Rijbewijs verlengen of uitbreiden categorie

U kunt uw rijbewijs direct online verlengen bij de RDW. Ook het uitbreiden van een categorie kan eenvoudig online. De nieuwe categorie wordt dan toegevoegd op uw vernieuwde rijbewijs. U hoeft daarna alleen uw rijbewijs op te halen bij het gemeentehuis.

Voor het online aanvragen heeft u de DigiD-app met ID-check nodig. U koppelt uw Nederlandse identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) dan via NFC met uw smartphone. Met NFC kunnen apparaten binnen 10 centimeter veilig gegevens uitwisselen. Dit wordt onder andere gebruikt voor het contactloos betalen met je pinpas of telefoon.

Hoe werkt het?

Pasfoto

Laat een pasfoto maken bij een erkende fotograaf of goedgekeurde fotocabine. U kunt geen pasfoto gebruiken die u al heeft. Bekijk de locatiewijzer voor een fotograaf of fotocabine in de buurtv. In de cabine kunt u alleen via pin of smartphone betalen.

Neem uw huidige rijbewijs (of rijbewijsnummer) mee naar de fotograaf of cabine. Dit is nodig om de vernieuwing van uw document te bevestigen

Handtekening zetten

Na het maken van de foto zet u ook uw handtekening. Deze komt op uw rijbewijs te staan. Na het versturen van de pasfoto en handtekening krijgt u van de RDW een e-mail. In deze e-mail staat of de aanvraag is gelukt. U kunt uw rijbewijs nu online verlengen.

Rijbewijs verlengen via link

U verlengt uw rijbewijs gemakkelijk via de link uit e-mail van RDW. Tijdens de online aanvraag kiest u een afhaallocatie. Kiest u voor gemeentehuis Heerhugowaard? Dan kunt u uw rijbewijs daar ook zonder afspraak afhalen. Kiest u voor De Binding in Zuid-Scharwoude? Dan moet u altijd een afspraak maken. De kosten voor het rijbewijs betaalt u via iDEAL.

Controleer tijdens de aanvraag goed of de (nieuwe) categorieën en de geldigheidsdata kloppen

Afhaalafspraak maken

U ontvangt van de RDW een e-mail als uw nieuwe rijbewijs klaar is. Daarna maakt u online een afspraak om uw rijbewijs af te halen. Dit kan alleen bij de afhaallocatie die u eerder heeft gekozen bij de RDW. U kunt niet meer van locatie wisselen.

Eerder gekozen voor gemeentehuis Heerhugowaard? Dan kunt u het rijbewijs ook zonder afspraak afhalen. Dit kan elke werkdag tussen 8.30 en 16.30 uur. Meld u eerst bij de receptie en houd er rekening mee dat u bij drukte moet wachten.

Rijbewijs ophalen

Ga naar de afspraak en neem uw oude rijbewijs mee. U krijgt het nieuwe rijbewijs alleen mee als u uw oude rijbewijs inlevert.

Kosten

Omschrijving Kosten
Rijbewijs € 51,11
Fotograaf Variërend per fotograaf
Fotocabine € 13,00
De kosten voor rijbewijs betaalt u bij de aanvraag bij het RDW.

Moet u medisch gekeurd worden voordat u een rijbewijs kunt aanvragen? Dan is online verlengen via de RDW niet mogelijk. Volg de informatie op de pagina een (eerste) rijbewijs aanvragen om het rijbewijs via de gemeente aan te vragen.

Een rijbewijs dat online is aangevraagd via de RDW is met 2 werkdagen klaar. Hierna kunt u het bij de gemeente afhalen. Op locatie De Binding kan dit alleen op afspraak. Heeft u met spoed een rijbewijs nodig? Dan kunt u het beste een spoedaanvraag doen. Kijk op de pagina een (eerste) rijbewijs aanvragen hoe u dit doet.

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Online verlengen is dan niet mogelijk. Voorkom misbruik en geef direct de vermissing door aan de RDW. Volg daarna de stappen op de pagina een (eerste) rijbewijs aanvragen voor een nieuw rijbewijs.

Leen uw rijbewijs nooit uit aan iemand anders en wees voorzichtig bij het maken van een kopie. Iemand kan namelijk misbruik maken van uw gegevens. Lees meer op de pagina Identiteitsfraude voorkomen.

Het is mogelijk om met uw rijbewijs in te loggen op overheidswebsites. Deze functie werkt samen met de DigiD app en zorgt voor een betere bescherming van uw persoonlijke gegevens. Inloggen met een rijbewijs (of identiteitskaart) is een extra beveiliging.

Na het afhalen van een nieuw rijbewijs ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief. Hierin staat een pincode om de inlogfunctie te activeren. Er is op dit moment nog geen dienst waarbij inloggen op dit niveau verplicht is. U kunt er ook voor kiezen deze functie niet te activeren. Voor vragen kunt u terecht bij DigiD.

Lukt het online niet? Dan kunt u op het gemeentehuis uw rijbewijs verlengen of categorie uitbreiden. Volg de stappen op de pagina een (eerste) rijbewijs aanvragen.