
De mouwen opgestroopt
“In 2012 ben ik toegetreden tot buurthuis De Link bestuur en samen hebben we besloten een doorstart te maken. Er waren vele gesprekken met de gemeente nodig om ons bestaansrecht te bewijzen en om goede afspraken te maken. Inmiddels is het bestuur opgehouden te bestaan en kregen wij zelf de ruimte om uit te breiden. Met een gemotiveerde groep vrijwilligers hebben we letterlijk de mouwen opgestroopt om het buurthuis op te knappen, waarbij we ook veel hulp kregen van de cliënten.” Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde Inmiddels is het een plek waar cliënten wekelijks of zelfs dagelijks naartoe komen. Rkia: “Ze kunnen hier sporten, biljarten, schilderen of gaan aan de slag in onze moestuin en nog veel meer. Maar niet alleen cliënten weten het buurthuis te vinden. Ook oudere buurtbewoners, bewoners van het AZC en andere mensen uit de wijk komen er graag.
Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde
“Onze vrijwilligers zijn hierbij van onschatbare waarde. Zonder hen kan het buurthuis niet draaien.” ‘Dinsdag is mijn favoriete dag’ Eenzaamheid onder met name ouderen een steeds groter probleem. Als buurthuis kun je hier een belangrijke preventieve rol in spelen. Bij Link-In organiseren ze wekelijks wandelen en koffiedrinken door bewoners van het AZC met ouderen van de ViVa – Zorggroep. Dit is vaste prik op de dinsdagmiddag. “Dinsdag is mijn favoriete dag,” Rkia glundert als ze vertelt over de interactie die ontstaat zodra de muziek wordt aangezet. Er wordt gedanst en de mensen worden door de jonge mannen van het AZC van hun plek gehaald en rondgedraaid in hun rolstoel. De rest klapt en zingt mee. “Dit is precies wat wij voor ogen hadden toen we dit bedachten. Deze mensen ontmoeten elkaar en hebben plezier, terwijl ze anders nooit zomaar met elkaar in contact zouden zijn gekomen. Dan hoef je niet eens elkaars taal te spreken.” De ouderen van de ViVa- Zorggroep worden door de bewoners van het AZC, cliënten en vrijwilligers ook weer wandelend naar huis gebracht. “Als het slecht weer is gaan we gezamenlijk bij VIVa-Zorggroep koffie drinken. Daar hebben ze een roulatiesysteem om te bepalen wie er deze week aan de beurt is. Dat is ook nodig, want dit uitstapje is ontzettend gewild”, lacht Rkia.
Elke dinsdagmidddag komen bewoners van het AZC samen met ouderen van de VIVA! Zorggroep, voor een gezellige middag.
Muziek verbindt, maar ook samen eten
Daarom organiseert Link-in elke maandag, woensdag en vrijdag samen koken en eten. “In mijn cultuur ben ik gewend dat samen eten belangrijk is voor de verbinding tussen mensen. Als je samen geniet van de maaltijd bestaan er geen verschillen en geen labels. Ieder mens is uniek en bijzonder. Zo zou het altijd moeten zijn.” Naast de activiteiten in en rondom het gebouw, organiseren de vrijwilligers van Link-in ook verschillende initiatieven in de wijk. Waaronder samen bomen planten en zwerfafval opruimen. “In de moestuin kweken we onze eigen groentes die we gebruiken voor de kookavonden. Als we veel oogsten delen we dit graag met de buurt. Ook organiseren we activiteiten voor de buurtkinderen zoals de straatspeeldag.”
Daarnaast kan het buurthuis worden gehuurd als locatie voor vergaderingen en feesten. De opbrengst daarvan wordt weer gestoken in onderhoud en het organiseren van nieuwe activiteiten.
'Iedereen is hier welkom'
“Mijn wens is dat Link-in een bruisende plek blijft waar ontmoeten en samenkomen de norm is, waar je in je kracht wordt gezet. En wie je ook bent: of wat je verhaal ook is: je bent altijd welkom!”