Henk Schoonderwoert viert 105de verjaardag

Groot feest vanmorgen in zorgcentrum Horizon waar de cijfers 105 al op het raam prijken. In het midden van alle reuring van het restaurant zit de jarige job van oor tot oor te stralen, al geeft hij zelf aan vooraf wel wat nerveus voor deze dag te zijn geweest, want: “Je weet nooit wat ze voor je verzinnen.”

NOS Langs de lijn

Maar de felicitaties, gebak, cadeaus en de aanwezigheid van kinderen, kleinkinderen en een achterkleindochter – leeftijdsverschil is 92 jaar - deden meneer Schoonderwoert zichtbaar goed. Zodra de burgemeester naast hem gaat zitten, die natuurlijk op deze bijzondere dag op verjaardagsvisite komt met bloemen en een mooie taart, dist hij het ene verhaal na het andere op. In al die 105 jaar is er natuurlijk nogal wat gebeurd. Wat hij heeft gedaan voor de kost, vraagt de burgemeester en de jarige vertelt met smaak over zijn carrière als redacteur en verslaggever bij NOS Langs de Lijn. Maar ook korfbal deed hij op hoog niveau en voor stijldansen bleek deze van oorsprong Amsterdammer eveneens een uitzonderlijk talent te bezitten. Dat uitte zich in vele prijzen en jarenlang lesgeven, zelfs tot hij 98 jaar oud was! Samen met zijn vrouw Corrie danste hij de sterren van de hemel, tot zij helaas in december 2016 overleed. Op een ook al niet meer zo piepjonge leeftijd van 94 jaar, maar het maakt het gemis niet minder.

Langedijk

Samen met haar besloot hij in 1986 naar Langedijk te verhuizen waar vooral hij in het begin vreselijk moest wennen. Hij vertelt: “Soms kon je een half uur wandelen zonder een mens tegen te komen!” Dat waren nog eens tijden, Henk.

Tussen de oren

Naast elke dag de krant lezen, puzzelen en televisiekijken is hij op zijn eigen manier nog altijd sportief. Zo staat hij elke dag twee keer op zijn hometrainer, twintig minuutjes voor en twintig minuutjes na het eten. En bij knap weer kun je hem tegenkomen in de omgeving van Horizon, waar hij graag een rondje om gaat. De laatste twee jaar met rollator, dat wel, en ook zijn gehoor laat hem in de steek. Maar verder mag hij echt niet klagen en dat doet hij dan ook niet. “Ik ben hier nog in orde”, zegt hij, wijzend op zijn slapen. Als het geestelijk minder wordt, dan hoeft het van hem niet meer. Maar tot die tijd gaat hij gewoon door, elke dag is er één.

Bezienswaardigheid

In Horizon heeft hij het ook prima naar zijn zin, met aardig personeel en vriendelijke medebewoners, voornamelijk dames. Die hem deze ochtend stuk voor stuk komen feliciteren. Een 105-jarige medebewoner, dat is een bezienswaardigheid op zich! Verder geen groot feest vandaag, alleen komen vanavond de kleinkinderen nog gezellig even langs. En o ja zondag is er in Horizon een demonstratie van Schavenmaker stijldansen. “Misschien pik ik dan nog wel een dansje mee”, zegt meneer Schoonderwoert met een grote glimlach.