Resultaten evaluatie en verkenning fusie Dijk en Waard
De evaluatie en verkenning ‘Naar een duurzame toekomst voor Sint Pancras en Koedijk’ is op 15 oktober tijdens een openbare bijeenkomst van de gemeenteraad Dijk en Waard door onderzoeksbureau Necker gepresenteerd. Uit het onderzoek zijn aandachtspunten naar voren gekomen die passen bij het profiel van een jonge gemeente en de fase van ontwikkeling. De respondenten hebben aangegeven zich primair inwoner van Sint Pancras of Koedijk te voelen en in mindere mate gericht zijn op de gemeente of regio waaronder zij vallen. De aandachtspunten geven, volgens het onderzoeksbureau, geen aanleiding voor een grenscorrectie. Wel is geadviseerd het dorps- en wijkgericht werken te versterken en uit te breiden naar de twee kernen. De raad van gemeente Dijk en Waard zal in december 2024 het rapport behandelen.
Voor een zorgvuldige uitvoering van het onderzoek zijn eerder dit jaar tijdens twee bewonersavonden inwoners van Sint Pancras en Koedijk gevraagd mee te denken over de vragenlijst. Ook zijn er meerdere interviews gehouden en is een documentanalyse uitgevoerd. In totaal hebben 464 inwoners de vragenlijst voor het onderzoek ingevuld, 398 uit Sint Pancras en 31 uit Koedijk. Van 35 respondenten is de postcode onbekend. De respondenten konden zelf aangeven over welke onderwerpen zij hun mening wilden geven. 77% heeft dit voor alle onderwerpen, inwonersbetrokkenheid, overheidsnabijheid en leefbaarheid gedaan.
Inwonersbetrokkenheid
De dienstverlening wordt als gemiddeld ervaren. Wel wordt van de gemeente Dijk en Waard gevraagd inwoners van Sint Pancras en Koedijk meer te betrekken. Met name het versterken van het dorps- en wijkgericht werken met daarbij een uitbreiding naar Sint Pancras en Koedijk wordt gezien als een belangrijk aandachtspunt. Als het gaat om de toepassing van het participatiebeleid vraagt dit voor de toekomst een verbetering met het oog op maatschappelijke initiatieven en signalen van inwoners.
Overheidsnabijheid
Een deel van de respondenten ervaart dat het gemeentebestuur wat minder bereikbaar is geworden, er minder bestuurlijke aandacht is voor hun dorp en dat het ten aanzien van hun dorp lastiger is geworden om invloed uit te oefenen op het gemeentelijk beleid. Een ander deel vindt het juist makkelijker en beter geworden.
Leefbaarheid
De ondervraagde inwoners zijn overwegend positief over de leefbaarheid in hun dorp en hoe zich dat sinds de fusie heeft ontwikkeld. Belangrijke elementen van deze leefbaarheid zijn de dorpse identiteit, een groene rustige omgeving en de nabijheid van voorzieningen. Het overgrote deel van de respondenten vindt dat Sint Pancras en Koedijk nog steeds een eigen karakter hebben of zelfs sterker zijn geworden. Zowel het voorzieningenniveau als de kwaliteit van de leefomgeving worden positief ervaren. Er wordt ofwel geen verschil of een verbetering gezien sinds het ontstaan van de gemeente Dijk en Waard.
Verkenning voor de toekomst
Hoewel er aandachtspunten zijn, laten de resultaten van de evaluatie geen grote ontevredenheid zien. Inwoners voelen zich vooral prettig in hun eigen dorp en hechten waarde aan de eigen identiteit. Daarmee is er geen aanleiding voor een grenscorrectie. Een oplossing voor de genoemde aandachtspunten kan gezocht worden in het versterken van het dorps- en wijkgericht werken. Daar is nog een behoorlijke winst te halen. Te beginnen met het uitbreiden en versterken van het huidige gebiedsgericht werken, waarbij structurele bestuurlijke aandacht voor het dorps- en wijkgericht werken essentieel is. Daarnaast moet de ambtelijke en bestuurlijke inbedding worden versterkt en in de ontwikkeling van de gemeentelijke organisatie worden geïnvesteerd, waarbij integraal gebiedsgericht werken centraal staat. Of deze oplossing ook een duurzame oplossing is, hangt af van de mogelijkheden die Dijk en Waard heeft om dit te realiseren. Met andere woorden: is de gemeente in staat om de inwonersbetrokkenheid, overheidsnabijheid en de leefbaarheid in beide dorpen te versterken? Hoewel die mogelijkheden in de praktijk moeten blijken, zien de onderzoekers geen aanwijzingen dat gemeente Dijk en Waard het hiervoor benodigde verbeterpotentieel mist.
Hoe nu verder
De gemeenteraad van Dijk en Waard bespreekt op 26 november het onderzoeksrapport en neemt waarschijnlijk op 10 december een besluit over eventuele vervolgstappen. Hierna informeert de provincie de minister van BZK over het besluit van de gemeenteraad van Dijk en Waard en daarmee de uitvoering van de motie. De raad wil een weloverwogen besluit nemen en organiseert op 23 oktober een inloopavond (19.15-21.00 uur in Dorpshuis de Geist, Vinkenlaan 7 te Sint Pancras) om de mening van de inwoners van Koedijk en Sint Pancras te horen. De avond wordt om 19.30 geopend en daarna kunnen inwoners tot circa 21.00 uur hun mening geven en in gesprek gaan met raadsleden. Alle genoemde raadsbijeenkomsten zijn openbaar en worden door de gemeente online aangekondigd in de agenda op bestuur.dijkenwaard.nl.
Meer informatie
Het onderzoek staat gepubliceerd op de website van de provincie: Regionale bestuurskracht Alkmaar - Provincie Noord-Holland