Energiecoaches geven tijdens inloopspreekuur gratis bespaartips

Inwoners die willen besparen op de energierekening kunnen de hulp inschakelen van een energiecoach. Een afspraak inplannen voor een gratis en onafhankelijk advies kan via de website van Duurzaam Bouwloket. Langskomen tijdens één van de inloopspreekuren is ook mogelijk. Het eerstvolgende inloopspreekuur is op woensdag 8 maart van 14.00 tot 16.00 uur tijdens het Repair Café in de bibliotheek aan Bosgroet 4 in Zuid-Scharwoude. 

Tijdens de inloopspreekuren staan energiecoaches klaar om bespaartips te geven. “Gloeilampen vervangen door ledlampen geeft al snel een besparing op de energierekening. Door de gordijnen ’s avonds dicht te doen, zorg je ervoor dat kou van de ramen zich niet verder verspreidt. Let er wel voor op dat de gordijnen niet over de radiatoren hangen”, tipt energiecoach Piet Glas.

 In Dijk en Waard zijn er 33 energiecoaches actief die inmiddels bijna 200 woningen hebben bezocht. Glas: “We willen zoveel mogelijk inwoners helpen geld te besparen, dat is prettig in deze dure tijd. Of je nu huurt of een huis hebt gekocht, wij helpen iedereen. Momenteel is er nog een wachttijd voor een bezoek van een energiecoach, maar doordat er veel nieuwe coaches gaan starten verwachten we dat die wachttijd snel verdwijnt.”

Inwoners die de hulp van een energiecoach willen inschakelen, kunnen online een afspraak inplannen via duurzaambouwloket.nl/dijk-en-waard. De energiecoaches nemen dan contact op om een afspraak bij de inwoner thuis te plannen. Zo wordt er samen met de bewoner gekeken welke energiebesparende maatregelen er, binnen de mogelijkheden, kunnen worden genomen. 

Klusvrijwilligers

Sinds kort kunnen inwoners via de energiecoaches ook een beroep doen op de klusvrijwilligers van Wonen Plus Welzijn. Zij kunnen de energiebesparende producten, zoals radiatorfolie, voor de inwoners aanbrengen indien zij dit zelf niet kunnen. “Dit hulpaanbod is tot stand gekomen door een samenwerking tussen gemeente Dijk en Waard en Wonen Plus Welzijn. Om gebruik te maken van een klusvrijwilliger is een lidmaatschap van Wonen Plus Welzijn niet nodig (dat is voor andere klussen, zoals de tuin snoeien, wel verplicht, red.). Hiermee hopen we dat nog meer inwoners gebruik maken van de gratis energiecoaches. Dat is goed voor hun portemonnee én het milieu”, aldus René Schoemaker, wethouder Duurzaamheid en Energietransitie van gemeente Dijk en Waard.