Voor politieke partijen

Op deze pagina vindt u informatie over ondersteuningsverklaringen en het plakken van verkiezingsposters voor politieke partijen bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Ondersteuningsverklaringen

Nieuwe partijen en partijen die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen geen zetel hebben gehaald, moeten bij hun kandidatenlijst ook minimaal 30 ondersteuningsverklaringen inleveren. Een ondersteuningsverklaring is een document waarin staat dat iemand de deelname van een politieke partij aan een verkiezing steunt.

Hoe kom ik aan een ondersteuningsverklaring?
U krijgt een ondersteuningsverklaring van de politieke partij die u wilt ondersteunen.

Wie kunnen een ondersteuningsverklaring afleggen?
Alleen als u als in gemeente Dijk en Waard woont en mag kiezen voor de Tweede Kamerverkiezing, kunt u een verklaring afleggen.

Wanneer en waar kan ik een ondersteuningsverklaring afleggen?
U kunt vanaf 25 september tot en met 9 oktober een ondersteuningsverklaring afleggen. 

Gemeentehuis Heerhugowaard, Parelhof 1
Dit kan van maandag tot donderdag tussen 09:00 en 16:30 uur. Op vrijdag kan dit tussen 09:00 tot 20:00 uur.

Gemeentehuis Zuid-Scharwoude (De Binding), Bosgroet 2
Dit kan op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 09:00 en 13:00 uur. Op donderdag kan dit tussen 13:00 en 20:00 uur.

Moet ik een afspraak maken?
Wij adviseren om een afspraak te maken. Dit kan via www.dijkenwaard.nl/verkiezingen en door te bellen naar 072 575 55 55. Een afspraak maken is niet verplicht. Als u zonder afspraak komt, moet u misschien wachten. Komt u met een groep? Bel dan even om een afspraak te maken. 

Hoe leg ik een ondersteuningsverklaring af?
U neemt de verklaring die u van de politieke partij heeft gekregen mee naar de balie. U zet in het bijzijn van de medewerker uw handtekening op de verklaring.

Wat moet ik meenemen?
U neemt mee:

  • de ingevulde ondersteuningsverklaring die u van de politieke partij hebt gekregen.
  • een geldig identiteitsbewijs.

Hoeveel verklaringen mag ik afleggen?
U mag maar voor één partij één verklaring per verkiezing afleggen. Legt u er meer af? Dan worden al uw ondersteuningsverklaringen ongeldig.

Kiesraad
Meer informatie over ondersteuningsverklaringen vindt u op de website van de Kiesraad.

Verkiezingsborden

Verkiezingsborden

Partijen die meedoen aan de verkiezingen kunnen hun verkiezingsposter laten plaatsen. Partijen kunnen de posters niet meer zelf op plakken. Dit gebeurt op de voorbedrukte verkiezingsborden in gemeente Dijk en Waard.

Partijen leveren hun verkiezingsposter digitaal aan, rechtstreeks bij de leverancier. Het hoofdstembureau van de kieskring Den Helder regelt dat centraal. Partijen uit Dijk en Waard hoeven dat niet zelf te regelen.

Half oktober plaatst de gemeente de verkiezingsborden. Dan publiceren wij ook hier de lijst met locaties.