Informatie voor/over Oekraïense vluchtelingen

Sinds 24 februari is in Oekraïne een oorlog uitgebroken en dit heeft een grote stroom vluchtelingen op gang gebracht. Dijk en Waard vindt het vanzelfsprekend om een bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente en ook inwoners van Dijk en Waard vangen gevluchte Oekraïners op. Op deze pagina bundelen we de meest gestelde vragen en antwoorden. We houden deze pagina zo actueel mogelijk.

Opvang en verblijf

De gemeentelijke opvanglocatie in Dijk en Waard is het Transferiumgebouw in Heerhugowaard. Oekraïners die in deze regio aankomen worden in eerste instantie opgevangen in de hub; een centrale doorstroomlocatie in Alkmaar. Vanuit daar worden zij overgeplaatst naar gemeentelijke opvanglocaties in de regio, zoals Transferium in Heerhugowaard. In Dijk en Waard worden minstens 217 mensen ontvangen voor minimaal een aantal maanden.

Meer informatie over ondersteuning van vluchtelingen uit Oekraïne bij aankomst, registratie en verbijf in Nederland vindt u op de site van Rijksoverheid.

Ja, Oekraïense vluchtelingen in Nederland moeten zich inschrijven bij de gemeente. Ze worden dan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) met hun verblijfadres. Een aantal dagen na de inschrijving krijgt u van de gemeente een Burgerservicenummer (BSN-nummer). 

Een BSN-nummer is nodig om:

 • te mogen werken 
 • een bankrekening te openen
 • een zorgverzekering aan te vragen

Inschrijven kan op het gemeentehuis in Heerhugowaard (Parelhof 1, 1703 EZ Heerhugowaard). Voor een afspraak voor inschrijving belt u naar+31 72-575 55 55. Neem uw Oekraïens paspoort of identiteitskaart mee naar de afspraak. 

De gemeente informeert de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) na de inschrijving. De IND zal de verblijfsrechtelijke procedure starten. Het kan zijn dat dit niet direct na de inschrijving gebeurt.

Inschrijven zonder Oekraïens paspoort of identiteitskaart.

 • Kinderen van Oekraïense gevluchte gezinnen kunnen zonder paspoort of identiteitskaart worden ingeschreven. 
 • Oekraïners zonder identificatiebewijs kunnen zich inschrijven bij de gemeente met een identificerend certificaat van de Oekraïense ambassade.
 • Vluchtelingen uit Oekraïne met een andere nationaliteit kunnen zich inschrijven in de gemeente wanneer zij identiteitspapieren hebben en rechtmatig verbleven in Oekraïne. 

Wanneer u zich ingeschreven heeft bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP) krijgt u een BSN-nummer van de gemeente. Dit gebeurt een aantal dagen na de inschrijving. Inschrijven kan op het gemeentehuis in Heerhugowaard. Bel voor een afspraak naar +31 72 575 55 55.

Inkomen en werk

Ja, u ontvangt per 1 mei 2022 leefgeld als u gevlucht bent uit Oekraïne en in Dijk en Waard verblijft. Uiterlijk begin mei ontvangt u een brief met informatie over leefgeld. U kunt alleen leefgeld ontvangen als u ingeschreven staat bij de gemeente. Het leefgeld wordt stopgezet wanneer u betaald werk heeft, met uitzondering van vrijwilligerswerk.  

Leefgeld is een bedrag van de gemeente dat Oekraïense vluchtelingen ontvangen om hun dagelijkse behoeften mee te bekostigen. Denk aan voedsel, kleding, overige persoonlijke spullen, openbaar vervoer, familiebezoek, sport en/of een bijdrage aan gastgezin. Gastgezinnen ontvangen geen vergoeding van de gemeente Dijk en Waard. Oekraïense vluchtelingen kunnen zelf afspraken met hun gastgezin maken welke bijdrage zij geven aan de woonlasten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht.

De gemeente Dijk en Waard volgt de landelijke richtlijnen met betrekking tot de hoogte van het uit te keren bedrag. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de gezinssamenstelling. 

Gemeentelijke opvang Particuliere opvang (gastgezin)
Volwassenen: € 260,- per maand Volwassenen: € 475,- per maand
Kinderen: € 260,- per maand Kinderen: € 315,- per maand 

Het bedrag wordt uitbetaald op een moneycard. Dit is een betaalpas waar de gemeente het bedrag op stort en waar in een winkel mee betaald kan worden. Ook is hiermee cashgeld op te nemen bij een geldautomaat. De gemeente keert de leefgeldvergoeding iedere 1e van de maand uit.

Bewoners van Transferium ontvangen hun moneycard in het Transferium. Oekraïense vluchtelingen in een gastgezin kunnen online een afspraak maken op het gemeentehuis of door op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur te bellen naar +31 72 575 55 55. Om een moneycard te kunnen ontvangen moet u beschikken over een Burgerservicenummer (BSN), telefoonnummer en emailadres. Ook alle personen die tot uw gezin behoren moeten meekomen naar de afspraak (dus ook kinderen). Op het gemeentehuis is geen tolk aanwezig, indien dit gewenst is, neemt u deze zelf mee. 

