Ontheffing zelfbewoningsplicht

Als u een nieuwbouwwoning of een stuk bouwgrond (kavel) koopt, krijgt u een eigendomsbewijs. In dit eigendomsbewijs kan een “verplichting tot zelfbewoning” staan. Dit betekent dat u zelf ten minste 5 jaar in het huis of op de kavel moet wonen. U mag binnen die 5 jaar de woning of de kavel niet verhuren.
Die 5 jaar gaan in op het moment dat u als koper en bewoner van de woning of kavel staat ingeschreven in het bevolkingsregister (BRP).

U mag de woning of de kavel wel verkopen. De nieuwe koper is dan ook verplicht om de woning of de kavel zelf te bewonen. Niet voor 5 jaar. Alleen voor jaren dat de vorige eigenaar niet in het huis of op de kavel heeft gewoond.

Voorbeeld:

Mijnheer A. heeft een woning of kavel gekocht en moet deze volgens de wet 5 jaar zelf bewonen. Na 3 jaar verkoopt mijnheer A de woning of kavel aan mijnheer B. Mijnheer B is dan verplicht om nog 2 jaar zelf in de woning te wonen voor hij het eventueel wil verhuren.

Waarom een zelfbewoningsplicht?

Er zijn te weinig woningen en te veel woningzoekenden. De woningmarkt staat hierdoor onder druk. Woningen worden hierdoor meer waard en dus ook duurder om te kopen. Omdat beleggers vaak meer geld hebben dan een particuliere koper, kunnen ze hogere prijzen bieden voor woningen. Het is voor die groep aantrekkelijk om nieuwe woningen te kopen en deze tegen hoge huurprijzen te verhuren.

Met het invoeren van de zelfbewoningsplicht wil de gemeente de kansen voor particuliere kopers op de woningmarkt verbeteren.

Zit er op mijn nieuwbouw koopwoning een zelfbewoningsplicht?

Wilt u weten of er op uw nieuwbouwwoning of kavel een zelfbewoningsplicht van toepassing is? Bekijk dan de koopakte. Hier hoort de zelfbewoningsplicht in te staan. Weet u het niet zeker of begrijpt u niet helemaal wat er staat? Neemt u dan contact op met de notaris waar de akte is opgemaakt.

Ontheffing zelfbewoningsplicht

Er kan een uitzondering worden gemaakt op de zelfbewoningsplicht. Als er bijvoorbeeld bijzondere omstandigheden zijn waardoor u niet 5 jaar in uw eigen woning kunt blijven wonen. U kunt dan een ontheffing krijgen. U moet hiervoor een verzoek indienen bij de gemeente. In dit verzoek moet u duidelijk maken waarom er voor u een uitzondering moet worden gemaakt. De gemeente beoordeelt dan of een ontheffing van de zelfbewoningsplicht mogelijk is en of u die krijgt.

Het College van burgemeester en wethouders kan in de volgende gevallen ontheffing verlenen:

  1. Als de koper of zijn/haar partner moet verhuizen vanwege werk.
  2. Als de koper of zijn/haar echtgenoot/echtgenote of samenwonende partner overlijdt.
  3. Als koper en zijn echtgenoot/echtgenote of samenwonende partner uit elkaar gaan.
  4. Als de woning of grond wordt verhuurd aan een familielid in de 1e of 2e graad van de koper.
  5. Als er bijzondere medische of financiële omstandigheden zijn.

Wat is familie in de 1e of 2e graad?

1e graad:

  • (adoptie)ouders en/of
  • (adoptie)kinderen.

2e graad:

  • grootouders;
  • kleinkinderen;
  • broers en zussen.

Ontheffing aanvragen

Wilt u ontheffing van de zelfbewoningsplicht aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente.