Maaien

In de gemeente wordt 2 keer per jaar het gras gemaaid langs:

  • doorgaande wegen 
  • buitenranden van woonwijken 
  • de waterkanten

Tijdens het maaien worden sommige bermen of delen ervan (bijvoorbeeld rondom bomen of palen) bewust niet gemaaid. Vooral insecten hebben hier baat bij, zij vinden hier voedsel en schuilgelegenheid. Zo bezoeken vlinders en bijen de bloemen om nectar en stuifmeel te halen. 

De gemeente maait op verschillende momenten in het jaar:

  • Half maart start de gemeente met het maaien van grasvelden. Bij het maaien houden we rekening met de aanwezige flora en fauna. De maaiwerkzaamheden vinden systematisch plaats van het noorden van Dijk en Waard naar het zuiden, en duren enkele weken.
  • In juni en september starten 2 maairondes die worden verdeeld in het groeiseizoen. 
  • In mei is er 1 veiligheidsronde. Dan haalt de gemeente er bij sommige kruisingen en oversteekplaatsen de eerste meter eraf in verband met uitzicht.
  • In het najaar wordt bloemrijk grasland gemaaid. Bloembermen worden na de bloei gemaaid zodat de aanwezige bloemen hun zaden kunnen laten vallen en volgend jaar weer opnieuw kunnen bloeien.
  • Een speelterrein wordt ongeveer elke 2 weken gemaaid.

Soms wordt er gekozen om op een ander moment te maaien. In droge periodes maait de gemeente minder, als het te nat of te koud is maait de gemeente niet. Gras groeit namelijk bijna niet als het koud is.  

Op verschillende plekken zoals in parken staan zones met wilde bloemen (bloemrijk grasland). Deze zones worden na de zomer, wanneer de meeste bloemen zijn uitgebloeid, gemaaid. Na een aantal dagen wordt het maaisel afgeharkt en opgeruimd. Op die manier laten de dode bloemen hun zaad achter. Dit zorgt ervoor dat er het opvolgende jaar weer een mooi beeld ontstaat met nieuwe bloemen. Door vroeg na de bloei te maaien ontstaat er ook nog hergroei zodat deze gebieden fraai de winter in gaan.

Soms wordt een bloemenstrook in gedeeltes gemaaid. Dit heet gefaseerd maaien. Hierbij laten we het mooiste bloeiende gedeelte nog staan om zo nog een gunstige leefomgeving te houden voor insecten. Bovendien blijft er dan nog een fraai aanzicht over.

Omdat in het najaar we vaak te maken hebben met veel neerslag wordt er een planning gemaakt zodat er zo weinig mogelijk schade tijdens het maaien ontstaat. Denk aan spoorvorming en verdichting van de grond. Hier wordt een weloverwogen keuze in gemaakt.

Op verschillende plekken in Dijk en Waard worden de bermen ecologisch (milieuvriendelijk) beheerd. Hier graast 3 keer per jaar een schapenkudde.

  • De bermen langs de Westtangent en Krusemanlaan in Heerhugowaard
  • De geluidswal langs de N242
  • De ecostrook langs het kanaal Alkmaar-Kornhol in Broekhorn
  • Westelijke randweg ter hoogte van de Binding t/m Grootoort

Schapen verspreiden zaden, insecten en ander materiaal over grote afstanden. Hiermee beogen we een grotere diversiteit te bereiken.

Hoe vaak maaien we het gras bij jou in de buurt?
Aan het begin van het seizoen, vanaf half maart, start de gemeente met maaiwerkzaamheden. Deze duren tot het einde van het zomerseizoen, meestal augustus/september. Het is afhankelijk van het weer. Dit bepaalt namelijk hoe snel het gras groeit. Vanaf half maart start de gemeente met het maaien van grasvelden in de buurt en in de wijken. De gemeente maait het grasveld als het weer het toelaat. Als het te nat is, maaien we niet, om zo beschadiging aan het gras te voorkomen.

Buiten de wijken, in de bermen en langs waterkanten, maaien we bijna niet. We laten tijdens het seizoen het gras en het riet zoveel mogelijk staan. We passen natuurlijk beheer toe. Dit is beter voor flora en fauna. Gevolg hiervan is dat de bermen slechts één à twee keer per jaar worden gemaaid.

