Handtekeningen gezet voor ontwikkelingsplan Oostrand Langedijk

Dinsdag 12 december hebben de gemeente Dijk en Waard, De Vastgoed Meester BV en Oostrand Park BV een belangrijke overeenkomst getekend die de toekomst van Oostrand zal vormgeven.

De Oostrand (NZS) verandert de komende jaren in een duurzaam en goed bereikbaar woon-, werk-, natuur- en recreatiegebied. Een gebied van zo’n 40 hectare waar ruimte is voor circa 580 woningen, De woonwijk is gesitueerd in een groene en waterrijke woonomgeving, die uitnodigt om te wandelen, te fietsen en voor ontmoeting.

Behoud huidige functies en toevoegingen 

In de nieuwe woonwijk blijft ruimte voor de huidige functies gelegen aan de Potjesdam, zoals het tuincentrum, de moskee, de kinderboerderij, de petanque, de hondenschool, de tennisbaan en de volkstuinen. Doorgaande wandel- en fietsroutes verbinden deze en nieuwe voorzieningen in de toekomstige wijk. Bij nieuwe voorzieningen wordt gedacht aan een huisartsenpost en mogelijk een basisschool.

Ook is in het plan een doorgaande vaarroute opgenomen. Zo wordt - in het kader van Langedijk Ontwikkelt met Water – het watersysteem robuuster en de doorvaarbaarheid vergroot en ontstaat meer levendigheid in dit deel van het dorp.

Woningen

Een belangrijke reden voor verandering van de Oostrand is het wonen. Er is een grote vraag naar woningen en de Oostrand heeft de ruimte en kwaliteit om aan een deel van deze wens te voldoen. Er zullen ongeveer 580 woningen op het gebied worden geplaatst, welke van verschillende soort zijn. Zowel laagbouw als hoogbouw (tot 6 hoog). De architectuur van de woningen wordt later bepaald in een volgende fase.

Wethouder Nils Langedijk legt uit: “Er zullen verschillende woningtypes komen, van vrijstaand tot appartementengebouwen met meerdere woonlagen. Ook voor sociale woningbouw is ruimte gereserveerd. Ik verwacht dat het een populaire woonwijk wordt met mogelijkheden voor wonen aan het water en autoluwe straten. Er is verder nagedacht over de toevoeging van een HOED (huisartsen onder één dak) en een basisschool aan het plan, naar aanleiding van vraag vanuit de bewoners. Sowieso voldoen we met deze nieuwe wijk aan de grote vraag aan woonruimte in voormalig Langedijk.”  

Participatiebijeenkomsten

In nauwe samenspraak met ondernemers, bewoners, verenigingen, omwonenden, eigenaren, belangstellenden en anderen (zoals: woningcorporatie, hoogheemraadschap en provincie) is het Ontwikkelplan Oostrand Noord- en Zuid-Scharwoude opgesteld. Tijdens participatiebijeenkomsten werden de plannen gepresenteerd en werd ruimte geboden voor op- en aanmerkingen. Het Ontwikkelplan is de basis voor de intentieovereenkomst en verdere samenwerking bij de gebiedsontwikkeling.

Vervolg

Op dit moment wordt gewerkt aan de uitwerking van het Ontwikkelplan naar een Stedenbouwkundig Masterplan. Naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 wordt met belanghebbenden gesproken over het concept Stedenbouwkundig Masterplan.

Intentieovereenkomst

Dinsdag 12 december hebben wethouder Nils Langedijk namens de gemeente Dijk en Waard, Jerry Breg namens De Vastgoed Meester en Rinus van Mourik namens Oostrand Park B.V. een overeenkomst ondertekend om samen te werken aan verdere concretisering van de plannen.

Start bouw

De start van de bouw is volgens de huidige planning in 2026.

(vlnr) Rinus van Mourik van Oostrand Park BV, wethouder Nils Langedijk en Jerry Breg van De Vastgoed Meester BV tekenden  een overeenkomst voor verdere ontwikkeling van de Oostrand.