Uitkering voor oudere en arbeidsongeschikte zelfstandigen

Bent u op of na uw 50e werk­loos ge­wor­den?
Voor oudere werklozen bestaan er drie soorten uitkeringen.

  • Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW)
  • Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW)
  • Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ)

IOAW

Bent u op of na uw 50e werk­loos ge­wor­den en kreeg u lan­ger dan 3 maan­den een WW-uitkering? Dan kunt u recht hebben op een IOAW-uitkering.
IOAW staat voor Inkomensvoorziening Oudere Arbeidsongeschikte Werklozen.
De IOAW-uitkering zorgt voor een inkomen op minimaal het bijstandsniveau, voor u en uw partner.
Als uw WW-uitkering is afgelopen, kunt u een IOAW aanvragen. Voor de IOAW gelden voorwaarden en de hoogte van de IOAW hangt af van uw inkomen.

IOW

De IOW is een tijdelijke regeling voor een uitkering op bijstandsniveau. Bent u een oudere werkloze? Dan kunt u na afloop van uw WW-uitkering of WGA-uitkering mogelijk een IOW aanvragen. Voor de IOW gelden voorwaarden. De IOW blijft tot 2027 bestaan.

IOAZ

Denkt u erover om te stoppen als zelfstandig ondernemer omdat u onvoldoende inkomen uit uw bedrijf heeft? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een IOAZ-uitkering.
U ontvangt de uitkering op basis van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ)
De IOAZ–uitkering vult uw inkomen en dat van uw eventuele partner aan tot bijstandsniveau. Voor de IOAZ gelden voorwaarden en de hoogte van de IOAZ hangt af van uw inkomen.

Wilt u meer weten over de voorwaarden of wilt u een IOAW, IOW of IOAZ uitkering aanvragen? Kijkt u dan op de website van Zaffier.

Ga naar Zaffier