We vragen inwoners om obstakels, zoals boten, surfplanken, aanhangwagens, palen, kettingen, touwen, afvalbakken en vlotten weg te halen. Zo kunnen medewerkers ongestoord hun maaiwerk goed en netjes uitvoeren. De boten en andere obstakels die in het gras (blijven) liggen bemoeilijken niet alleen het maaien, maar zorgen ook voor kale plekken in het gras. Niet alle schade kunnen wij herstellen, als er een gevaarlijke situatie ontstaat ondernemen wij zo snel als mogelijk actie.

Waarom maait de gemeente veel bermen en rietkragen niet?
Op de bermen en taluds past de gemeente een natuurlijkvriendelijk maaibeheer toe. Dit houdt in dat er geen chemische middelen en kunstmeststoffen gebruikt worden. Tijdens het maaien worden sommige bermen of delen ervan (bijvoorbeeld rondom bomen en bloemrijk grasland) bewust niet gemaaid. Hierdoor blijven bloemen en kruiden staan. Vooral insecten zoals vlinders en bijen hebben hier baat bij. Dit komt de biodiversiteit ten goede.

Bij aanlegkades waar boten liggen is het soms ook lastig om te maaien vanwege de materialen die aan de kant liggen. Touw, kettingen, paaltjes. Let op bij de kades dat er geen losse spullen achterblijven. Dit levert schade op aan de apparaten om te maaien. 

Hoe houdt de gemeente rekening met de natuur tijdens het maaien?
Om de biodiversiteit te behouden, laten we gras en planten op sommige plekken langer staan. Dit is belangrijk voor de dieren, planten en insecten (vlinders, bijen) die daar leven. Dit doen we onder andere rondom het Schoutenbos, Bijloort, De Draai, Broekhorn, Zuidtangent en Huygenhoek Zuid.

Waarom staan er op sommige plekken in de gemeente schapen in de berm?
De schapen fungeren als natuurlijke grasmaaier. Zij staan op verschillende plekken in Dijk en Waard waaronder langs de Westelijke Randweg tussen De Binding en Grootoort in Zuid-Scharwoude. De schapen zorgen voor een betere verspreiding van insecten en zaden over een groter gebied.

Mijn hond heeft last van grasaren. Kan de gemeente deze grassoort weghalen?
Grasaren is een grassoort en hebben scherpe weerhaakjes die gemakkelijk in vachten van dieren blijven hangen. Daarnaast kan een grasaar binnendringen in de oren, neus of poten van dieren. Dit kan ontstekingen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je dieren en jezelf te controleren op grasaren. Als dit niet lukt, kan een dierenarts hierbij helpen. In de zomermaanden geven grasaren de meeste overlast. Het is dan aan te raden de vacht van de hond kort te houden en regelmatig te kammen. Ook beschermende kleding kan uitkomst bieden.

De gemeente kan de grasaren helaas niet overal verwijderen, omdat ze op veel plekken groeien. We beoordelen welke delen eventueel wel gemaaid kunnen of moeten worden. Op basis van aanwezigheid, locatie en beoordeling bepalen wij welke delen er in de toekomst in aanmerking kunnen komen om een veiligere omgeving te realiseren voor de huisdieren. Wij waarderen u geduld, wij werken aan een oplossing.

Hoe zorgt de gemeente dat kruispunten en andere plekken veilig zijn voor verkeer?
Gemeente Dijk en Waard start half mei met een veiligheids-maaironde. Hierbij halen we bij sommige kruisingen en oversteekplaatsen de eerste meter gras weg, om het uitzicht en daarmee de verkeersveiligheid op die plekken te verbeteren. Hierbij wordt rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna.

Waarom blijven brandnetels staan in een bosplantsoen? 
Gemeente Dijk en Waard ziet brandnetels niet als onkruid en laten dit staan voor de vlinders. Een aantal vlinders is afhankelijk van de brandnetel. De dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de atalanta kunnen niet leven en zich niet voortplanten zonder de brandnetel. De rupsen van deze vlinders eten van de brandnetel.Heb je een brandnetel aangeraakt? De irritatie trekt over het algemeen na een uurtje vanzelf weg. Wil je graag dat het sneller weggaat, dan kun je er met een blad van dovenetel of brede weegbree overheen wrijven. Beide soorten groeien vaak vlakbij brandnetels.