Rijbewijs

Voor het aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs moet u persoonlijk naar het gemeentehuis komen. Dit kan alleen op afspraak. Wilt u een afspraak maken voor meerdere familieleden? Maak dan voor elke persoon een aparte afspraak. Na ongeveer 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen of gratis laten bezorgen.

Rijbewijs aanvragen of verlengen Rijbewijs afhalen

Meenemen naar afspraak

Neemt u onderstaande dingen niet mee, dan kunt u rijbewijs niet aanvragen of vernieuwen.

  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid . De foto mag maximaal 6 maanden oud zijn. In de hal van gemeentehuis Heerhugowaard staat een fotocabine. Hier kunt u zelf pasfoto’s maken voor uw rijbewijs.
  • Bij vernieuwen: uw huidige of verlopen rijbewijs.
  • Bij aanvraag eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning) en, als u dat bezit, uw rijbewijs AM (brommerrijbewijs).
  • Bij omwisseling buitenlands rijbewijs: uw geldige buitenlandse rijbewijs en een identiteitsbewijs.
  • Bij een gratis rijbewijs voor jongeren : Certificaat Alcohol Verkeerscursus.
  • Uw pinpas.

Kosten

Omschrijving Kosten
Rijbewijs € 41,60
Spoedaanvraag rijbewijs Toeslag van € 34,10
Spoedaanvraag gratis rijbewijs € 34,10
Omwisseling buitenlands rijbewijs € 41,60

Gezondheidsverklaring

In de volgende gevallen moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt:

  • Als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
  • Als u een medische beperking heeft.
  • Als u een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen (categorie C-D-CE-DE) nodig heeft.

Voor de keuring heeft u een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) nodig. U kunt de Gezondheidsverklaring kopen en invullen via de  website van het CBR .

De Gezondheidsverklaring ouderen (75+) kunt u ook afhalen en betalen op het gemeentehuis. Neem hiervoor contact met ons op.

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? U kunt dan een spoedaanvraag doen. U betaalt hier extra voor. Als u vóór 14.00 uur de aanvraag op het gemeentehuis indient, kunt u het rijbewijs de volgende werkdag afhalen.

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Meldt dit dan zo snel mogelijk online bij de RDW. 

Online melden

U kunt een verloren of gestolen rijbewijs online melden bij de RDW (Dienst Wegverkeer). Hiermee wordt uw rijbewijs direct geblokkeerd, zodat niemand er misbruik van kan maken. U ontvangt een schriftelijke bevestiging van de melding.

Online melden bij RDW

Melding op afspraak

U kunt ook een melding doen op afspraak bij de gemeente. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee en een kleurenfoto die aan de gestelde eisen  voldoet. Tijdens de afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring en kunt u gelijk een nieuw rijbewijs aanvragen.

Melding op afspraak

Rijbewijs verloren of gestolen in buitenland

Bij verlies of diefstal in het buitenland kunt u aangifte doen bij de politie ter plaatse. U heeft het buitenlands aangiftebewijs niet nodig voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Uw reisverzekering kan wel om dit aangiftebewijs vragen.

Rijbewijs teruggevonden?

Heeft u uw oude rijbewijs als vermist opgegeven en daarna teruggevonden? Dan moet u uw oude rijbewijs inleveren bij de gemeente. In het systeem staat namelijk dat het document ongeldig is. U kunt uw oude rijbewijs dus niet meer gebruiken. Alleen uw nieuwe document is geldig.

Identiteitsfraude

Het is belangrijk om verlies of diefstal te melden bij de gemeente. Om misbruik te voorkomen. Lees meer over identiteitsfraude op de site van de Rijksoverheid

Heeft u al een rijbewijs en bent u geslaagd voor een rijexamen voor een ander voertuig? Dan vernieuwt u uw bestaande rijbewijs. Op uw vernieuwde rijbewijs wordt dan ook de nieuwe categorie vermeld.

Voor het omwisselen van uw buitenlandse rijbewijs kunt u terecht in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Op de site van de Rijksoverheid staat vermeld welke eisen er gelden voor de omwisseling van het rijbewijs.

Afspraak maken rijbewijs omwisselen