Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD)
In de afvalbak met oranje deksel kunt u plastic, blik en drinkpakken kwijt. Er zijn ook inzamelpunten voor plastic afval.
Wat hoort in de oranje bak?
Bekijk de voorbeelden hieronder. De verpakkingen graag leeg, plat gevouwen en met gesloten dop of deksel in de bak weggooien.
Plastic verpakkingen
- Flessen van frisdrank, water, melk en azijn
- Knijpflessen van sauzen en olie
- Chipszakken
- Knijpzakjes (zoals Capri-Sun, Breaker en kattenvoerzakjes)
- Koffieverpakkingen
- Flessen van wasmiddelen, shampoo en zeep
- Bekers van yoghurt, vla en ijs
- Bakjes van patat, salade, groente en fruit
- Kuipjes van boter, saus en smeerkaas
- Verpakkingen van kaas, vlees en vis
- Verpakkingen van tandenborstels en speelgoed (blisters)
- Tubes van gel, bodylotion en tandpasta
- Folies van tijdschriften en reclamefolders
- Zakken van pasta, rijst, brood en snoep
- Plastic tasjes en zakjes
- Doordrukstrips
- Plantenpotjes
Blik (metaal)
- Drankblikjes
- Bierdopjes
- Stalen siroopflessen
- Conservenblikken
- Aluminiumfolie- en schalen
- Waxinelichtcupjes
Drinkpakken
- Pakken van melk, vla, yoghurt, sap, water en wijn
- Pakken van soep en pastasaus
- Pakken van babyvoeding
Ezelsbruggetje
Een handig ezelsbruggetje om te controleren of iets in de oranje afvalbak mag, is:
- Is het een verpakking?
- Is het leeg?
- Komt het uit de keuken of badkamer?
Kunt u 3 keer met 'ja' antwoorden? Dan mag het in de oranje container.
Gemeente kiest voor gerecycled plastic
Wist u dat we 95% van onze goederen (vooral verpakkingsmateriaal) maar een keer gebruiken voor een beperkte duur? Dit zorgt voor veel afval en grondstofgebruik. Het zou nog beter zijn om de hoeveelheid afval te beperken. Kleine deeltjes plastic zwerven inmiddels overal in de natuur en komen zelfs in onze voedselketen terecht. Daarom kiest gemeente Dijk en Waard bij inkoop steeds vaker voor gerecyclede materialen zoals asfalt, rioolbuizen, paaltjes en beschoeiing.
Nog niet alles is recyclebaar
Op de afvalscheidingsstations in Heerhugowaard en Oudkarspel zamelen we al meer dan 20 afvalstromen in die we laten verwerken tot nieuwe producten. Toch zijn nog lang niet alle afvalstromen recyclebaar. Dat komt door de samenstelling, kleur of soort afvalsoort. Daarom stelt de overheid en de Europese Unie doelen om fabrikanten te stimuleren ander verpakkingsmateriaal te maken. Zo moet in 2025 35% van de plastic flesjes uit gerecycled plastic bestaan. Een andere maatregel is statiegeld op kleine plastic flesjes (sinds 2021) en op drinkblikjes (vanaf april 2023).
Het plastic, blik en drinkpakken (PMD) wordt volgens het schema in de AfvalWijzer huis aan huis opgehaald en naar het afvalwerkingsbedrijf gebracht. Hier wordt het afval gesorteerd. Wat gebeurt er daarna met het afval?
- Het plastic wordt geperst in balen, versnipperd, gewassen en gedroogd. Daarna wordt het verwerkt tot plastic korrels. Eindproducten zijn bijvoorbeeld broodtrommels, bermpaaltjes of plastic flesjes.
- Het blik wordt samen met staal omgesmolten. Het vloeibare staal wordt in profielen gegoten of gewalst in platen, gesneden en opgerold. Hier worden weer blikjes, fietsen of zelfs vliegtuigonderdelen en treinstellen van gemaakt. Goed om te weten: het produceren van aluminium kost maar liefst 20 maal meer energie dan hergebruik en omsmelten van aluminium.
- De pakken worden verpulverd en in warm water (van 50°C) gesplitst in drie nieuwe grondstoffen: plastic korrels, papier en granulaat voor aluminium. Hier worden bijvoorbeeld pannen, kranten en plastic flesjes van gemaakt.
Op kleine plastic statiegeldflesjes zit 15 cent statiegeld. Op grote flessen 25 cent. Het statiegeld krijgt u terug als u de flesjes weer inlevert bij de supermarkt.
Daarnaast staan in de gemeente 16 afvalbakken met een CareRing. Dit is een metalen ‘ring’ met gaten waar u uw plastic statiegeldflesje in kunt zetten. Andere mensen kunnen deze statiegeldflesjes weer inleveren. Dat geeft een extraatje aan inwoners die dat goed kunnen gebruiken. Ook zorgt het voor minder zwerfafval en meer recycling van plastic. Bekijk de locaties van de afvalbakken met CareRing.
In de Afvalwijzer kunt u de dichtstbijzijnde verzamelcontainer bekijken om uw plastic afval weg te brengen. U kunt het overzicht van alle locaties vinden door in de menubalk naar de pagina ‘Afval inzamelpunten’ te gaan. Selecteer voor welke afvalsoort u de locatie wilt zien en u krijgt een compleet overzicht van alle locaties.
Of bekijk hieronder het overzicht:
Afvalscheidingsstations
Bomenwijk
- Gemeentewerf
- Hortensialaan
Broekhorn
- Zuijder Vlaerdinge
Butterhuizen
- Roze Flamingo
Huygenhoek
- Anna Clasina op Het Landtplantsoen
Rivierenwijk
- Uiterwaard
Schilderswijk
- Berckheidelaan/Brouwersgracht
- Van Goghstraat
Stad van de Zon
- Brandpunt
Stadshart
- Kwarts
- Middenweg - P2
- Zuidtangent - P1
- Zuidtangent - AH
Net als de groene en grijze afvalbak, wordt de oranje bak volgens vast rooster geleegd. Bekijk in de Afvalwijzer op welke dag uw afvalbakken worden geleegd.