Opening nieuwe vaarroute en 4 bruggen in Zuid-Scharwoude

Nog even en dan beschikt het dorp Zuid-Scharwoude (gemeente Dijk en Waard) over vier nieuwe bruggen. Met de aanleg van de bruggen tussen Achterburggracht en Machinesloot ontstaat een extra vaarroute van ongeveer 1,5 kilometer in de richting van Noord-Scharwoude. 

Officiële opening van de nieuwe vaarverbinding en de vier bruggen

Wethouder Ester Leibbrand, die onder meer ‘Langedijk ontwikkelt met water’ in haar portefeuille heeft, verricht op woensdag 24 april aanstaande de officiële opening van de nieuwe vaarverbinding en de vier bruggen. Dit doet zij samen met gedeputeerde Esther Rommel van de provincie Noord-Holland.

Prachtige bruggen

“Het bruggenproject heeft bijna anderhalf jaar geduurd. Ik besef dat omwonenden in deze periode te maken hebben gehad met bouwwerkzaamheden, wegafsluitingen en omleidingen. Deze periode van ongemakken is nu verleden tijd. We kunnen nu wandelend, fietsend en varend genieten van vier prachtige bruggen, mooie doorzichten over het water en bloemrijke oevers en bermen”, aldus wethouder Leibbrand.   

 “Met de komst van de bruggen wordt een historische vaarverbinding in ere hersteld. Hiermee gaat voor veel mensen een lang gekoesterde wens in vervulling. In het verleden is veel water in dit deel van de gemeente Dijken Waard gedempt. Herstel van historische vaarroutes en ontwikkelingen langs en op het water bieden kansen voor de toekomst. De nieuwe bruggen zorgen ook voor een betere doorstroming van het water, dit is gunstig voor de waterkwaliteit.”

Kermisterrein

K_Dekker bouw & infra, het bedrijf dat de vier bruggen in opdracht van de gemeente heeft gebouwd, was sinds november 2022 met een team van medewerkers gehuisvest in een grote bouwkeet op het kermisterrein aan de Koog. Binnenkort komt voor de aannemer een einde aan het verblijf in Zuid-Scharwoude.

Elke brug heeft een uniek ontwerp

“Voor ons was het een prachtig project”, zegt Colin Wilvers, projectleider bij K_Dekker bouw & infra. “Elke brug heeft een uniek ontwerp en is op maat gemaakt. Dat zie je dan wel terug in een wat langere bouwtijd, maar uiteindelijk vooral in het blijvende eindresultaat. Ik hoop dat de bewoners de ongemakken tijdens de bouw snel vergeten en veel gebruik gaan maken van vier prachtige bruggen en van de extra vaarroute door het dorp. Er waren tijdens het project tegenvallers, maar we hebben ook veel leuke momenten beleefd. Denk aan de warme soep op koude dagen die in de bouwkeet werd gebracht, maar ook de hele operatie om de bouwkeet tijdelijk te verplaatsen, zodat de kermis gewoon door kon gaan.”

Visie

Het bruggenproject vloeit voor uit de visie ‘Langedijk ontwikkelt met water’. De gemeente heeft deze visie ontwikkeld in nauwe samenwerking met Stichting Langedijk Waterrijk, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord, de historische verenigingen en vele andere organisaties, inwoners en ondernemers. 

Burgemeester en wethouders hebben de ambitie om ‘Langedijk ontwikkelt met water’ dit jaar te verbreden naar ‘Dijk en Waard ontwikkelt met water’. De gemeente geeft deze verbreding gestalte met een visie en een uitvoeringsplan.

Waar

De bruggen zijn gerealiseerd op de volgende plekken:

•           Sportlaan-Kastanjelaan: brug voor auto’s, fietsers en voetgangers.

•           Lindenlaan: brug voor fietsers en voetgangers.

•           Wilgenlaan-Kastanjelaan: brug voor voetgangers.

•           Wilgenlaan: brug voor auto’s, fietsers en voetgangers.

Opening

De officiële opening van de nieuwe vaarverbinding is op woensdag 24 april om 15.30 uur. Samen met gedeputeerde Esther Rommel van de Provincie verricht wethouder Ester Leibbrand vanaf het water de openingshandeling. U bent hierbij van harte welkom.