Rijbewijs

Vraag een rijbewijs aan als u geslaagd bent voor uw rijexamen. Of als uw huidige rijbewijs verloopt.

Rijbewijs verlengen

Is uw oude rijbewijs bijna verlopen? Of wilt u een categorie laten toevoegen? Dan kunt u uw rijbewijs verlengen op 2 manieren:

 1. Online verlengen bij de RDW.
 2. Op het gemeentehuis regelen.

Online verlengen bij de RDW

U kunt uw rijbewijs direct online verlengen bij de RDW. U hoeft dan alleen nog maar uw rijbewijs op te halen bij het gemeentehuis. Hiervoor is wel de DigiD-app met ID-check nodig. De ID-check functie werkt alleen met het volgende:

 • Een smartphone met NFC-lezer. NFC-lezers zitten op smartphones met Android-versie 7.0 of hoger en iPhone 7 of hoger (iOS-versie 13.2).
 • Een Nederlands identiteitsbewijs. Een paspoort of identiteitskaart of een rijbewijs uitgegeven ná 14 november 2014. 

Meer over de DigiD-app en de ID-check functie leest u op Digid.nl

Wat moet ik doen?

 • Laat een nieuwe pasfoto maken bij een erkende fotograaf of goedgekeurde fotocabine. U kunt geen pasfoto gebruiken die u al heeft. Neem uw huidige rijbewijs (of rijbewijsnummer) mee. Bekijk de RDW-locatiewijzer voor een fotograaf of fotocabine in de buurt.
 • Na het maken van de pasfoto krijgt u van de RDW een e-mail. Hierin staat of uw aanvraag is goedgekeurd en of u het rijbewijs online kunt verlengen. U verlengt uw rijbewijs via Rdw.nl en betaalt de kosten via iDEAL.
 • U ontvangt van de RDW een e-mail als uw rijbewijs klaar is. Daarna kunt u een afspraak maken om uw rijbewijs af te halen bij de gemeente. Selecteer dezelfde afhaallocatie die u eerder heeft gekozen bij de RDW. Maak online een afspraak.

  Heeft u bij de RDW-aanvraag gekozen voor gemeentehuis Heerhugowaard? Dan kunt u uw rijbewijs daar ook zonder afspraak afhalen. Dit kan elke werkdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur en tussen 13.00 uur en 16.00 uur. Houd er rekening mee dat u bij drukte even moet wachten. Let op: voor afhalen van uw rijbewijs in Gemeentehuis Zuid-Scharwoude (De Binding) moet u altijd een afspraak maken.

Alarm: Bij een spoedaanvraag kunt u niet online verlengen.

Eerste rijbewijs aanvragen

Klik op de onderstaande knop om een afspraak te maken. Aan de balie controleren wij uw gegevens en handtekening. Ook levert u uw pasfoto in.

Afspraak maken rijbewijs aanvragen

Meenemen naar uw afspraak

Neem onderstaande dingen mee naar uw afspraak bij het gemeentehuis:

 • Een kleurenpasfoto die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid. In de hal van gemeentehuis Heerhugowaard staat een fotohokje. Hier kunt u zelf pasfoto’s maken. Op het gemeentehuis de Binding in Zuid-Scharwoude staat geen fotohokje.
 • Uw huidige/oude rijbewijs als u deze heeft.
 • Heeft u (nog) geen rijbewijs of is het rijbewijs verlopen, vermist of gestolen? Neem dan een ander geldig identiteitsbewijs mee. Zoals een paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning.
 • Pinpas of contant geld.
 • Bij een rijbewijs voor jongeren met korting: Certificaat Alcohol & Verkeer Cursus.

Kosten

Omschrijving Kosten
Rijbewijs € 48,15
Spoedaanvraag rijbewijs € 82,25
Omwisseling buitenlands rijbewijs € 48,15

Na een week ontvangt u een e-mail om een bezorgafspraak te maken. U kunt uw rijbewijs laten bezorgen op een adres in Nederland (thuis, werkplek of een ander adres), behalve op de Waddeneilanden. Zo werkt het:

 1. Tijdens de aanvraag aan de balie kiest u voor het bezorgen van uw rijbewijs.
 2. Een week na aanvraag ontvangt u van onze bezorgpartij AMP Groep via e-mail of sms een uitnodiging voor het plannen van uw bezorgafspraak.
 3. U kiest de plaats, datum en dagdeel. Een dag voor de afspraak, na 21.30 uur, ontvangt u een tijdvenster van 2 uur waarbinnen de bezorger langskomt. U krijgt vooraf een foto van de bezorger die langskomt.
 4. Zodra de bezorger onderweg is, ontvangt u een bericht met de geschatte aankomsttijd.
 5. Uw rijbewijs wordt bezorgd.

Alarm: Bij een spoedaanvraag kunt u niet laten bezorgen.

In de volgende gevallen moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt:

 • Als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
 • Als u een medische beperking heeft.
 • Als u een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen (categorie C-D-CE-DE) nodig heeft.

Voor de keuring heeft u een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) nodig. U kunt de Gezondheidsverklaring kopen en invullen via de website van het CBR.

De Gezondheidsverklaring ouderen (75+) kunt u ook afhalen en betalen op het gemeentehuis. De kosten voor een gezondheidsverklaring zijn € 41. Neem hiervoor contact met ons op.

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? U kunt dan een spoedaanvraag doen. U betaalt hier extra voor. Als u vóór 14.00 uur de aanvraag op het gemeentehuis indient, kunt u het rijbewijs de volgende werkdag afhalen.

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Meldt dit dan zo snel mogelijk online bij de RDW. 

Alarm: Tot uw nieuwe rijbewijs er is mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

Online melden

U kunt een verloren of gestolen rijbewijs online melden bij de RDW (Dienst Wegverkeer). Hiermee wordt uw rijbewijs direct geblokkeerd, zodat niemand er misbruik van kan maken. U ontvangt een schriftelijke bevestiging van de melding.

Inloggen met DigiD Online melden bij RDW

Melding op afspraak

U kunt ook een melding doen op afspraak bij de gemeente. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee en een kleurenfoto die aan de gestelde eisen voldoet. Tijdens de afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring en kunt u gelijk een nieuw rijbewijs aanvragen.

Melding op afspraak

Rijbewijs verloren of gestolen in buitenland

Bij verlies of diefstal in het buitenland kunt u aangifte doen bij de politie ter plaatse. U heeft het buitenlands aangiftebewijs niet nodig voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Uw reisverzekering kan wel om dit aangiftebewijs vragen.

Rijbewijs teruggevonden?

Heeft u uw oude rijbewijs als vermist opgegeven en daarna teruggevonden? Dan moet u uw oude rijbewijs inleveren bij de gemeente. In het systeem staat namelijk dat het document ongeldig is. U kunt uw oude rijbewijs dus niet meer gebruiken. Alleen uw nieuwe document is geldig.

Identiteitsfraude

Het is belangrijk om verlies of diefstal te melden bij de gemeente. Om misbruik te voorkomen. Lees meer over identiteitsfraude op de site van de Rijksoverheid

Heeft u al een rijbewijs en bent u geslaagd voor een rijexamen voor een ander voertuig? Dan vernieuwt u uw bestaande rijbewijs. Op uw vernieuwde rijbewijs wordt dan ook de nieuwe categorie vermeld.

Voor het omwisselen van uw buitenlandse rijbewijs kunt u terecht in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Op de site van de Rijksoverheid staat vermeld welke eisen er gelden voor de omwisseling van het rijbewijs. Er zijn kosten verbonden aan het omwisselen van een buitenlands rijbewijs (zie de kop 'Kosten'). 

Afspraak maken rijbewijs omwisselen

Ben je tussen de 16 en 23 jaar en van plan om binnen twee jaar je rijbewijs te halen? Dan kan je een cursus ‘Alcohol en drugs in het verkeer’ van Brijder Jeugd volgen. Deze cursus gaat in op de gevaren van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer, met het oog op een veilige toekomst voor jongeren en andere weggebruikers. Na deelname aan de cursus ontvang je een certificaat. Bij het aanvragen van je rijbewijs bij de gemeente lever je dit certificaat in. Hierdoor kun je voor minder dan de helft van het geld je rijbewijs ophalen. Normaal betaal je daar €44,65 euro administratiekosten voor, maar bij inlevering van het certificaat maar 20 euro. Dit is meer dan 50 procent korting. 

Aanmelden

Je kunt je voor de cursus aanmelden via verkeerscursus@brijder.nl. Vermeld hierbij je naam, geboortedatum en adres. En geef aan dat het om een verkeerscursus in Dijk en Waard gaat. Meer informatie over de cursus vind je op de site van www.brijder.nl.

Cursusdata

De cursus ‘Alcohol en drugs in het verkeer’ bestaat uit één avond. De cursusavond begint om 19.00 uur en eindigt rond 20.30 uur. De cursus vindt in 2023 bij voldoende aanmeldingen op de volgende data plaats:

 • 25 januari
 • 22 februari
 • 22 maart
 • 19 april
 • 17 mei
 • 21 juni
 • 20 september 
 • 18 oktober 
 • 22 november 
 • 20 december

Het is mogelijk om met uw rijbewijs in te loggen op overheidswebsites. Deze functie werkt samen met de DigiD app en zorgt voor een betere bescherming van uw persoonlijke gegevens. Inloggen met een rijbewijs (of identiteitskaart) is een extra beveiliging.

Na het afhalen van een nieuw rijbewijs ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief. Hierin staat een pincode om de inlogfunctie te activeren. Er is op dit moment nog geen dienst waarbij inloggen op dit niveau verplicht is. U kunt er ook voor kiezen deze functie niet te activeren. Voor vragen kunt u terecht bij DigiD.

U kunt persoonlijk langskomen bij het gemeentehuis om uw rijbewijs aan te vragen of te verlengen. Onder Meenemen naar uw afspraak staat welke dingen u mee moet nemen naar uw afspraak.

Afspraak maken rijbewijs aanvragen