Voor de kiezer

U ontvangt een stempas voor de Europese Parlementsverkiezing als u kiesgerechtigd bent. U bent kiesgerechtigd als u aan 3 voorwaarden voldoet:

 1. U heeft de Nederlandse nationaliteit óf de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie en u heeft zich hier als kiezer laten registreren.
 2. U bent 18 jaar of ouder.
 3. U bent niet uitgesloten van het kiesrecht.

Stond u op 23 april ingeschreven in Dijk en Waard? Dan ontvangt u uw stempas van ons. Staat u op dat moment nog ingeschreven bij een andere gemeente? Dan ontvangt u uw stempas van die gemeente. U kunt hiermee niet in Dijk en Waard stemmen. Als u dat wilt, kunt u bij die gemeente een kiezerspas aanvragen. U kunt dan in heel Nederland stemmen.

Wanneer ontvang ik mijn stempas?

U ontvangt uw stempas tussen 7 en 11 mei. Met deze stempas kunt u in elk stembureau in Dijk en Waard uw stem uitbrengen. Naast uw stempas neemt u uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) mee.

Stempas kwijt of niet ontvangen?

Het is niet meer mogelijk om een vervangende stempas aan te vragen.

Alle stembureaus in Dijk en Waard zijn donderdag 6 juni open van 7.30 tot 21.00 uur. Op uw stempas staat een stembureau bij u in de buurt. Wij raden aan om gebruik te maken van dat stembureau. Zo voorkomt u lange wachttijden. Liever bij een ander stembureau binnen de gemeente stemmen? Dat mag.

In het stembureau heeft u 2 dingen nodig:

 • De stempas die u per post heeft ontvangen.
 • Uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit Nederland of ander EU-land. Dit identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Kijk bij ‘Geldig tot’. Staat daar 7 juni 2019 of een datum daarna? Dan mag u het identiteitsbewijs nog gebruiken om te stemmen.
Overzicht stembureaus

Het is niet meer mogelijk om een schriftelijke volmacht aan te vragen. Wonen u en de persoon die u wilt machtigen om voor u te stemmen beiden in de gemeente Dijk en Waard? Dan kunt u deze persoon via uw eigen stempas machtigen. Bekijk hiervoor onderstaande informatie over de onderhandse volmacht.

Onderhandse volmacht

 • Dit kan tot op de dag van de verkiezingen.
 • Dit is alleen mogelijk als u én de persoon die u machtigt in Dijk en Waard wonen.
 • Dit kunt u zelf regelen met de persoon die u machtigt.

Via uw eigen stempas kunt u iemand anders machtigen om voor u te stemmen. Dit doet u door de achterzijde van uw stempas in te vullen. De persoon die u machtigt gaat dan samen met uw stempas en een kopie van uw identificatiebewijs naar het stembureau. De kopie van het identificatiebewijs mag een foto op een smartphone zijn.

Iemand mag maximaal voor 2 andere personen per volmacht stemmen. Dit kan ook alleen op hetzelfde moment als het uitbrengen van zijn of haar eigen stem.

Met de stempas die u rond 9 mei thuisgestuurd krijgt, kunt u alleen in gemeente Dijk en Waard stemmen. Wilt u in een andere gemeente stemmen? Dan heeft u een kiezerspas nodig. Het is niet meer mogelijk om een kiezerspas aan te vragen.

Vervoersvereniging HugoHopper vervoert inwoners van gemeente Dijk en Waard gratis van huis naar het stembureau en weer terug. Deze vervoersdienst is beschikbaar van 8.00 uur tot 20.00 uur.

Via het telefoonnummer 072 – 737 02 17 kunt u een tijd afspreken. Een plek reserveren kan tot 1 dag van tevoren, dus uiterlijk op woensdag 5 juni.

Op de kandidatenlijst (pdf, 796 KB) kunt u zien welke partijen en kandidaten namens Nederland meedoen aan de verkiezingen. Nog geen idee waar u op wilt stemmen? Geen zorgen! Een online stemwijzer of stemhulp kan u hierbij helpen. Dit is een handig hulpmiddel om te ontdekken welke politieke partij het beste bij uw ideeën en standpunten past. Door het beantwoorden van vragen over verschillende onderwerpen krijgt u advies over welke partijen het meest overeenkomen met uw mening. Onderstaande stemwijzers zijn op dit moment beschikbaar:

U kunt ook kijken op de website van de deelnemende partijen:

Zelfstandig kunnen stemmen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat u in een rolstoel zit of niet goed kunt zien. Om te zorgen dat u toch zo zelfstandig mogelijk kunt stemmen, zijn er een aantal zaken geregeld in het stemlokaal.

Toegankelijke stembureaus

Alle stembureaus in Dijk en Waard zijn toegankelijk voor kiezers met een beperking, met uitzondering van het stembureau in De Bonte Koe in Koedijk en het stembureau in Wijkkantoor Rivierenwijk in Heerhugowaard. Op de website waarismijnstemlokaal.nl vindt u een overzicht van alle stembureaus en hun toegankelijkheid.

Inwoners van Dijk en Waard kunnen gebruik maken van gratis vervoer naar het stembureau.

Stembureau gemeentehuis Heerhugowaard is extra toegankelijk

Het stembureau in het gemeentehuis aan de Parelhof 1 in Heerhugowaard is extra toegankelijk. In dat stembureau is er de mogelijkheid van begeleiding door een tolk op afstand (NGT) en er is een stemmal met audiovoorziening (soundbox) beschikbaar.

Gebarentolk via videoverbinding

Wilt u gebruik maken van een gebarentolk op afstand? Dan kunt u dit aan 1 van de stembureauleden vragen in het stembureau van het gemeentehuis Heerhugowaard. Met 1 druk op de knop kunnen zij een gebarentolk inzetten via een videoverbinding. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de verkiezingen in Nederlandse Gebarentaal.

Hoe werkt de stemmal en soundbox?

Het stembureau aan de Parelhof 1 in Heerhugowaard beschikt ook over een stemmal met audiovoorziening (soundbox). Dit is een hulpmiddel voor kiezers met een visuele beperking. Dankzij deze stemmal kunnen zij zelfstandig stemmen.

Op de stemmal staan alle partijen. Elke lijst is genummerd met grote cijfers en braille. Onder de lijsten staan rondjes waarmee u de kandidaat kunt opzoeken. Er staan gaatjes in de mal waar u het potlood in kunt zetten om te stemmen.

Weet u nog niet op welke lijst of welke kandidaat u wilt stemmen? Dan kunt u alle lijsten en alle kandidaten eerst afluisteren met de soundbox. De soundbox heeft een hoofdtelefoon, maar u kunt ook uw eigen hoofdtelefoon gebruiken.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u een video speciaal voor kiezers met een zichtprobleem.

Toegankelijke versie van de stempas

Via de post heeft u op uw huisadres een stempas ontvangen. Om u te helpen met de exacte informatie die op deze stempas wordt getoond, heeft de Rijksoverheid ook toegankelijke voorbeeldstempassen beschikbaar gesteld. Deze voorbeeldstempassen zijn afgestemd op het gebruik van voorleesapparatuur. Op deze manier kunt u zich thuis beter voorbereiden op de verkiezingen. Heeft u een kiezerspas of schriftelijke volmacht aangevraagd? Ook hier zijn digitale versies van te vinden.

Verblijft u tijdens de Europese Parlementsverkiezing op 6 juni 2024 (tijdelijk) in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie. Dan leest u op deze pagina hoe u toch kunt stemmen.

Tijdelijk in het buitenland?

Voor de verkiezingen van het Europees Parlement kunt u per brief stemmen vanaf uw buitenlandse adres. Hiervoor heeft u een briefstembewijs nodig. Deze vraagt u aan via de website van gemeente Den Haag.

U kunt ook iemand anders machtigen om voor u te stemmen.

Niet meer ingeschreven in Nederland?

Woont u in het buitenland? Dan kunt u zich registreren als kiezer buiten Nederland. Op de website van de gemeente Den Haag leest u meer informatie voor kiezers buiten Nederland en hoe u zich kunt registreren.

Als donderdag 6 juni de stembus wordt gesloten, telt elk stembureau het aantal stemmen dat is uitgebracht per partij. Het tellen van deze stemmen is openbaar. Het storen van de stembureauleden tijdens het tellen is niet toegestaan en de uitslag wordt dan nog niet bekend gemaakt.

De volgende stembureaus tellen de stemmen op een andere locatie dan waar er is gestemd:

 • Winkelcentrum Broekerveiling (Marktplein 1, Broek op Langedijk)
 • Drive through Parkeerterrein Karwei (Middelmoot 10, Broek op Langedijk)
 • Recreatiehaven Broekhorn (Ooster Vlaerdinge 2, Heerhugowaard)
 • De Bonte Koe (Kanaaldijk 66, Koedijk)
 • Wijkkantoor Rivierenwijk (Spaarne 58A/B, Heerhugowaard)
 • Drive through My HealthClub (Oosttangent 4, Heerhugowaard)

Deze stembureaus tellen de stemmen donderdag 6 juni in Sporthal Geestmerambacht (Dokter Wilminkstraat 3 in Noord-Scharwoude). Dit is ook de locatie van het gemeentelijk stembureau.

Tellen op kandidaatniveau

Vrijdag 7 juni om 9.00 uur is er in Sporthal Geestmerambacht een openbare zitting van het gemeentelijk stembureau. De uitgebrachte stemmen worden dan per kandidaat geteld. U kunt meekijken bij het tellen van deze stemmen. Het storen van de tellers is niet toegestaan en de uitslag wordt dan nog niet bekend gemaakt.

Uitslag publiceren

De gemeente publiceert de uitslag en de processen-verbaal met daarin de uitslag per stembureau op deze website. Dit gebeurt zo snel mogelijk nadat het proces-verbaal van het gemeentelijk stembureau is getekend. Dit gebeurt tijdens een openbare zitting van het gemeentelijk stembureau op maandag 10 juni. De zitting start om 9.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis Heerhugowaard.

Heeft u de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie? En wilt u in Nederland stemmen voor het Europees Parlement? Dan moest u zich voor 24 april 2024 registeren bij de gemeente.

Hoe kan ik me registeren als kiezer?

U kunt zich niet meer als kiezer voor de Europese Parlementsverkiezingen registreren.

Op wie kan ik stemmen?

U kunt stemmen op de Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement. De kandidatenlijst ontvangt u in de week voor de verkiezing.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Meer informatie over het registreren als kiezer leest u op de website van de Rijksoverheid.

In English

Do you have the nationality of another country in the European Union? And do you want to vote for the European Parliament in the Netherlands? Then you had to register with the municipality before April 24, 2024.

How can I register as a voter?

You can't register anymore as a voter for the European Parliament election.

Who can I vote for?

You can vote for the Dutch candidates for the European Parliament. You will receive the list of candidates in the week before the election.

Where can I read more?

You can read more information about the registration as a voter on the website of the dutch government.

Via de post heeft u op uw huisadres een stempas ontvangen. Om u te helpen met de exacte informatie die op deze stempas wordt getoond, heeft de Rijksoverheid ook toegankelijke voorbeeldstempassen beschikbaar gesteld. Deze voorbeeldstempassen zijn afgestemd op het gebruik van voorleesapparatuur. Op deze manier kunt u zich thuis beter voorbereiden op de verkiezingen. Heeft u een kiezerspas of schriftelijke volmacht aangevraagd? Ook hier zijn digitale versies van te vinden.