Gemeentelijke onderscheiding

Een gemeentelijke onderscheiding wordt uitgereikt aan inwoners die zich op een bijzondere of opvallende manier inzetten voor de gemeente. Er zijn 2 soorten onderscheidingen:

  • De Waterkracht: voor een uitzonderlijke prestatie, heldhaftigheid of moed.
  • De Brug: voor een maatschappelijke bijdrage en dienstbaarheid.
Onderscheiding aanvragen

Voor wie?

U mag iemand voordragen die: 

  • al een lange tijd iets bijzonders doet voor gemeente Dijk en Waard. Of daar net mee is gestopt.
  • iets bijzonders doet/heeft gedaan op het gebied van sport, cultuur, wetenschap, sociaal of economisch. Of een andere uitzonderlijke daad heeft gedaan.
  • woont in gemeente Dijk en Waard. Nationaliteit of leeftijd maakt niet uit. Is de persoon onder de 18 jaar en gaat deze jongere in Dijk Waard naar school gaat? Dan mag u ook een aanvraag doen.

Wie vraagt het aan?

Iedereen kan voor een andere persoon een aanvraag doen voor de gemeentelijke onderscheiding. U kunt geen onderscheiding voor uzelf aanvragen. Dit moet een ander voor u doen. 

Motivering

In het online formulier moet u minimaal 1 motivatiebrief uploaden. Beschrijf in de brief waarom u vindt dat de persoon een onderscheiding verdient en wat de persoon voor gemeente Dijk en Waard heeft gedaan. U richt de brief aan de burgemeester.

Soorten onderscheidingen

Er zijn 2 gemeentelijke onderscheidingen. 

De Waterkracht

Inwoners kunnen een onderscheiding krijgen vanwege opmerkelijke prestaties op verschillende gebieden, zoals wetenschap, kunst, sport, literatuur, bedrijfsleven, of technologie. In sommige gevallen worden inwoners geƫerd vanwege hun uitzonderlijke moed en heldendaden. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die hun leven in gevaar hebben gebracht om anderen te redden, zoals brandweerlieden, politieagenten, of leden van het leger. Deze erkenning is bedoeld om hun talent, toewijding en prestatie te benadrukken.

De Brug

Inwoners die aanzienlijke bijdragen hebben geleverd aan de samenleving kunnen een onderscheiding ontvangen. Dit kan zijn voor hun filantropische activiteiten, vrijwilligerswerk, humanitaire inspanningen, sociale betrokkenheid, of voor het bevorderen van gelijkheid, rechtvaardigheid en mensenrechten. Of langdurige en toegewijde publieke dienst hebben verricht. Dit kunnen mensen zijn die op politiek niveau hebben gediend, zoals politici, bestuurders, diplomaten, of militairen die zich hebben onderscheiden door hun inzet voor het land en de samenleving.

Wanneer aanvragen?

U moet de aanvraag minimaal 2 maanden voor de eventuele uitreiking indienen. In het online formulier kunt u aangeven of er een speciale gelegenheid is, zoals een pensionering of een jubileum. De onderscheiding kan dan eventueel op die speciale datum uitgereikt worden.

Kosten

Een aanvraag van een gemeentelijke onderscheiding is gratis.