Dijk en Waard trapt NK Tegelwippen af voor meer groen: gratis tuinplant voor elke m2 aan gewipte tuintegels

In hoog tempo tegels eruit, groen erin. Dat staat centraal tijdens de jubileumeditie van het NK Tegelwippen die loopt tot en met 31 oktober 2024. Samen met meer dan 175 Nederlandse gemeenten verruilt heel Dijk en Waard het komende half jaar tegels door gras, bloemperken, moestuinen en bomen. Naar verwachting wordt de 10 miljoenste tegel al vroeg in de zomer gewipt; welke gemeente bereikt als eerste deze mijlpaal? Wethouder Ester Leibbrand had al veel lol met de aftrap van het ‘tegelwippen’, zoals te zien op deze video van 1 april.

Verkoeling en waterafvoer

Het is de derde keer dat Dijk en Waard deelneemt aan het NK Tegelwippen, met vorig jaar een mooie tweede plaats. “We doen graag mee aan het NK Tegelwippen om Dijk en Waard verder te helpen vergroenen”, vertelt wethouder Ester Leibbrand”. “Meer groen in straten en tuinen heeft namelijk veel voordelen. Zo geeft groen verkoeling tijdens steeds hetere zomers en het vangt overtollig regenwater op bij piekbuien. Ook is vergroening goed voor de beestjes en de totale biodiversiteit”.

Tuintegels inleveren voor gratis tuinplant

Tuintegels inleveren voor gratis tuinplant

“Als gemeente vervangen we, waar mogelijk, verharding door groen”, vertelt Ester verder. “Ook bij voor-, zij- en achtertuinen telt elke tegel mee. Zelfs met een kleine tuin kun je een steentje bijdragen. Dat willen we graag stimuleren met een leuke actie: voor elke vierkante meter aan ingeleverde tuintegels ontvangen inwoners een tegoedbon voor een gratis tuinplant. Dat fleurt de boel lekker op!”, aldus Ester Leibbrand.

Mooie Prijzen

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) 
wint de prestigieuze ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners die hun tuin vergroenen kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. Dijk en Waard doet daar nog een schepje bovenop: elke maand maken deelenemers die hun tegels hebben ingevoerd, kans op een ‘Gouden Gieter’ met tuinbon van  € 100,-.

Draagt u ook uw steentje bij?

Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober. Kijk voor meer informatie en de deelnemende tuincentra/ kwekerijen op dijkenwaard.nl/tegelwippen. Benieuwd waar Dijk en Waard staat in het klassement? Op de online teller is de actuele stand te volgen.