‘Het is zonde om energie te verspillen’

Aan de achterzijde van de hoekwoning aan de Bremlaan in Heerhugowaard loopt een bouwvakker met een kruiwagen vol bouwspullen de tuin in. Zijn collega zit op de grond bij het geraamte van een aanbouw te timmeren. “Dat wordt mijn kantoor”, vertelt huiseigenaar Gerwin Kroeze, duidend op de ruimte waar de mannen bezig zijn. Hij heeft zelf al aardig wat verbouwd aan het pand en voor de grotere projecten schakelt hij professionele hulp in. Bij elke verbouwing kijkt hij naar mogelijkheden om zijn woning energiezuiniger te maken. Dat vindt hij belangrijk, al is het niet allesbepalend.

Een kleine drie jaar geleden kocht Gerwin de drive-in-woning aan de Bremlaan in Heerhugowaard. Het huis was oud en moest worden opgeknapt. Daarbij moest hij keuzes maken in wat hij eerst ging doen. “Ik heb allereerst het glas naast de voordeur vernieuwd”, vertelt hij. “Dat was nog enkelglas. Ook heb ik de brievenbus, die tocht veroorzaakte, afgesloten en een aparte postbus neergezet.”

Hij wijst naar de ingang van zijn huis. “Onlangs heb ik de voordeur vervangen. Die was zo oud dat ik door de kieren naar buiten kon kijken. De wind waaide er doorheen. Nu heb ik een solide voordeur. Waar de garagedeur was, staat nu een geïsoleerde wand met doorloopdeur. Dus hier geen geklepper van wind en tocht meer.”

Warmte niet naar buiten

Een andere grote investering was een nieuwe verwarmingsketel. “Ik heb een normale ketel genomen”, vertelt hij. “Vanwege het kostenaspect. Een warmtepomp is duur en ik wilde nog zoveel doen in huis. Ik heb wel gekozen voor een HR++-ketel.”

Alle radiatoren in huis zijn vervangen door verwarmingen die meer warmte afgeven. “Achter de verwarmingen heb ik extra wanden geplaatst met isolatie, zodat de warmte niet naar buiten straalt.”

Zonnepanelen

In maart 2021 had hij de verbouwing binnen klaar en ging hij in het huis wonen. Inmiddels een kleine twee jaar verder heeft hij weer geld beschikbaar voor nieuwe investeringen. “Ik heb in mei zonnepanelen laten plaatsen. Je hoeft daar tegenwoordig geen BTW meer over te betalen. Mijn vriendin, die ook een eigen huis heeft, had voor zichzelf al helemaal uitgezocht wat voor haar de beste keuze was. Zij heeft voor een installateur gekozen die door een bekende verzekeringsmaatschappij wordt aanbevolen. Omdat zij zich er al helemaal in verdiept had, heb ik dezelfde installateur benaderd.”

Toch verliep het leggen van de panelen niet helemaal vlekkeloos. Gerwin: “Ik heb een verspringend dak. Op de offerte stonden de panelen tegen de wand van de verspringing aan getekend. Daardoor zouden deze een deel van de dag in de schaduw liggen. Ik gaf aan dat dit niet handig was en het bedrijf verzekerde mij ervan dat het bij het leggen goed zou komen. Maar helaas werden ze toch tegen de wand aan gelegd. Ze moesten drie keer terugkomen, voordat de panelen eindelijk goed lagen.”

Beter geïsoleerd

Nu maakt hij dankbaar gebruik van de zonne-energie. Hij opent op zijn mobiele telefoon de app die de opbrengst van de panelen weergeeft. “Ik verbruik niet veel energie en mijn inwonende dochter is vaak bij haar vriend. Maar ik rijd elektrisch en heb nu ook een eigen oplaadpaal. Die gebruikt de meeste stroom.”

Achter het huis werken de bouwvakkers druk aan de uitbouw. “Ik doe het voor de extra ruimte, maar  door dak-, wand- en vloerisolatie te gebruiken, is straks een deel van mijn huis weer beter geïsoleerd.”

Na deze verbeteringen is het voor de Heerhugowaarder weer even klaar. Al weet hij wel wat een eventuele volgende stap zal zijn: een boiler voor de warmwatervoorziening bij het douchen. “Een kokend water kraan heb ik al. Dus dan verbruik ik alleen nog gas voor de verwarming.”

Graadje lager

Afgelopen winter had Gerwin de verwarming al een graadje lager staan. Hij knikt naar het fleecedekentje op de bank. “Ik heb deze winter welbewust minder gestookt. Niet eens vanwege de energieprijzen, want ik had nog een vast contract. Maar ik vind het zonde om energie te verspillen. Al ben ik niet het braafste jongetje van de klas, want ik gebruik bijvoorbeeld nog wel een droger voor de was.“

Geinspireerd door dit verhaal van Gerwin? Maar wilt u eerst persoonlijk, onafhankelijk advies over wat voor u slim is? Neem gratis contact op met Duurzaam Bouwloket of plan een keukentafelgesprek met een energiecoach: www.duurzaambouwloket.nl