Afval en hergebruik

Goed gescheiden afval dient vaak als grondstof voor nieuwe producten. Gemeente Dijk en Waard zorgt daarom voor een verantwoorde inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. Dankzij recycling besparen we grondstoffen, energie en geld. Ook geven we materialen een zo lang mogelijke levensduur. Het scheiden van afval kost weinig moeite en draagt veel bij aan het milieu. 

Hergebruik spullen

Ga bewuster om met de spullen die u al hebt door ze te repareren of te verkopen. Of kijk eens bij een tweedehands winkel. Meer informatie over hergebruik vindt u op Iedereendoetwat.nl.
Stuk? Kijk of het gemaakt kan worden door een van de technische vrijwilligers tijdens een van de Repair Cafés.

Verspil minder voedsel

Per persoon kunt u ruim 34 kilo per jaar aan eten besparen. Bekijk de tips om minder eten weg te gooien op Iedereendoetwat.nl.

Ook de gemeente hergebruikt materialen

Voorheen werd de sloopkogel gebruikt om gebouwen te slopen. Nu onderzoeken we eerst welke materialen kunnen worden hergebruikt voordat een gebouw wordt gesloopt. Als we in kaart hebben gebracht welke materialen nog te gebruiken zijn gaan we op zoek naar een partij die die materialen juist nodig heeft. We noemen dit circulair slopen. Een mooi voorbeeld van circulair slopen is de sloop van een aantal panden op het terrein van Esdégé-Reigersdaal. Maar ook de sloop van het schoolgebouw van de Mariaschool is een mooi voorbeeld van het hergebruiken van materialen.

Meer informatie

Benieuwd naar de cijfers over afval scheiden in Dijk en Waard? Bekijk de cijfers voor huishoudelijk afval, oud papier en karton, PMD, gft-afval en textiel. Meer informatie over afval scheiden, de afvalkalender en de gemeentewerf vindt u op de pagina Afval.