Gehandicaptenparkeerkaart

Kunt u niet ver lopen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een Europese gehandicaptenparkeerkaart. U kunt hiermee parkeren op een parkeerplaats die speciaal bestemd is voor mensen met een handicap.

Lees eerst de voorwaarden om te bekijken of u in aanmerking komt. Wordt uw aanvraag afgewezen? Dan betaalt u namelijk alsnog de kosten voor het in behandeling nemen. Twijfelt u of u in aanmerking komt? Neem contact op met de afdeling Sociaal domein.

Inloggen met DigiD Aanvragen/verlengen gehandicaptenkaart

Voorwaarden

Voorwaarden bestuurderskaart:

  • U kunt ten minste een halfjaar niet meer dan 100 meter lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een stok.

Voorwaarden passagierskaart:

  • U kunt ten minste een halfjaar niet meer dan 100 meter lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een stok, en
  • U bent voor het vervoer van deur tot deur afhankelijk van een bestuurder. U kunt bijvoorbeeld niet alleen gelaten worden als de bestuurder de auto parkeert.

Ook kinderen kunnen een passagierskaart krijgen. Dan gelden dezelfde voorwaarden.

Kosten gehandicaptenparkeerkaart

Omschrijving Kosten
Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart € 141,10
Verlenging gehandicaptenparkeerkaart € 28,05
Kosten medisch advies bij verlenging (indien van toepassing) € 113,05*
Een kopie (bij diefstal of vermissing) € 28,05

*Kosten voor het medisch advies betaalt u achteraf, bij het ophalen van de kaart.

Verlengen

Op de gehandicaptenparkeerkaart staat aangegeven tot wanneer deze geldig is. Vraag 8 weken voordat de kaart verloopt een nieuwe aan. Er wordt dan opnieuw onderzocht of u weer in aanmerking komt.

Er zijn verschillende soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

  • de bestuurderskaart (B), als u zelf auto rijdt
  • de passagierskaart (P), als u met iemand meerijdt
  • een combinatie van deze twee kaarten

Bij uw aanvraag kan de gemeente advies vragen aan een onafhankelijke keuringsarts. Deze stelt onder meer vast wat uw maximale loopafstand is. 

Moet ik extra betalen voor een medisch onderzoek?

Bij een nieuwe aanvraag is het medisch onderzoek meegerekend. U hoeft dan dus niet extra te betalen voor een medisch onderzoek.
Als bij uw aanvraag voor verlenging van de kaart medisch onderzoek nodig is worden daarvoor kosten in rekening gebracht. Deze kosten moet u betalen bij het ophalen van de kaart.

Moet ik extra betalen voor een medisch onderzoek?

Bij een nieuwe aanvraag is het medisch onderzoek meegerekend. U hoeft dus niet extra te betalen voor een medisch onderzoek.

Soms is medisch onderzoek nodig bij uw aanvraag voor verlenging van de kaart. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten betaalt u bij het ophalen van de kaart.

Wilt u de kaart opzeggen voordat de geldigheid is verlopen? Dan levert u deze in bij de gemeente in het gemeentehuis. Neem hiervoor contact op met de afdeling Sociaal domein.

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u in Dijk en Waard parkeren in vergunningsgebieden.

Binnen 1 week ligt de gehandicaptenparkeerkaart klaar. Tenzij u een medische keuring nodig heeft, dan duurt het langer. Er zijn namelijk wachttijden bij het medische keuring bureau. U krijgt een e-mail of u wordt gebeld als de kaart klaarligt. Maak een afspraak om de kaart op te halen bij de balie.

Maak een afspraak

U kunt een gehandicaptenparkeerkaart ook aanvragen op het gemeentehuis. Neem contact op met de afdeling Sociaal domein om hiervoor een afspraak te maken.

  • Op overheid.nl leest u meer over het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW)