Dijk en Waard vol liefde: negen diamanten echtparen geëerd op het gemeentehuis

Woensdag 14 februari was een bijzondere dag voor maar liefst negen diamanten echtparen uit Dijk en Waard. Zij waren op het gemeentehuis uitgenodigd om daar in het zonnetje te worden gezet. Loco-burgemeester Nils Langedijk nam de honneurs waar voor burgemeester Maarten Poorter, en memoreerde in zijn speech onder andere aan het jaar 1964, het jaar waarin de echtelieden trouwden.

Maar ook benadrukte hij de bijzondere reis die de echtparen samen hebben gemaakt. “Terwijl wij hier vandaag bijeen zijn, kunnen wij niet anders dan stilstaan bij de geschiedenis die u samen heeft opgebouwd. Denk eens terug aan die eerste ontmoeting, de vonk die oversloeg en de belofte die u aan elkaar deed op uw trouwdag. Vanaf dat moment begon uw reis als echtgenoten, een reis die gevuld was met hoogte- en dieptepunten, maar altijd samen werd doorlopen, hand in hand en in voor- en tegenspoed.”

Na zijn speech ging de loco-burgemeester de tafeltjes langs om wat leuke anekdotes op te halen. Want hoe heeft men elkaar ontmoet, wat is de levensloop geweest, hoe ervaren deze inwoners Dijk en Waard en wat is nou het geheim van zo’n lang huwelijk?

Van de Wint - van den Kommer

Meneer van de Wint weet meteen het antwoord: “Humor! Dat is onontbeerlijk in een goed huwelijk. Het relativeert en het houdt ook zware onderwerpen luchtig.” Hij vult lachend aan: “Het is alleen jammer dat mijn vrouw geen humor heeft.” Mevrouw van de Wint – van den Kommer lacht met hem mee, ze kent deze grappenmaker langer dan vandaag. Naast veel lachen met elkaar is ook de rol van haar zus onmisbaar gebleken bij hun huwelijksgeluk. Zij is er vandaag natuurlijk ook bij. Ze trekken vaak met zijn drieën op en gaan zelfs, sinds haar man 27 jaar geleden overleed, als trio op vakantie. “Geen gekkigheid hoor, maar we kunnen het gewoon heel best met elkaar vinden.”

 

Van Zanden - Hesterman

Het van oorsprong Amsterdamse echtpaar van Zanden sprong een gat in de lucht toen ze in 1975 een huisje met een tuintje konden betrekken in het toen nog dorpse Heerhugowaard. “We woonden op een bovenwoning middenin de drukte en met het oog op de toekomst verkasten we zonder achterom te kijken naar Heerhugowaard. Nooit een dag spijt van gehad. Ook niet toen ik met pensioen ging, we wonen hier heerlijk.” En als je heimwee hebt naar de stad, dan ben je er met de trein ook zo weer, vult mevrouw haar echtgenoot nuchter aan. Hun huwelijksfeest vieren ze met een heerlijk weekje weg, samen met hun drie kinderen en zes kleinkinderen.

Bonnée - Hutten

Het echtpaar met de bijzondere achternaam Bonnée woont met veel plezier in het duizend eilandenrijk. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun gezamenlijke hobby zweefvliegen. Die hobby groeide voor meneer uit tot een jarenlang dienstverband als piloot bij onder andere de luchtmacht en Martinair, maar voor mevrouw Bonnée- Hutten was er geen toekomst in de luchtvaart weggelegd. Ze vertelt: “Dat zat er voor onze generatie gewoon niet in. Ik heb wel gesolliciteerd hoor, meerdere keren zelfs, maar ik werd nergens aangenomen. Vrouwen kregen kinderen en bleven daarna thuis." "Dus trouwde ze een piloot", vult haar dochter met een knipoog aan. "Het was jammer, maar ik heb evengoed altijd gewerkt zodra de kinderen naar school gingen", gaat mevrouw verder. Zo gaf ze jarenlang rijles. "Ik heb onze kinderen altijd extra gestimuleerd om vooral te gaan doen wat ze willen en waar ze goed in zijn. Maar bovenal om economisch zelfstandig te zijn.” Iets wat hun dochter van harte beaamt.

Van Well – Oud en Grifhorst – Hopman

De echtparen van Well – Oud en Grifhorst – Hopman zaten eerst met z’n tweeën aan een apart tafeltje maar kropen lekker bij elkaar, veel gezelliger. Ze blijken ook wat overeenkomsten te delen behalve het zestigjarig jubileum van hun huwelijk. Zo wonen ze beide op een recreatiepark, het ene echtpaar op de Oude Boomgaard, het andere op Molengroet. Naar volle tevredenheid overigens. Meneer Grifhorst heeft een bijzonder verhaal: hij bouwde zijn eigen boot en bij afwezigheid van het internet, gebruikte hij daarvoor enkele eenvoudige modeltekeningen. Maar het meeste leerde hij door het te bedenken en te doen. Met die boot hebben ze heel wat zeemijlen gemaakt: 45 jaar lang waren alle vakanties op het water. De eerste jaren altijd met het hele gezin. “De boot was niet groot, dus je kon je kont niet keren, maar onze vier jongens gingen elk jaar weer mee”, vertelt mevrouw. Het echtpaar is zelfs helemaal naar Spanje gevaren! “We hebben er vier maanden over gedaan omdat ik niet over zee wilde, dat was me veel te heftig. Dus voeren we via de kanalen en onderweg regelmatig even opsteken.” Mooie herinneringen van een reislustig stel, waar ook hun tafelgenoten over mee kunnen praten. Die hebben ook op veel verschillende plekken gewoond, van Alkmaar tot Texel en van Frankrijk naar Oudkarspel. “Het was de bedoeling dat we in Frankrijk zouden sterven”, zegt mevrouw Well- Oud droog. “Maar ja, toen de kleinkinderen kwamen wilden we toch graag weer terug naar Nederland om vaker bij ze te zijn.” Ze hebben er zeker geen spijt van en wonen nu heerlijk gelijkvloers en compact in hun chalet.

