‘Ik wil een burgemeester zijn die tussen de mensen staat’

Maarten Poorter: 1 jaar burgemeester van Dijk en Waard

Donderdag 13 juli was het precies een jaar geleden dat Maarten Poorter werd geïnstalleerd als burgemeester van Dijk en Waard. In een interview geeft hij een persoonlijke blik op zijn nu en dan tumultueuze eerste ambtsjaar en blikt hij vooruit.

Bij uw installatie sprak u de wens uit om in het eerste jaar zoveel mogelijk mensen te leren kennen als ‘buurman voor één dag’. Is dat gelukt?

“Dat is zeker gelukt. Ik heb bij inwoners aan de keukentafel gegeten. Overnacht in verschillende Bed en Breakfast. Met jongeren en vrijwilligers heb ik mooie plekken in Dijk en Waard gezien. En bij mijn bezoeken aan echtparen en jubilarissen hoorde ik prachtige verhalen over toen en nu. Daarnaast ben ik op werkbezoek geweest bij buurthuizen, kerken, moskeeën en verenigingen. Zo heb ik in mijn eerste jaar al veel inwoners leren kennen. Iets wat ik en de wethouders ook komende jaren blijven doen. Elkaar ontmoeten.”

Naast de leuke ontmoetingen met inwoners bent u er als burgemeester ook op de minder leuke momenten.

“Dat kun je wel zeggen. Een paar dagen na mijn installatie vond er een dodelijk ongeluk plaats met een landbouwvoertuig. Dan is het mijn taak als burgemeester om namens de gemeente mijn medeleven uit te spreken naar de nabestaanden. Het gesprek dat ik met de vader van het slachtoffer voerde, maakte diepe indruk. Tegelijkertijd ervaar je ook dat de aanwezigheid van een burgemeester tijdens dit soort gebeurtenissen bijzonder gewaardeerd wordt.”

Wat voor burgemeester wilt u zijn?

“Een burgemeester die tussen de mensen staat. De kloof tussen de burger en de politiek wordt helaas steeds dieper. Ook in de lokale politiek wordt het met alle gemeentelijke herindelingen steeds moeilijker als burgemeester om dicht bij je burgers te staan. Die uitdaging ligt er ook voor mij in een gemeente die na de herindeling behoort tot de 40 grootste gemeentes van Nederland. Ik besef dat ik niet elke inwoner persoonlijk de hand kan schudden, maar ik zet graag een stap extra om met zoveel mogelijk inwoners in contact te komen, ook de mensen die normaal gesproken niet vaak met de gemeente in contact komen.”

Hoe bent u als voorzitter van de gemeenteraad?

“Ik hoop hetzelfde. Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn verhaal kwijt kan. We hebben een grote raad met 37 raadsleden en 13 fracties. Dan is het soms lastig om binnen de tijd te blijven. Soms moet ik omwille van de tijd streng zijn, maar ik probeer wel ruimte te geven aan het debat.”

U zei het net al: Dijk en Waard behoort nu tot de grote gemeentes. Welke rol ziet u voor Dijk en Waard weggelegd in de regio?

“Ik denk dat we ons vooral als woongemeente onderscheiden. De komende jaren worden er weer 10.000 woningen bijgebouwd. Anders dan veel andere gemeenten lukt het ons al decennialang om nieuwe woningen te realiseren. Zo kunnen we ook in de toekomst een thuis bieden aan bijvoorbeeld jongeren, maar ook aan politieagenten of leerkrachten, beroepen die we ook binnen onze gemeente hard nodig hebben. Bij goede woongemeente hoort natuurlijk ook een goede infrastructuur. Ook daar timmeren we flink aan de weg.”

Over het bieden van een thuis gesproken. U maakt zich ook hard om een thuis te bieden aan de 400 Oekraïense vluchtelingen die verblijven in onze gemeente. Hoe doet u dat?

“Het is in de eerste plaats belangrijk om deze mensen rust en stabiliteit te bieden. We hebben daarom als college het besluit genomen om het Transferium als opvangplek voor vijf jaar te huren met de optie voor nog eens vijf jaar als dat nodig is. Daarnaast ben ik trots dat we ook over een grote groep inwoners beschikken die als gastgezin in hun huis Oekraïners opvangen. Prachtig om te zien, maar het kan ook best intensief zijn. We houden dus regelmatig een vinger aan de pols.”

Ook met het nieuwe armoedebeleid laat de gemeente duidelijk haar sociale gezicht zien

“Zeker, maar ook het thema veiligheid staat bij ons hoog op de agenda. Komend jaar gaan we het team van handhavers versterken, zodat ze is toegerust voor de uitdagingen die een grote gemeente te bieden heeft. Daarnaast gaan we aan de slag met jeugd en veiligheid, met als doel: voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden. Veiligheid begint in mijn ogen met een goed sociaal beleid, zoals een goede samenwerking met scholen en ouders.”

Voelt u zich al een beetje thuis in Dijk en Waard?

“Zeker, wat ik prettig vind is dat de mensen hier echt tijd voor elkaar nemen. Het afgelopen jaar was nog wat hectisch, omdat ik tussen Amsterdam-Noord en Heerhugowaard heen en weer moest pendelen. Ik kijk er naar uit om binnenkort samen met mijn gezin onze woning in de prachtige gemeente te betreden.”