Ondernemersverenigingen Dijk en Waard aan het woord
Ondernemersverenigingen en parkmanagements verbinden. Ze koppelen ondernemers aan elkaar én aan hun gemeente. Vijf bestuursleden vertellen over de vereniging waar ze bij betrokken zijn en de toegevoegde waarde van die verbinding.
Marcel Numan – voorzitter OVAL
Marcel Numan onderneemt sinds zijn zeventiende, is eigenaar van NH Paprika en voorzitter van Ondernemersvereniging van glastuinbouwgebied Alton (OVAL). OVAL werd in 2015 opgericht toen de Heerhugowaardse ondernemers op Alton voor een gezamenlijke energie-uitdaging stonden.
“Met z’n negenen zijn we naar Bleiswijk gereden, om inspiratie op te doen bij bedrijven die de handen al ineen hadden geslagen”, vertelt Marcel. “Op de terugweg is OVAL opgericht en hebben we direct de taken verdeeld. Inmiddels zijn alle 27 bedrijven op Alton bij OVAL aangesloten. Ieder kwartaal komt het bestuur samen met afgevaardigden van de gemeente en het Ontwikkelingsbedrijf. We leggen onze uitdagingen en wensen voor en gaan terug met een schat aan informatie. De lijntjes zijn kort en het contact is goed. Dat wil niet zeggen dat alles vanzelf gaat, maar we worden gehoord en weten dat gemeente Dijk en Waard het beste voor heeft met ons bedrijventerrein.”
Jeroen Rood – voorzitter Ondernemersvereniging Centrumwaard
Ook Jeroen Rood heeft veel contact met de gemeente. Samen met zijn broer is hij eigenaar van Electro World Koos Rood, een bedrijf voor verkoop en reparaties van huishoudelijke apparaten en audio video. Hij was altijd al heel betrokken bij de ondernemersvereniging van Centrumwaard en werd drie jaar geleden voorzitter. “Alle ondernemers in Centrumwaard zijn bij ons aangesloten. We doen gezamenlijke spaaracties, versieren het hele winkelgebied en organiseren evenementen als het Springkussenfestijn op het Raadhuisplein”, vertelt Jeroen.
“Ook houd ik me bezig met de bereikbaarheid. Op dit moment wordt de Middenweg vernieuwd en dat raakt ons ondernemers op allerlei vlakken. De verbouwing volgens de oorspronkelijke planning was al ingrijpend, maar met zes maanden vertraging helemaal. Alles wat mis kon gaan is misgegaan. Daar kan niemand iets aan doen, maar we moeten er wel mee omgaan. Namens de ondernemersvereniging heb ik iedere twee weken contact met de gemeente. Wij delen waar we tegen aanlopen en waar we ons zorgen om maken en zij houden ons op de hoogte van alle ontwikkelingen. Die toegankelijkheid maakt ondernemen in Dijk en Waard een stuk makkelijker. Ik ben blij met deze nuchtere, no-nonsense gemeente.”
Arjan Groen – Secretaris Stichting Parkmanagement De Vaandel
In 2016 vestigde Arjan Groen zijn horecaverhuurbedrijf Stammis op bedrijventerrein De Vaandel in Heerhugowaard. Er werd direct een parkmanagement stichting opgericht en Arjan werd secretaris.
“In het begin hadden we drie leden, nu zijn dat er zestien”, vertelt hij. “We hanteren een verplicht lidmaatschap om verbinding en cohesie te bevorderen. Samen doen we het groenonderhoud, de afvalstromen, de beveiliging en we zijn het aanspreekpunt voor de gemeente. De communicatie met de gemeente is heel prettig. We hebben korte lijntjes, vooral met Nathalie.
Haar proactieve houding waarderen we enorm. Vorig jaar liet ze ons bijvoorbeeld weten dat er een subsidie was voor beeldverbetering langs doorgaande wegen. Het is heel fijn als die informatie naar je toekomt.
In de nieuwsbrief hoop ik meer van dit soort onderwerpen te vinden. Ook lees ik graag verhalen van andere ondernemers. Succesverhalen, maar ook ervaringen over wat er fout ging. Daar kunnen wij weer van leren.”
Patricia Surendonk – Voorzitter Ondernemend Dijk en Waard
Als algemeen directeur van de Burg Group, één van de grotere familiebedrijven in Dijk en Waard, wilde Patricia Surendonk een steentje bijdragen aan het ondernemersklimaat. “Daarom werd ik voorzitter van de ODEW, een ondernemersvereniging voor ondernemers uit Dijk en Waard”, vertelt Patricia.
“Net als de gemeentes fuseerden ook de ondernemersverenigingen uit Langedijk en Heerhugowaard. Dat waren er drie en nu zijn we een flinke club met vierhonderd aangesloten bedrijven. We hebben zzp’ers en bedrijven met meer dan vijftig medewerkers, maar de hoofdmoot van de leden heeft tussen de twee en tien medewerkers. Ons belangrijkste doel? Een positief ondernemersklimaat creëren. Dat doen wij enerzijds door belangenbehartiging en anderzijds door ondernemers bij elkaar te brengen tijdens borrels, bedrijfsbezoeken en kennisoverdracht-momenten.
Ook organiseren we rond-de-tafels waarin we actualiteiten bespreken en meningen ophalen bij de leden. Bijvoorbeeld over de nieuwe strategische visie van de gemeente, waarin staat dat er gestuurd wordt op het intensiveren van bedrijventerreinen, niet op uitbreiden. Daar vinden we als ondernemersvereniging wat van en dat leggen we voor aan de ambtenaren en wethouders die bij onze vergaderingen aansluiten.”
Johan Koekkoek – bestuurslid Breekland parkmanagement
In 2003 startte Johan Koekkoek zijn onderneming InnoVfoam, een bedrijf dat schuimblusinstallaties ontwikkelt. Toen het bedrijf in 2007 serieuzere vormen aannam, zocht Johan een plek die goed bereikbaar was en waar ruimte was voor een demonstratieruimte en voor groei.
“Dat vond ik op Breekland”, vertelt Johan. “Het is hier mooi en ruim opgezet. In de lunchpauze wordt er veel gewandeld en ook buiten werktijd is het een fijne plek voor recreatie.”
Johan werd bestuurslid van de vereniging parkmanagement Breekland en heeft in die rol korte lijntjes met de gemeente. “Door de energie-uitdagingen zouden we van Breekland graag een energyhub maken. De gemeente heeft ons bestuur gevraagd om de leden te informeren en enthousiasmeren. Nu er een nieuwsbrief komt, zou ik daarin heel graag de informatie rondom een energyhub in terugzien. Dat versterkt ons verhaal. Maar ook informatie over vergunningen en uitbreidingen op andere bedrijventerreinen lees ik heel graag.”