Hoekstra- Boorsma

De familie Hoekstra- Boorsma is met een hele delegatie op de uitnodiging af gekomen. “Dit zijn bijzondere dingen, en als het lukt neem je daarvoor vrij”, aldus een van de zoons. Die ook fungeert als vertaler voor meneer want die kan niet alles even goed verstaan. Wat mag hè, als je tachtigplus bent! Dat betekent overigens niet dat hij op zijn lauweren rust, meneer is nog steeds werkzaam. Vier dagdelen in de cosmetische industrie.” Als er een pauze vol vraagtekens valt antwoordt mevrouw gevat: ”Als model!”, wat leidt tot hilariteit alom. Duidelijk is dat dit stel het nog heel gezellig heeft met elkaar en met de kinderen plus aanhang. In maart wordt hun huwelijksjubileum groots met zijn allen gevierd. Het stel komt van oorsprong uit Bergen/ Alkmaar maar woont al 56 jaar in Heerhugowaard. Eerst in een eengezinswoning, tegenwoordig in een gelijkvloers appartement driehoog. Mevrouw Boorsma moest daar verschrikkelijk aan wennen en noemt het nog steeds het bovenhuis: “Dan lijkt het nog wat.”

Hoekstra – de Jong

Het van origine Friese echtpaar Hoekstra – de Jong kwam uit Sneek in Heerhugowaard terecht na het lezen van een advertentie in de krant over aangeboden woonruimte in Wieringerwerf. Ze konden de woning krijgen, maar dan moest er wel snel worden getrouwd want ‘hokken’ was toen geen optie! Zo geschiedde, het stel trouwde in januari ‘64 en verhuisde naar een gehele nieuwe omgeving. Jarenlang ging meneer van huis naar werk en vice versa over de afsluitdijk. Het wonen in West-Friesland beviel echter zo goed dat ze naar ’t Kruis verkasten en daar vandaag de dag nog steeds met plezier wonen. Meneer Hoekstra laat trots de Reiger zien die op zijn revers is gespeld. Een collectors item want sinds het Dijk en Waard is worden er nieuwe gemeentelijke onderscheidingen uitgedeeld. Hij kreeg de Reiger voor zijn jarenlange inzet voor de KBO in ‘t Kruis, de katholieke ouderenbond waar ook zijn echtgenote heel actief was. Ze doen het tegenwoordig rustiger aan maar zijn zeker nog bij de tijd. Beide redden zich prima met de smartphone en op de computer en als er echt wat is zijn hun twee dochters altijd in de buurt.

 Meester – Jongkind

Het echtpaar Meester – Jongkind is echt Dijk en Waards. Niet helemaal geboren en getogen, maar wel met stevige roots in onze gemeente. Elkaar ontmoet op de kermis Zuid-Scharwoude maar in de eerste verkeringsjaren ook nog vaak te vinden in Heiligenberg en De Swan. Jarenlang woonden ze in Zuid-Scharwoude, waar ook de kinderen geboren zijn, en sinds 8 jaar wonen ze erg mooi in een appartement in Noord-Scharwoude. Mooi in het centrum, vlakbij alle voorzieningen en zonder tuin. Vooral dat laatste was nogal een overgang voor mevrouw, die heel graag in de tuin mocht werken. Maar als het ook op werken begint te lijken, moet je soms keuzes maken. Nu loopt ze kilometers, elke avond en door weer en wind en dat houdt haar fit. Meneer Meester is bij velen bekend als trouw lid van de vrijwillige brandweer in Langedijk, waar het echtpaar ook mooie uitjes heeft meegemaakt, en zelfs reisjes naar het buitenland. En vergeet de vele gezellige avondjes niet, dit wordt met een kantelend gebaar geïllustreerd.    

Goudsblom- Kos

Over stevig in Dijk en Waard geworteld gesproken: het echtpaar Goudsblom- Kos is een echte Langedijker familie, al is vader wel geboren in Warmenhuizen. Zij hebben de kinderen vandaag meegenomen en alle zonbruine hoofden verraden een gezamenlijke vakantie. “We komen net terug van een heerlijke week Egypte”, vertelt mevrouw. “Eigenlijk bedoeld als meidenuitje, maar vooruit: pap mocht ook mee.” Ze hebben elkaar tenslotte al genoeg moeten missen aangezien meneer Goudsblom jarenlang op zee voer als machinist op een olietanker. Hij heeft daarbij heel wat gezien van de wereld. De geboortes van zijn drie kinderen moest hij daardoor wel missen, maar dat was nou eenmaal zo. Gelukkig mocht zijn vrouw regelmatig mee op reis en ook de oudste dochter is mee geweest toen ze nog klein was. Reizen doen ze nog steeds graag, met de camper tuffen ze heel Europa door. Met de zeilboot zijn ze samen zelfs naar Parijs geweest! Mevrouw is inmiddels helaas slecht ter been, maar meneer heeft energie voor tien en klust graag in zijn garage, aan alles wat hij in zijn handen krijgt. Rust roest!

Deze echtparen zijn de eersten die op deze collectieve wijze werden gefeliciteerd. In het kader van verbinden en ontmoeten, worden de jubilarissen voortaan samen uitgenodigd om zo verhalen en anekdotes uit hun huwelijksjaar te delen. Over drie maanden volgt de volgende bijeenkomst. De diamanten en briljanten echtparen ontvangen binnenkort een uitnodiging!