Seniorenadvies: aandacht voor vragen van senioren in Dijk en Waard

Met de verwachte groei van 65-plussers in de gemeente Dijk en Waard ontstaat er ook een toenemende behoefte aan gericht advies en informatie voor oudere inwoners. Er zijn veel voorzieningen voor ouderen en organisaties die zich met ouderenzorg bezighouden. Maar waar kunt u terecht als u op zoek bent naar een wandelgroep bij u in de buurt, of een locatie waar u ’s middags kunt biljarten? Waar vindt u gelijkgestemden om kennis mee te delen en hoe kunt u uw ervaring en talenten inzetten, ook na uw pensionering?

Werkgroep

Op verzoek van de gemeente Dijk en Waard introduceert Wonen Plus Welzijn seniorenadvies. Hiervoor is een werkgroep geformeerd, bestaande uit vrijwilligers en inwoners. Naast de werkgroep zijn beroepskrachten Semra Bayri, Chantal Gonggrijp en Monica Reisser betrokken bij het initiatief.

Het idee achter seniorenadvies

Monica Reisser vertelt: “Vanuit de gemeente ontstond het idee voor een centrale plek speciaal voor senioren, waar alle antwoorden op welke vraag dan ook kunnen worden gevonden. Door onze kennis en ervaring hebben we al heel veel antwoorden op net zo veel vragen, maar de oudere van nu is heel anders dan die van twintig jaar geleden. Ook de behoeftes veranderen, van zorg naar zingeving.”

Meer dan alleen zorg

Seniorenadvies is er voor vragen over zorg, wonen en welzijn, maar wil veel meer dan dat zijn. “We brengen in kaart wat er al is, maar nog meer waar behoefte aan is. Die informatie hopen wij de komende tijd op te halen. Mijn agenda puilt uit van de afspraken met zorgpartners en organisaties op het gebied van senioren. Dit levert veel nieuwe, relevante informatie op die we weer kunnen delen en inzetten."

Actieve en waardevolle rol

Het uitgangspunt bij seniorenadvies is een actieve en waardevolle rol van senioren binnen onze samenleving. “Belangrijk bij vitaal ouder worden is zelfredzaamheid. Dit bereik je door fit te blijven en actief te zijn, maar ook een netwerk onderhouden of opbouwen is erg belangrijk. Veel ouderen ervaren dat hun wereldje steeds kleiner wordt, terwijl het aantal ouderen toeneemt. Dat gegeven gebruiken we ook bij seniorenadvies. We willen daarbij mensen met elkaar in verbinding brengen zodat ze elkaar kunnen helpen, in plaats van direct een beroep te moeten doen op de overbelaste gezondheidszorg.” 

Ouderen met een migratieachtergrond

Haar collega Semra Bayri brengt in seniorenadvies de informatie in kaart speciaal gericht op ouderen met een migratieachtergrond. “Deze groep kent toch weer andere behoeftes, en worstelt soms met de Nederlandse taal. Ook voor hen is het belangrijk een netwerk op te bouwen en toegang te hebben tot alle benodigde informatie.”

Activiteiten en informatiebijeenkomsten

Het organiseren van activiteiten en informatiebijeenkomsten is een belangrijke taak van seniorenadvies. Hiermee wordt deelname aan de samenleving bevorderd en persoonlijke netwerken vergroot. Dit aspect is ook belangrijk voor mantelzorg. “Mantelzorg betekent niet meer automatisch dat kinderen of andere naasten zorg verlenen. Steeds vaker wordt ook een beroep gedaan op buren en anderen in de directe omgeving. Ook daarin willen we met seniorenadvies een rol spelen, door vraag en aanbod in kaart te brengen.”

Streven naar een waardevol leven

Uiteindelijk is het doel van seniorenadvies om te streven naar een leefomgeving waarin senioren kunnen blijven deelnemen en genieten van een waardevol leven. Uit gesprekken met 65-plussers blijkt dat er ook grote behoefte is aan zingeving. 

Mensen willen ertoe doen

Wat dat precies inhoudt, verwoordt Monica als volgt: “Ooit waren mensen na hun pensioen ‘op’ en was ‘van de rust genieten’ het devies. Maar de gepensioneerden van nu zijn over het algemeen actief en staan nog middenin het leven. Zij willen juist nog van waarde zijn en hun talenten en kennis blijven gebruiken. Mensen willen ertoe doen en mee blijven doen. Wij kunnen daarin met seniorenadvies een rol spelen door deze senioren met elkaar in contact te brengen en door leuke en nuttige activiteiten en bijeenkomsten te organiseren.”

Toegankelijkheid van informatie

Alle informatie van seniorenadvies Dijk en Waard is gemakkelijk vindbaar via een speciale pagina op de website van Wonen Plus Welzijn Dijk en Waard. Deze informatie wordt continu aangevuld en bijgewerkt. Ook komen hier verwijzingen naar websites van andere maatschappelijke organisaties met aanbod voor senioren. Voor informatie kunnen senioren terecht bij seniorenadvies Dijk en Waard, maar ook bij bestaande initiatieven in de gemeente, bijvoorbeeld bij activiteiten georganiseerd door buurtcentra, lokale sportverenigingen en zorg- en welzijnsorganisaties die al actief zijn op allerlei gebieden. Ook hierin wijst seniorenadvies de weg.

Inlooppunten in de gemeente

In het najaar van 2024 zullen op verschillende locaties in de gemeente inlooppunten worden geopend waar senioren terecht kunnen met vragen. Vanaf donderdag 25 juli wordt met een pilot gestart van zo’n wekelijks inlooppunt, bij Wonen Plus Welzijn aan de Rozenlaan in Heerhugowaard. Hierbij sluiten regelmatig collega’s van andere organisaties aan, zoals bijvoorbeeld MET Dijk en Waard. 

Net zo lang zoeken tot het antwoord is gevonden

Chantal Gonggrijp vult aan: “We zijn heel benieuwd wat voor vragen we kunnen verwachten. Het is voor ons ook nieuw natuurlijk! We gaan ervan uit dat we met onze kennis en ervaring al veel vragen kunnen beantwoorden. Maar zo niet, dan gaan we samen met de hulpvrager net zo lang op zoek tot het antwoord is gevonden.”

Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met seniorenadvies Dijk en Waard. Dit kan door een e-mail te sturen naar seniorenadvies@wonenpluswelzijn.nl of telefonisch contact op te nemen via 072-571 71 70.