Dijk en Waard neemt afscheid van Eugènie Herlaar

Pioniers, grensverleggers, baanbrekers, wegbereiders. Mensen die dwars tegen de stroom ingaan en de eerste zijn die een ban doorbreken. En daarmee de weg vrijmaken voor vele anderen. In Heerhugowaard hadden we onze eigen ‘doorbraakvrouw’: Eugènie Herlaar. 

Eesrte vrouw op het Journaal

Via de wereldomroep kwam ze zestig jaar terecht bij het Journaal, waar ze als eerste vrouw een opvallende verschijning was. Ze haalde er menig overzicht van ‘eerstelingen’ mee. Het is nu bijna niet voor te stellen, maar in 1965 was een vrouw bij het Journaal groot nieuws. Alle kranten schreven over haar. Ook op Curaçao, waar ze werd geboren ben, haalde ze de krant. ‘t Toetje van het Journaal werd ze genoemd. Dat zou nu niet meer kunnen, maar dat was een heel andere tijd.  Voor de Heerhugowaardse was het allemaal niet zo bijzonder. “Ik deed gewoon mijn werk.”

Heerhugowaard

Haar carrière bij het journaal duurde slechts vier jaar. Toen ze trouwde en moeder werd, werd ze ontslagen. In 1975 keerde ze voor korte tijd terug om samen met Harmen Siezen te experimenteren met duopresentatie en nam ze presentatieklussen aan, tot ze in 1979 naar Heerhugowaard verhuisde. Tot 1991 had ze haar eigen logopediepraktijk. Daarna runde ze met haar tweede echtgenoot een bureau in pr, promotie en organisatie. 

Toen hij overleed in 1999 was ze onder meer reisleidster naar de Nederlandse Antillen, deed ze presentaties en lezingen en vervulde ze vele vrijwilligersfuncties bij (veelal culturele) organisaties als de lokale omroep HERATO, de Culturele Amateur Manifestatie (CAM), Schrijvenswaard, Bot Waarderingsfonds, Gouden Dagen en Stichting Miss IQ. 

Eretekens

Zij gaf onze gemeente letterlijk kleur en diepgang, ze bracht mensen bij elkaar en bracht blijvende verbinding tot stand. Als gemeente zijn we trots op en dankbaar voor mensen zoals Eugenie. De vele eretekens die ze heeft ontvangen, getuigen daarvan. 

  • April 1998: benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’ 
  • 2004: Ereburger van Heerhugowaard in 2004. 
  • Maart 2008: onderscheiden met de Zilveren Reiger, de gemeentelijke speld van verdienste voor haar inzet op cultureel gebied, met name vanwege haar werkzaamheden voor en de organisatie van de Culturele Amateur Manifestatie (CAM), waarvan zij de oprichtster was. De CAM bestond toen 25 jaar.
  • April 2008: bevorderd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’. 

We kennen haar ook als drijvende kracht achter het vroegere initiatief van de Oranjeverening om jaarlijks bij de lintjesregen de gedecoreerden met een koets, getrokken door paarden, naar het gemeentehuis te brengen. Haar teleurstelling was groot toen de gemeente uit bezuinigingsoverwegingen ervoor koos om te stoppen met dit mooie gebaar. 

Kinderboekje

Met pijn in haar hart moest Eugenie haar functies de laatste jaren een voor een loslaten. Het lichaam wilde niet meer. Met haar laatste energie rondde ze afgelopen mei nog een kinderboekje af met versjes uit haar kindertijd. Tot haar grote vreugde was burgemeester Maarten Poorter bereid om het eerste exemplaar bij haar thuis in ontvangst te nemen.

 Woensdag 14 augustus overleed Eugenie, na een kort ziekbed, op 84-jarige leeftijd.