Restafval
Veel herbruikbare materialen worden nog steeds weggegooid in de grijze bak. Dat is zonde. Als het afval goed gescheiden wordt, blijven er veel waardevolle grondstoffen behouden om nieuwe producten te maken.
Restafval gaat de verbrandingsoven in. Het is dus zonde als daar nog grondstoffen inzitten die geschikt zijn om te hergebruiken. De overheid maakt het verwerken van restafval steeds duurder. Door afval goed te scheiden, zorgen we ervoor dat er meer nieuwe producten van restafval gemaakt worden. Maar ook dat er zo min mogelijk afval de oven in gaat.
Wat hoort er in de grijze bak?
Op de website Afvalscheidingswijzer.nl vindt u alle afval die u kwijt kunt in de grijze afvalbak.
Stankoverlast voorkomen
Vooral keukenafval (etensresten en schillen) veroorzaakt stankoverlast in de grijze afvalbak. Dit afval hoort in de afvalbak voor gft (groente-, fruit- en tuinafval). Ook kunnen luiers en incontinentiemateriaal stankoverlast geven. Als u de gebruikte luiers en incontinentiemateriaal verpakt in luierzakjes (te verkrijgen bij de supermarkt of drogist), voorkomt u stankoverlast. Ook bestaan er luiersystemen die volle luiers vacuĆ¼m verpakt om stank te vermijden.
Als u in het bezit bent van een medisch bewijs, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een extra afvalbak krijgen. Dit kunt u regelen in de Afvalwijzer. Hierna neemt de gemeente contact met u op.
Wanneer wordt mijn grijze afvalbak geleegd?
Net als de groene en oranje afvalbak, wordt de grijze bak volgens vast rooster geleegd. Bekijk in de Afvalwijzer op welke dag uw afvalbakken worden geleegd.
Restafval aanbieden of zelf wegbrengen
Met de vuilniswagen kunnen alleen afvalbakken worden geleegd. Huisvuilzakken aanbieden als uw afvalbak vol is kunnen niet worden meegenomen. U kunt uw restafval ook zelf wegbrengen naar de afvalscheidingsstations.
Restafvalbak vaker laten legen
Het is helaas niet mogelijk om uw restafvalbak 1 keer in de 2 weken te laten legen, ook niet met een grote hoeveelheid luiers of incontinentiemateriaal.