Woonwijk De Klamp voorbeeld van verbinding
De Klamp is een bijzonder woningbouwproject in de gemeente Dijk en Waard. Op de Krusemanlaan in Heerhugowaard, tegenover Reigersdaal, is in een jaar tijd een complete woonwijk gerealiseerd waar alleenstaanden, stellen en gezinnen worden gehuisvest.
Op zich is daar niets bijzonders aan, er wordt namelijk volop gebouwd in onze gemeente. Wat dit project baanbrekend maakt is dat het zeer snel is gerealiseerd, én dat de woningen zijn gebouwd voor mensen met een speciaal verhaal. De locatie aan de Krusemanlaan Noord is door de gemeente namelijk aangewezen als thuis voor jongeren, spoedzoekers en statushouders. Deze bewoners komen via woningcorporatie Woonwaard, Woonstichting Langedijk, het COA en Stichting Inova aan hun nieuwe thuis. Een aantal van hen woont er al, verwacht wordt dat de laatste sleutel eind dit jaar wordt overhandigd.
Louise Hartman is community builder vanuit de maatschappelijke organisatie MET Dijk en Waard. Samen met haar collega’s werkt zij op het terrein van De Klamp in een keet (‘Wij noemen het liever chalet, maar we hebben alle namen al voorbij horen komen’) waar iedereen welkom is. “Het is ons kantoortje, het is een meeting point, een openbaar toilet, een koffiecorner, voor sommigen is het een WiFi punt en ook zijn we de plek waar pakketjes worden afgeleverd. Maar het is vooral het loket voor de bewoners die hier terecht kunnen met al hun vragen.”
Spin in het web
De voornaamste rol die Louise en haar collega’s hebben in de wijk, is die van spin in het web van iedereen die betrokken is bij dit project: de twee woonstichtingen, Inova, BOA, Politie, de afdelingen ruimte/asielbeleid/veiligheid en sociaal domein van de gemeente, het Stadsbedrijf, Wonen Plus Welzijn, Zaffier, de lokale sportverenigingen, thuiszorg en de bewoners van de omliggende wijk. “Een community builder is niet nieuw, maar in Dijk en Waard is het wel de eerste keer dat we worden ingezet bij een nieuwe woonwijk. We zijn er vanaf het begin van de bouw door de gemeente bij betrokken, zodat we zowel de eerste als de laatste bewoner welkom kunnen heten in deze samenleving binnen een samenleving.”
Die eerste bewoner was er al snel bij. Zo snel dat ze nog geen meubels had maar alleen de spullen meenam die ze kon dragen. “Wij hebben in samenwerking met andere partners van De Klamp heel snel wat meubeltjes voor haar kunnen regelen. Het geeft maar aan hoe urgent deze woningen voor sommige mensen zijn.” Tijdens een rondleiding wijst ze aan welke woningen voor welke groepen bedoeld zijn. Er omheen toont alles nog wat kaal, we zakken met onze schoenen weg in de bagger. Gelukkig is een van de nieuwe bewoners, een jonge statushouder die op De Klamp zijn plekje heeft gevonden, druk in de weer geweest om al het onkruid weg te halen. Hij heeft een kruiwagen geleend bij de werkmannen en is gewoon aan de slag gegaan. Volgens Louise een goed voorbeeld van het grotere plaatje: “Alles in De Klamp is gericht op samenleven en samenwerken. Als je over een jaar terugkomt is het hier groen, met gezellige ontmoetingsplekken en een gastvrije entree. Wij zullen dan ook nog aanwezig zijn omdat we in principe twee jaar blijven om dit project te begeleiden. Daarna neemt het wijkteam het over. Het mooiste zou zijn als dit chalet kan blijven staan zodat de bewoners het zelf kunnen gebruiken als gezamenlijke huiskamer, ontmoetingsruimte of mini buurthuis.”
Nu zaaien straks oogsten
Ondanks de constante stroom van uitdagingen die op het bordje van Louise terechtkomt, straalt ze als ze over haar werk vertelt. “Als je in problemen denkt is dit werk niks voor jou”, zegt ze lachend. “Het boek ‘Altijd nieuw gedoe’ is mijn bijbel. Ik en mijn collega’s zien gedoe niet als iets negatiefs, maar als uitdaging, als kansen. In het geval van De Klamp is het echt nu zaaien, straks oogsten. We spreken bewoners aan en zijn zichtbaar aanwezig. Maar ook zijn we voortdurend in gesprek met omwonenden van De Klamp. Er zijn vooroordelen en misschien wel angstgevoelens die wij begrijpen, maar waar we alles aan doen om ze weg te nemen. Van alle wijken waarin kwetsbare groepen worden gehuisvest en mogelijk zorgen voor problematiek laat De Klamp zien hoe het ook kan. Met respect voor elkaar vormen we samen een fijne veilige woonwijk waar iedereen welkom is. Dat zal een voorbeeld zijn voor toekomstige woonwijken. Daar ben ik van overtuigd.”
De Klamp: 79 sociale huurwoningen
De Klamp in Heerhugowaard telt 79 sociale huurwoningen: 59 appartementen en 20 ééngezinswoningen. De korte bouwtijd is mede te danken aan de bouwpartners die zijn gespecialiseerd in modulair bouwen. Gemeente, corporaties en bouwers hebben met De Klamp laten zien hoe snel een project kan lopen. Van het bouwrijp maken van de grond tot aan de oplevering heeft amper een jaar geduurd. De huizen zijn toekomstbestendig. Ze zijn duurzaam gebouwd en goed geïsoleerd. Met zonnepanelen op het dak, gasloos en voorzien van duurzame verwarmingsinstallaties. Daarmee zijn het woningen die aan alle kwaliteitseisen voldoen en een lange levensduur hebben. Vertegenwoordigers van de gemeente, woningcorporatie Woonwaard, Woonstichting Langedijk en hun bouwpartners De Groot Vroomshoop, Fijn Wonen en Finch Buildings brachten op donderdag 2 november een bezoek aan de nieuwe woonwijk. Na een rondleiding op het terrein werd het bezoek afgesloten met het planten van een boom. De komende periode wordt de openbare ruimte verder ingericht.