Iedere wijziging die invloed heeft op de leefgeldvergoeding, zoals meer/minder gezinsleden of inkomsten uit werk, geeft u direct door met een mail aan: wijzigingenSC@dijkenwaard.nl
Correspondeer in het Engels of Nederlands en vermeld altijd uw BSN.

Bij verlies of diefstal meldt u dit direct met een mail aan wijzigingenSC@dijkenwaard.nl. Correspondeer in het Engels of Nederlands en vermeld altijd uw BSN. Wij blokkeren direct de pinpas. Bij het constateren van vertrek, misbruik of fraude wordt de pas geblokkeerd.

Heeft u vragen over leefgeld dan kunt u (in het Engels / Nederlands) contact opnemen met gemeente Dijk en Waard via het mailadres: wijzigingenSC@dijkenwaard.nl.

Om te kunnen werken moet u ingeschreven staan bij de gemeente, een Nederlandse zorgverzekering afsluiten en een bankrekening openen. Als u een baan gevonden heeft, moet u aangemeld worden bij het UWV door uw nieuwe werkgever uiterlijk 2 werkdagen voor uw eerste werkdag. Ook als u vrijwilligerswerk doet.

Inschrijven bij de gemeente
Maak een afspraak voor inschrijving bij de gemeente via +31 72 575 55 55 als u nog niet ingeschreven staat. Na inschrijving ontvangt u een Burgerservicenummer (BSN), dit heeft u nodig om te kunnen werken en voor andere belangrijke zaken.

Zorgverzekering afsluiten
Als u in Nederland werkt moet u een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Zorgverzekeringen vindt en vergelijkt u op www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker (ook in het Engels). Voor het afsluiten van een zorgverzekering heeft u nodig:
•    BSN nummer
•    Arbeidscontract
•    Adres in Nederland

Bankrekening openen
Om uw salaris te laten uitbetalen heeft u een bankrekening nodig. U kunt bij nagenoeg alle banken in Dijk en Waard een bankrekening openen. Informatie over welke documenten daarvoor nodig zijn vindt u op www.betaalvereniging.nl/oekraine (ook in het Oekraïens).

Meer informatie over werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne vindt u op de site van Rijksoverheid.

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) heeft een informatiefolder gemaakt voor Oekraïense vluchtelingen over werken via een uitzendbureau, waar ze op moeten letten en welke uitzendbureaus lid zijn van de ABU. De folder is ook beschikbaar in het Oekraïens, Russisch en Engels. 

Bekijk de folder

Voor het waarderen van uw diploma kunt u terecht bij het loket Internationale Diplomawaardering (IDW). Een diplomawaardering geeft aan wat uw diploma en opleiding waard is in Nederland. Een aanvraag voor een diplomawaardering bij het IDW kost € 148,83. U kunt ook bij het IDW terecht om vragen te stellen over waardering van internationale diploma’s en opleidingen. Meer informatie: www.idw.nl (ook in het Engels).

Onderwijs en kinderopvang

Kinderen van Oekraïense vluchtelingen kunnen naar een kinderopvang of gastouder in Dijk en Waard, maar de kosten worden niet vergoed door de overheid. Oekraïense werkende ouders komen niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. U kunt daarom het beste kijken naar andere vormen van opvang, zoals oppas door andere ouders en vrijwilligers of het organiseren van een speelochtend of spelmiddag in Transferium.

Oekraïense gevluchte kinderen in Nederland hebben altijd recht op onderwijs.

Basisonderwijs (4-12 jaar)

Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen starten met taalonderwijs op basisschool De Regenboog in Heerhugowaard. Dit is een school voor nieuwkomers. Aanmelden kan bij De Regenboog:

E-mail: deregenboog@stichtingflore.nl

Telefoon: +31 72 721 08 07

Adres: Taxuslaan 32, 1702 SC Heerhugowaard                     |"

Bekijk de website

Voortgezet onderwijs (12+ jaar)

Kinderen vanaf 12 jaar kunnen internationale taalklassen volgen. Aanmelden kan bij Brigitte Rimann, Coördinator Taalklassen, van het Trinitas College:

Brigitte Rimann

E-mail: b.rimann@trinitascollege.nl

Telefoon: +31 72 574 10 21

Wanneer u problemen heeft met vervoer kunt u zich melden via leerlingenvervoer@dijkenwaard.nl.  

 • Meer informatie over onderwijs voor vluchtelingen uit Oekraïne vindt u op de site van Rijksoverheid.

U kunt gratis meedoen aan Nederlandse taallessen:

 • Elke maandag van 14.30 tot 16.00 uur in Transferium
 • Taalcafé elke vrijdag van 10.00 tot 11.30 uur in bibliotheek in Heerhugowaard: Parelhof 1A in Heerhugowaard, bekijk de website.
 • Taalcafé elke woensdag en vrijdag van 10.00 tot 11.30 in bibliotheek in Zuid-Scharwoude: Bosgroet 4 in Zuid-Scharwoude, bekijk de website.

Naast Nederlands leren kunt u bij de bibliothekem ook terecht voor een gratis abonnement om boeken te lenen, gebruik te maken van de computer (1 uur per dag) en printtegoed.

U kunt ook via het ROC Kop van Noord-Holland een taalcursus Nederlands volgen (18+). Het inschrijfformulier en informatie vindt u op de website van het ROC. De gemeente vergoedt de cursus als u ingeschreven staat bij de gemeente. Omdat er momenteel veel belangstelling is voor de taalcursus kunnen de wachttijden oplopen waardoor u na inschrijving mogelijk pas na een aantal maanden start.

Zorg

Bij acute medische zorg: bel 112

Opvanglocatie Transferium

Bewoners kunnen terecht bij huisarts Max Caffa in Heerhugowaard. Het spreekuur in Transferium is geëindigd per 6 mei. Voor tandartszorg hangt er een lijst met tandartsen in Transferium.

Buiten de opvanglocatie

Vluchtelingen die niet op de opvanglocatie verblijven kunnen terecht bij een lokale huisarts in de gemeente. 

Medische kosten

Als u gevlucht bent uit Oekraïne en geen Nederlandse zorgverzekering hebt, dan worden de kosten voor zorg uit het basispakket vergoedt, zoals tandartszorg voor kinderen jonger dan 18 jaar en huisartsenzorg. U bent verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten wanneer u werkt in Nederland. Vind en vergelijk zorgverzekeringen op www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker (ook in het Engels).

Meer informatie over zorg en ondersteuning voor vluchtelingen uit Oekraïne vindt u op de site van Rijksoverheid.

Vervoer

Wanneer u eenmaal een veilige opvangplek heeft in Nederland, kunt u niet meer gratis reizen in Nederland. U moet dan een kaartje kopen voor het openbaar vervoer:

 • Voor de bus koopt u een kaartje bij de buschauffeur
 • Voor de trein koopt u een kaartje bij de kaartautomaat of servicebalie op het station
 • Op www.9292.nl/en kunt u een reis plannen

Meer informatie

Alle (gastgezinnen met) Oekraïense vluchtelingen in Dijk en Waard kunnen terecht bij onderstaande spreekuren in Transferium, De Vork 16 in Heerhugowaard. 

Wekelijks sociaal-juridische spreekuur

 • Vluchtelingenwerk houdt elke donderdag van 9.00 tot 12.00 uur een spreekuur in Transferium voor sociaal-juridische vragen over bijvoorbeeld verblijfsstatus, werk, leefgeld, gezondheid en verzekeringen.
 • Heeft u vragen over dit spreekuur? Belt u dan naar 06 22841379, stuur een Whatsappbericht of mail naar oekraine-dijkenwaard@vluchtelingenwerk.nl.

Dagelijks spreekuur

 • Elke ochtend (doordeweeks) van 11.00 tot 12.00 uur is er in Transferium een spreekuur voor vragen over zorg, onderwijs, inschrijving bij de gemeente of andere zaken die u moet regelen in Dijk en Waard. Bij het spreekuur zijn de woonbegeleiders van Transferium aanwezig en maatschappelijke organisatie ‘Wonen plus Welzijn’.

Avond spreekuur (met tolk)

 • Voor mensen die overdag werken is er iedere dinsdag- en donderdagavond van 17.30 tot 18.30 uur een spreekuur om vragen te stellen over zaken die u wilt of moet regelen. De woonbegeleiders van Transferium en een tolk zijn aanwezig bij dit spreekuur.

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Meer informatie hierover vindt u op de site van RefugeeHelp.

Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn kunnen via een WhatsApp-hulplijn terecht bij het Rode Kruis (06) 48 15 80 53.

Stichting Oekraïners in Nederland is een non-profit platform dat in 2014 is opgericht dat de behoeften van de in Nederland wonende Oekraïners ondersteunt humanitaire hulp aan Oekraïne biedt, met name in de bezette gebieden. Meer informatie vindt u op de site van Stichting Oekraïners in Nederland.

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn vrouwen, kinderen en mannen op de vlucht. Zij zijn kwetsbaar om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen. Comensha maakte (in samenwerking met het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk, La Strada International en FairWork) een speciale flyer voor Oekraïense vluchtelingen om hen te waarschuwen tegen uitbuiting/mensenhandel.

De flyer is beschibaar in 3 talen:

Pryv.it is een webapplicatie die je gewoon in je browser kunt draaien. Daarmee kun je Nederlands tegen je telefoon spreken en hoort de ontvanger het in het Oekraïens vertaald terug, en vice versa. Bijkomende voordelen: er hoeft niets te worden gedownload, dankzij de anonimiteit is de privacy gewaarborgd én het is gratis.

Informatie over huisdieren die met hun eigenaar zijn meegekomen uit Oekraïne of Rusland en informatie voor degene bij wie het dier verblijft vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Contact

We verwijzen u graag naar meer informatie en geven graag antwoorden op vragen die bij u leven. Heeft u een vraag, maar staat uw antwoord er niet bij? Of wilt u hulp aanbieden in de vorm van opvang, vrijwilligerswerk of het organiseren van een actie? Stuur dan een mail naar oekraine@dijkenwaard.nl.