Samen sterk tegen schulden met SchuldHulpMaatje

Tegenover SchuldHulpMaatje Theo zit Monique, moeder van twee kinderen, een vaste baan en een leuk huis. Maar ook is ze afkomstig uit een benarde situatie waarin de schulden zich opstapelden. Ze meldde zich aan bij SchuldHulpMaatje en kreeg Theo toegewezen als degene die haar ging helpen.

“Dat klinkt wel heel simpel, maar daar ging natuurlijk een heel traject aan vooraf’, vertelt de inwoonster uit Dijk en Waard, die behalve haar naam verder niet bekend wil worden. “Dat is toch dat stukje schaamte, al ben ik tegen mijn directe omgeving wel eerlijk over wat ik heb meegemaakt. En vind ik juist dat die schaamte eraf moet. Maar om nou met naam en toenaam in de krant te staan, gaat me net even te ver.”

Verhalen

Theo gaat naar de mensen thuis, hier kunnen ze in eigen omgeving hun verhaal vertellen. Deze verhalen zijn heel divers. “Het hebben van schulden overkomt een ander, dat is niet iets wat je vertelt op een verjaardag. Integendeel: mensen hebben de neiging dit weg te stoppen net zo lang tot ze echt in de problemen raken. Je raakt in de stress en waar moet je aan kloppen met je problemen.”

Van de regen in de drup

Monique knikt instemmend en denkt even na over hoe het mis ging haar eigen situatie. “Bij mij was er vrij lang geen sprake van ‘schulden’, in die zin dat ik het steeds wel kon opvangen. Over een week ving ik weer dus kon ik alsnog die rekening betalen, van mijn vakantiegeld betaalde ik die andere factuur wel. De ellende begon toen ik door een fikse financiële tegenvaller een aantal automatische overschrijvingen miste en dat te laat in de gaten had. Daar kwamen inmiddels flinke aanmaningskosten bovenop. Een volgend probleem diende zich aan in de vorm van een betalingsachterstand bij de Belastingdienst. Zo raakte ik van de regen in de drup. En nam de stress over waar ik het nog  vandaan moest halen, mijn hele leven over.”

Trek aan de bel

Theo vult haar aan: “Schulden hebben betekent stress. Het probleem is er altijd en mensen liggen er wakker van. Want net als je dacht dat je het ene gat had gevuld, klopt er weer een andere schuldeiser aan de deur. Of gaat je wasmachine stuk. Of de APK voor de auto valt veel duurder uit. En die paniek is dus echt niet nodig. Trek aan de bel. Er is hulp.”

Stappenplan om schulden aan te pakken

SchuldHulpMaatje heeft een groot aantal gekwalificeerde en kundige maatjes in haar bestand die, soms op hele eenvoudige wijze, overzicht kunnen aanbrengen.” Of, zoals Monique het noemt: lucht geven. “Theo dook met mij in mijn administratie en gaf mij meteen een stappenplan om mijn geldproblemen aan te pakken. Te beginnen met de schuldeisers bellen en betalingsafspraken maken, want de meeste instanties staan daar echt wel voor open. Voor de schulden die meteen moesten worden ingelost, adviseerde hij mij om mijn ouders om hulp te vragen. Dat vond ik ontzettend moeilijk. Ik ben een volwassen vrouw en die mensen kunnen er niks aan doen dat ik in de problemen ben geraakt. Toen zei Theo: maar wat zou je andersom doen, als jouw kinderen jou om hulp vroegen? Ik heb een goed moment afgewacht en mijn moeder om hulp gevraagd. Ze zei meteen ja.”

Vangnet

Helaas heeft niet iedereen dat vangnet, of is familie om geld vragen echt geen optie. Maar ook in dat geval zijn er allerlei mogelijkheden. En daar denken Theo en de andere SchuldHulpMaatjes graag over mee. “Wij krijgen trainingen van SchuldHulpMaatje en zijn goed thuis in de regelingen van bijvoorbeeld gemeente en organisaties als Zaffier. We weten bijvoorbeeld hoe mensen toeslagen kunnen aanvragen en waar ze recht op hebben. Bovenal zijn wij goed in luisteren, want ook dat is heel belangrijk. Mensen die eindelijk om hulp durven vragen, zitten vaak diep in de put. Dan is een luisterend oor vaak een eerste stap op weg naar beterschap.”

Sparen

Met Monique gaat het inmiddels hartstikke goed. Ze komt inmiddels prima rond en houdt haar administratie netjes op orde. “Ik heb van Theo geleerd om potjes te maken zodat ik voorrang kan geven aan wat nu en wat later moet worden betaald. Ik heb een extra bankrekening geopend waar ik geld op zet voor de boodschappen en van mijn lopende rekening betaal ik de vaste lasten. Wat ik daarnaast overhoud besteed ik aan kleding en etentjes of andere uitjes. Dat is heel overzichtelijk en geeft rust. En ik kan nu zelfs wat sparen”, lacht ze, “Ook daar heb ik een apart potje voor gereserveerd.”

Tips

Heeft Theo nog andere tips? “Krijgt u brieven met de aankondiging van verhoging van kosten of deurwaarderskosten? Of durft u eigenlijk uw post helemaal niet meer te openen? Pak de telefoon en kijk wat mogelijk is. Blijf er niet mee lopen, er is hulp!” 

Heeft u schulden of dreigt u in de schulden te komen? U bent niet de enige. In Dijk en Waard heeft 1 op de 5 mensen problemen om rond te komen. SchuldHulpMaatje Dijk en Waard pakt samen met u de geldproblemen aan: gratis en zonder oordeel. Samen lukt ’t, dat is het motto van SchuldHulpMaatje. Kijk op SchuldHulpMaatje.nl, mail naar shm.dijkenwaard@gmail.com of bel gratis met tel. 06-11680700.